Joner knuste konkurrentene

For to måneder spilte Kristoffer Joner inn film med datteren Téa i Bergen. For én måned siden var Tom Cruise motspiller. I kveld vant han Amanda.

VINNER: Kristoffer Joner vant sin tredje Amanda-pris i Haugesund i kveld. Jan Kåre Ness, NTB scanpix

«Kongen nei» ble årets store Amanda-vinner, med totalt åtte priser, inkludert for beste film.

Men den norske storfilmen tapte i en rekke gjeve kategorier, som for beste regi og for beste hovedrolle.

Kristoffer Joner vant for innsatsen i kritikervinner «Hjertestart», som fikk fem hjerter i Bergens Tidende. Dette er hans tredje Amanda.

Fra Tom Cruise til Haugesund

I sommer har Kristoffer Joner både spilt bad guy mot Tom Cruise i «Mission Impossible 6» i London og dirigent for et symfoniorkester i «History of Love», en samproduksjon mellom Norge, Slovenia og Italia.

– Det var kult da Tom Cruise gikk fra å kalle meg Kris til å titulere meg Mr. Joner på slutten av innspillingstiden min. Da skjønte jeg at han virkelig visste hvem jeg var, sier Joner smilende her i Haugesund.

RØD LØPER: Kristoffer Joner blir intervjuet på den røde løperen i Haugesund. Jan Kåre Ness, NTB scanpix

Men han gjør også jevnlig kortfilmer og musikkvideoer i Bergen sammen med ekskjæresten Gine Therese Grønner og deres datter Téa, som nettopp har fylt 14. Dette er noe han setter veldig pris på, etter å ha bodd i Bergen i åtte år.

Senest med familiedramaet «Hjerte rot», som ble spilt inn i Bergen i mai og var en skikkelig St. Hans-film.

Gøy i Bergen

– Det Therese har gjort med de filmene våre, er å skape kontakt med hele Norge. Folk kjenner seg så igjen. For meg er det er veldig kult å være med på. Nå vil jo mange at vi skal lage familiefilmer om julaften og andre høytider.

– Er det like gøy som jobbe med Tom Cruise?

– Egentlig, ja. Vi er jo som vanlige ekspar. Det blir litt krangling om manus. Det er også noe helt eget å jobbe med Téa. Vil hun jobbe som skuespiller, kan hun glatt gjøre det. Men jeg kommer ikke til å pushe henne. Det er ikke opp til en far å gjøre, sier Joner til BT.

LEDET SHOW: Pia Tjelta styrte Amanda-showet vel i havn. Jan Kåre Ness, NTB scanpix

Han er veldig overrasket over at han vant Amanda-prisen.

– Jeg er litt trøtt og ble skikkelig satt ut. Jeg så på meg selv som en skikkelig underdog i dette selskapet, sier han.

Nå er Joner fullt i gang med forberedelsene til den storslagne katastrofefilmen «Skjelvet», produsert av folkene bak «Bølgen».

«Kongens nei» vant mest

Joner slo favoritten Jesper Christensen, den danske nestor med kraftrollen i «Kongens nei», i kampen om å bli beste mannlige hovedrolle.

Men Erik Poppes kassasuksess vant åtte priser, blant annet for beste norske kinofilm, beste mannlige birolle (Karl Markovics), beste filmmanus, beste musikk og beste scenografi.

KONGEN: Erik Poppe sammen med alle dem som skapte «Kongens nei». Ness, Jan Kåre / NTB scanpix

– Jeg er veldig glad for at så mange unge så filmen. Dette er en historie fra virkeligheten. Det har faktisk skjedd. Så det er noe mer enn å bare være ren underholdning, sier «Kongens nei»-regissør Erik Poppe.

Han skal nå lage spillefilm om 22. juli-tragedien, men det ville han ikke snakke om i Haugesund.

– På en slik kveld må jeg få slippe å snakke om den filmen. Det blir det neste kapittelet, sier Poppe.

Feiret med solo

«Skam»-stjernen Ruby Dagnall vant prisen som beste kvinnelige skuespiller for rollen i «Rosemari». Mens Izer Ali overraskende vant prisen for beste regi for filmen «Fluefangeren», som bare ble sett av 95 på kino i Bergen.

I VINDEN: Ruby Dagnall vant for beste kvinnelige skuespiller med «Rosemari». Ness, Jan Kåre / NTB scanpix

– Jeg fylte 17 for en uke siden, så det blir ikke feiring med mer enn et glass solo eller to. Men jeg skal feste så lenge jeg får lov av mamma. Uansett er det litt rart å vinne prisen foran Tuva Novotny. Alt jeg gjør i «Rosemari», har jeg kopiert av henne. Dette var en skikkelig samspill, sier Dagnall, som snart skal i gang med et nytt, men hemmelig filmprosjekt.

Til sammenligning ble «Kongens nei» sett av 750.000 på norske kinoer.

Sarah Francesca Brænne vant pris for beste kvinnelige birolle for en annen kinoflopp, «The Rules of Everything». Den hadde 484 betalende publikummere i Bergen.

Prisen for beste barnefilm gikk til «Dyrene i Hakkebakkeskogen». «Manchester By The Sea» ble kåret til beste utenlandske kinofilm. mens dokumentarfilmen.

Gleder seg til Koengen

Mens «Marcus & Martinus» vant Folkets Amanda. Om en uke spiller tenåringsidolene på Koengen, for over 20.000 publikummere.

– Konserten i Bergen vil bli en av de vi vil huske for resten av livet. Vi skal virkelig gi mye. Men vi kan ikke røpe innholdet, utenom at alt kan skje, sier Marcus og Martinus til BT etter utdelingen.

KLAR FOR BERGEN: Marcus og Martinus tror konserten på Koengen lørdag vil gå inn i historiebøkene. Ness, Jan Kåre / NTB scanpix

De kom til Haugesund i privatfly fra Ålesund, og skulle rett videre til Oslo i samme fly. På mandag er det skolestart.

– Vi hadde, ærlig talt, ikke peiling på at vi skulle vinne. «Kongens nei» og «Børning 2» var våre favoritter. Så dette er utrolig gøy, sier Marcus og Martinus.