Stjernedryss under årets filmfest i Haugesund

Færre norske filmer enn i fjor, men flere internasjonale stjerner, vil prege årets filmfestival i Haugesund som dras i gang til helgen.

Publisert Publisert
  • Kari Fauskanger
iconDenne artikkelen er over 13 år gammel

Den legendariske film noir-dronningen Lauren Bacall og den britiske skuespilleren Brian Cox sammen med flere andre internasjonalt kjente navn skal være gjester under årets filmfestival. Festivalsjef Gunnar Johan Løvvik kunne mandag også stolt fortelle at sangeren og skuespilleren Marianne Faithfull kommer for å fortelle om filmen «Irina Palm». Der spiller Faithfull en 50 år gammel enke som tvinges til å arbeide i sexindustrien.

Les også:

Æres-Amanda til Lauren Bacall

— Eventyrlig å jobbe med

Dessuten kommer utenriksminister Jonas Gahr Støre til åpningen av New Nordic Films, og selvfølgelig vil kulturminister Trond Giske være på plass.

Et variert hovedprogram med over 30 filmer fra en rekke forskjellige land står på menyen når den årvisse festivalen starter lørdag. Men allerede fredag feirer filmbransjen seg selv med utdelingen av årets Amanda-priser. Av totalt 26 norske filmer i fjor er 17 av nominert i ulike klasser.

– Det skal vises 30 gode filmer som det norske publikummet kan glede seg til å se på kino utover høsten og vinteren, sier programsjef Håkon Skogrand til NTB.

Færre norske filmer

Selv om færre norske og nordiske filmer preger årets program, vil likevel filmatiseringen av Erlend Loes roman «Tatt av kvinnen», fra regissør Petter Næss, få æren av å åpne festivalen lørdag.

– Dette er en veldig subjektiv historie. Det er ikke en historie om hvordan menn og kvinner er, men historien om en mann som har et forhold til kvinne, sier Petter Næss.

Den produktive regissøren har faktisk to filmer på årets program. Også den svenskproduserte «Hoppet» skal vises i Haugesund.

Foruten «Tatt av kvinnen» vil barnefilmen «Radiopiratene» ha sin premiere. Det er regissør Stig Svendsen spillefilmdebut fra produksjonsselskapet 41/2. Filmen er i stor grad spilt inn i studio og med digitale kulisser ettersom de ikke fant noe sted som passet til filmen.

– Jeg ble spurt om å lage filmen, og det er blitt en eventyr-actionfilm for hele familien, forteller Svendsen.

Den tredje norske langfilmen som skal ha sin premiere er novellefilmen «5 grøss».

Bråk fra Borgen

Dokumentarfilmskaper Erling Borgen er invitert til filmfestivalen for å vise den tredje filmen i dokumentarserien om «Det uskyldige Norge». Den tredje filmen «I skyggen av Statoil» skal senere i høst vises på TV 2 og handler om Statoils virksomhet i Aserbajdsjan.

– Aserbajdsjan er et av verdens mest korrupte land, det er et av verdens mest undertrykkende land, det er et land som fengsler politikere og som har forfalsket fem valg på rad. For to år siden ble den mest kritiske redaktøren i Aserbajdsjan som kritiserte makthaverne og oljeselskapene, drept, forteller Borgen som vil ta med den drepte redaktørens enke når han ankommer Haugesund.

Det TV-selskapene betaler for å vise dokumentarfilmer, dekker ikke utgiftene til å lage dem. Ifølge Borgen har hver av de tre filmene i trilogien kostet omtrent 750.000 kroner å lage, og er delvis finansiert av Fritt Ord og Norsk Filmfond. (©NTB)

PREMIERE I HAUGESUND: Tatt av kvinnen. Foto: Filmweb

PREMIERE I HAUGESUND: Radiopiratene. Foto: Filmweb

TIL HAUGESUNGD: Marianne Faithfull. Foto: Amundsen, Paul S.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Helse Bergen tilbyr ansatte gratis parkering og overnatting

Ansatte i Helse Bergen tilbys gratis parkering ved Haukeland og klinikken i Sandviken.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Mann (19) siktet for drap – vil akseptere fengsling

  2. Skyss ringes ned av fortvilte kunder. Slik svarer busselskapet.

  3. Øygarden: 14 nye smittetilfeller søndag

  4. Branns trener om islendingen: – Det var «pure class»

  5. Brann mener de ble snytt for minst én straffe. Her er dommerens forklaring.

  6. Hytten er 15 minutter hjemmefra: – Veien er kort, men jeg har følelsen av å være langt til fjells

  1. Film