Stor Astrup-samling til Bergen

Den store samlingen av malerier og tresnitt av vestlandskunstneren Nikolai Astrup får fast base i Bergen.

— Dette er en stor begivenhet for Bergen, for Vestlandet og for hele det kunstinteresserte Norge, sier kunstmuseets styreleder Anne Gine Hestetun (Ap) i en pressemelding.

Og videre:

— Nikolai Astrup er vestlandskunstneren fremfor noen. Hans dramatiske og engasjerte skildring av hjemstedet Jølster har gjort ham til en svært folkekjær kunstner. Nå har Astrup kommet hjem.

Samlingen består av 55 malerier, 94 tresnitt og et betydelig antall øvrige arbeider på papir, til sammen over 1100 kunstverk.

Jon Chr. Brynildsen har bygget opp samlingen gjennom flere tiår, i samarbeid med Astrup-eksperten og kunsthistorikeren Øystein Loge.

Et betydelig utvalg av maleriene i samlingen vil fra 2007 bli permanent tilgjengelig i Bergen Kunstmuseum, sammen med tresnitt og øvrige arbeider. Museet vil samarbeide med Astrup-tunet i Jølster og andre institusjoner som ønsker å vise Astrups kunst, og vil også arrangere store utstillinger av kunstnerens arbeider.

En slik mønstring av Astrups verk er for tiden på en landsomfattende turne, som avsluttes i 2006. Utstillingen har trukket et stort publikum overalt, ikke minst i Bergen der den ble vist i sommer.