Gamlefar Ozzy kan fortsatt kunsten

Det er bra å ha gode venner.

Publisert Publisert

ozzy08.jpg Foto: Eirik Brekke

  • Einar Engelstad
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Nå var det egentlig Black Sabbath som igjen skulle stilt på Koengen denne kvelden – som de gjorde i 2005. Men den gang ei. For gitarist Tony Iommi har fått lymfekreft og er under behandling. Trommis Bill Ward feiler det ingenting, men han furter og er sur på manager Sharon Osbourne fordi han ikke får nok penger. Mens Geezer Butler er med på turneen og får delta på de gamle Sabbath-låtene. Når og om det planlagte albumet med originalbesetningen kommer ut, er derfor ikke lett å svare på. Med tanke på at yngstemann Butler snart fyller 63, har de strengt att ikke tid til å kaste bort tiden med å krangle. Men Ozzy Osbourne ser ut til klare seg utmerket på egen hånd.

Ikke for det. Fansen, 13.000 i tallet denne kvelden, synes å være vel så fornøyd med det gamle materialet. For selv om både Ozzy og Black Sabbath har et holdt på i en årrekke med varierende besetninger og popularitet, feies de siste 30 årene i stor grad under teppet. Her var det i all hovedsak materialet fra de første par Sabbath-albumene og Ozzys første soloforsøk

Ozzy begynner som han har gjort under hele turneen med «Bark At The Moon». Ber publikum go crazy, og får umiddelbar respons. Bandet hans under de første låtene består av Gus G. på gitar, Rob «Blasko» Nicholson på bass og Tommy Clufetos bak trommene. I tillegg har han med seg Adam Wakeman bak tangentene.

På forhånd hadde Bergen Live advart pressen om at det var en fare for at fotoutstyret kunne bli vått. For midtveis på andre låt «Mr. Crowley» tar Ozzy frem vannslangen, og her snakker vi Bergen Brannvesen type storbrann. De forreste publikummerne av dem som har betalt Golden Circle-billett får i tillegg æren av å bli søkkvåte for Ozzys hånd.

Ozzy selv gjør som forventet. Treffer riktignok ikke alltid bra på tonene, og stavrer lett fremoverbøyd omkring på scenen. Hopper opp og ned uten at bena forlater bakken. Men dette er Ozzy Osbourne som vi kjenner ham. Takket være et friskt og ungt mannskap i ryggen blir resultatet likevel storveies. For det er kombinasjonen av klovnen og heavy metal-ikonet Ozzy, hans hypertighte musikere og det tidløse låtmaterialet som gjør at pakken fungerer så bra.

Det er på tide å vende tilbake til røttene. Geezer Butler overtar bassen fra Blasko, og mannen med den store flosshatten, ex-Guns ‘N Roses gitarist Slash kommer inn på scenen. Han skulle egentlig vært her på konserten i 2005 med sitt band Velvet Revolver, men bedre sent enn aldri. De klassiske Black Sabbath-låtene «Iron Man», «War Pigs» og «N.I.B» kommer som perler på en snor. Bassen til Geezer Butler låter tungt og seigt som Sabbath skal gjøre, og Slash og Gus G. forsøker å spille fletta av hverandre på gitar. Og Ozzy? Smiler, er såre fornøyd og gir de forreste nok en omgang med vannslangen.

Nytt skifte. Gitarist Zakk Wylde, som forresten også spilte oppvarming med sitt band Black Label Society, har overtatt for Slash og Gus G., og det låter enda tyngre enn før. Nok et knippe Ozzy-later før det hele avsluttes med «Mama, I’m Coming Home» og allsang fra halve Koengen. Den store finalen gjenstår riktignok. Black Sabbaths udødelige «Paranoid» med hele gjengen på scenen. To bassister og tre gitarister med Ozzy og hele Koengen syngende på refrenget.

Uenig med anmelderen? Skriv din egen anmeldelse i feltet under!

Publisert
BT anbefaler

– Eg er skuffa over det eg såg i parken

Helsebyråd Beate Husa seier ho er uroa etter å ha sett studentane i Nygårdsparken.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. – Eg trur vi er heldige om vi får halde fram til helga

  2. «Takk Libero, for dei forbaska tigerbleiene»

  3. BT beklager – trekker matanmeldelse

  4. – De som får korona, mister ofte luktesansen. Det jeg opplevde, var noe annet.

  5. Tesla-eieren nekter skyld. – Fortsatt et åpent spørsmål hvem som var sjåfør.

  6. – Hvis smitten øker mye, må vi stenge landet

  1. Musikk