- Vi trenger den menneskelige faktor

Kristin Johnson ville likt dårlig at alle hallodamer forsvant. Selv har hun sin aller siste vakt i NRK 2 nyttårsaften.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 16 år gammel

BODIL GARVIK

— Kanalvertjobbene har vært truet lenge. Det er jo årevis siden man begynte å kutte dem ut i Danmark og Sverige. Det ville vært utrolig trist hvis de forsvant helt i NRK, sier Kristin Johnson.

Hallodameveteranen har vært med siden fjernsynets oppstart i Norge. Bortsett fra ett år, har hun jobbet i NRK siden 1966.

Nyttårsaften er det definitivt slutt. Når siste program rundes av på NRK 2 nyttårsaften, runder hun av en lang karriere som tv-vertinne.

— Det blir en lettelse. Jeg gleder meg til å få en mer normal døgnrytme. Men jeg vil også komme til å savne jobben – kjære kolleger gjennom mange år, og lukten av sagmugg, innrømmer hun.

Ute av bildet

Som datter av den legendariske barnetimekjendisen Onkel Lauritz, var veien kortere til NRK for Kristin Johnson enn for folk flest.

— Min far ga meg mottoet «Vis deg ikke begrenset, jenta mi!» Jeg har måttet kjempe litt med det, for har ikke akkurat hatt den store selvtilliten. Men jeg tok utfordringene, ikke minst i starten, da jeg var programleder ved flere anledninger. Det var fantastisk morsomt!

I de siste årene har hun presentert program uten å være i bildet, siden NRK 2 har kuttet ut den tradisjonelle hallodamen på skjermen.

— Det er noe med kontakten med seerne som blir borte når du ikke har et kamera å se inni i. Den kontakten har vært veldig givende for meg. Jeg tror også kanalvertene betyr noe for folk, ikke minst barn, eldre og enslige. Vi trenger den menneskelige faktor, slår hun fast.

Telefonstemmen

Kristin Johnson har trolig Norges mest kjente stemme - det er nemlig hun som gjennom Telenors tjenester gir oss opplysninger om alt fra telefonnumre til riktig klokkeslett.

— Det var noen som spurte om jeg hadde lest inn alle telefonnumrene. Det har jeg altså ikke - bare sifrene! ler hun.

At tv-programmene ser atskillig annerledes ut nå enn i fjernsynets barndom, er ikke bare positivt i Kristin Johnsons øyne.

— Tv-underholdningen nå har gått for langt. Det har blitt for frivolt. Disse realityseriene, for eksempel. Og hvor har det blitt av Fjernsynsteatret? Nå skal det bare være tempo, tempo. Jeg kunne godt ha tålt å se på gullfisker noen sekunder også, jeg!

«Uhørt harselas»

Humorprogrammer liker hun også - om ikke nødvendigvis alt NRK presenterer.

— Jeg var ikke glad i Harald Eia og Bård Tufte Johansens harselas med andre mennesker, som med Finn Kalvik. Det var helt uhørt! Og jeg gidder heller ikke se folk dra ned buksen. Rompehumor er ikke særlig morsomt, konstaterer hun.

Derimot er hun svært begeistret for fredagsunderholdningen på NRK 1 - hele gullrekken: «Beat for beat», «Nytt på nytt» og «Først & sist».

Aktualitetsprogram som «Brennpunkt», «Standpunkt» og «Redaksjon EN» er også blant favorittene. Men altså - noe har gått for langt, synes hun.

— Jeg har ingenting imot at man skrudde hele tv-situasjonen tilbake ti år. Da likte jeg generelt bedre alle programmene.

Bedre tid til tv-titting får hun uansett nå. Og bedre tid til de fire barnebarna de to døtrene har gitt henne. Også tid til å komme seg videre etter at samboeren døde for to år siden.

— Jeg vil være sammen med mennesker. Kurs i språk og matlaging; foreningsvirksomhet og veldedighet, kanskje. Jo, det er mange ting jeg har lyst til å gjøre.

TAKKER AV: – Kanalvertene betyr noe for seerne, tror Kristin Johnson (64), som har vært hallodame i NRK siden 60-tallet. De siste årene på NRK 2, uten et kamera å se inn i. Foto: Håvard Bjelland

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Tertnes trekker tiåringer fra kamp. Mener motstanderen er «et rent satsingslag».

De mener Marikollen fotballklubb er «et rent satsingslag». – Det bør være plass til klubber som oss også, svarer Morten…

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. – Jeg forventet nesten at det skulle være vakter her

  2. – Noen kunder er så ufine at man blir sittende i sjokk

  3. Sol og opp mot 20 grader: – Vi fortjener det. Veldig.

  4. – Dette er kanskje det grelleste eksempelet

  5. Han vil utestenge gutter 10-lag. – Ille og ødeleggende.

  6. 16 elevar og 6 tilsette i karantene ved Sæbø skule