Da fjøsnissen ble utfordret

Ny runde med førjulsteater på Stend

Hordaland Teater markerer 20-årsjubileet sitt med å sette opp igjen sin førjulsklassiker, «Vesletuss», noe omarbeidet av Geirdis Bjørlo. Der har de nok satset ganske trygt, vel vitende om hva barnefamilier vil ha i den perioden vi nå går inn i.

Handlingen er lagt til forrige århundreskifte, en tid da moderniteten ikke hadde nådd alle deler av landet, og slett ikke et lite gårdsbruk på vestlandskysten. Der dukker Josefine opp, forkledd som tvillingbroren Isak, for å hjelpe onkel Sivert med de mange juleforberedelsene som må være gjort før lussenatten inntreffer.

Byjenten Josefine er hektet på bøker, særlig leser hun om tidens store oppfinnelser. Men på gården Nuten og bygdene rundt er det lite forståelse for den slags. Der gjør de tingene slik de alltid har vært gjort — og lar ellers overtroen styre. Ingen skal fortelle onkel Sivert at det ikke fins en fjøsnisse på gården hans, og aller minst en ung skeptiker og fremskrittsoptimist som Josefine. Hun er flinkere til å tenke ut arbeidsbesparende oppfinnelser, som ikke virker helt, enn å utføre arbeidet i fjøset.

Og når hun til overmål legger seg ut med nissen Vesletuss, som hun ikke engang tror på, får Josefine det vanskelig. For ungene representerer stykket et morsomt møte med en fjern fortid - og et mer eller mindre klart budskap om at også jenter duger. Til både det ene og det andre. Litt pussig er det imidlertid at i kampen mellom modernitet og overtro, er det sistnevnte som vinner. Men slikt kan man kanskje tillate seg i førjulstiden, da handelsstanden iherdig forsøker å styrke troen på julenissen?

I Einar Dahls svært funksjonelle scenografi spilles det litt overtydelig, slik teksten også inviterer til - malt som den er med bred penn. Tiril Engelstad gjør en grei innsats som Josefine, mens Arvid Ones blir litt tung i sessen som onkel Sivert. Noe av det flotteste og mest virkningsfulle ved forestillingen, er bruken av såkalt svart teater.

JAN H. LANDRO

Er du enig med vår anmelder? Si din mening her: