Arrangementssjef Helge Stormoen understreker til BT at de største navnene ennå ikke er sluppet.

– Vi har minst én rosin i pølsen, en lokal artist av internasjonalt format. Men vi må avklare sikkerhetsbiten med politiet i forhold til publikum før vi kan trykke på knappen. Det handler mye om rømningsveier og kapasitet på Torgallmenningen, sier Stormoen – som har cirka fem millioner kroner til rådighet for å lage et best mulig kulturprogram.

PÅ VEI: Alan Walker er høyt oppe på ønskelisten til sykkel-VM. Kontrakten kan snart bli underskrevet.
Ørjan Deisz

Etter det BT erfarer, jobbes det veldig konkret med et større show med Alan Walker på Torgallmenningen. Fanaguttens topplåt «Faded» er strømmet 675 millioner ganger på Spotify og har 1,15 milliarder visninger på You Tube, som er klare rekorder for en norsk artist. Og han har et godt internasjonalt renommé.

– Syde av liv

Ifølge en pressemelding vil Bergen syde av ulike kulturinnslag fra scener og i gatene undersykkel-VM i september.

– Sykkel-VM er først og fremst et idrettsarrangement, og syklistene skal være i fokus. Men vi vil også krydre byen med et mylder av ulike kulturelle innslag, sier Øyvind Storheim, daglig leder i Kulturoperatørene og Sølvi Ones, daglig leder i Unison.

VM: Jan Eggum skal ha storkonsert på Torgallmenningen under sykkel-VM.
Rune Nielsen

Kulturopplevelsene vil skje fra scenen, men også der folk befinner seg i byrommet og langs løypen.

«Plutselig kan musikere fra Bergen Filharmoniske Orkester spille opp fra en spesialbygget rickshaw – eller streetdance-gruppen Shang dukker opp i løypetraseen, sammen med lekende BMX-syklister», heter det i pressemeldingen.

Det er planlagt mange aktiviteter under sykkel-VM. Dette innbefatter at den bergensbaserte gatekunstneren AFK skal male et stort veggbilde som vil bli svært synlig i traseen.

– AFK vil skape et oppsiktsvekkende verk med garantert hakeslepp-faktor, så vi får bare håpe at det ikke fører til et massevelt underveis, sier Petter Nord, som er produsent for kunstneren.

Langs turstien ved Fløibanen skal trærne kles inn med fargerike leggvarmere.

En av kveldene under arrangementet vil det bli Bike-In på USF Verftet. Her skal man rett og slett kunne sykle på utendørs kino med utvidet sykkelparkering

Storkonserter på Torgallmenningen

Medaljeseremoniene under sykkel-VM vil foregå på hovedscenen på Torgallmenningen. Like etter at de edle metallene er blitt utdelt, blir det gratiskonserter med en rekke artister – mellom klokken 19 og 20.

En kveld får publikum oppleve Jan Eggum med Oslo Strings, og en annen kveld er det Sjøforsvarets Musikkorps som byr på klassiske perler, sammen med solister.

KORPS: Sjøforsvarets musikkorps er vant til å spille utendørs. Her fra en konsert i Borggården i 2013.
Ørjan Deisz

Det blir også en stor allsangkonsert, med kjente slagere fra inn- og utland.

Ifølge pressemeldingen skal sykkel-VM samarbeide med Vill Vill Vest og Brak for at byens unge musikere skal få vist seg frem på scenen i løpet av mesterskapet. Men Brak-sjef Karen Sofie Sørensen har ennå ikke fått noen henvendelser fra kulturprodusentene.

– Vill Vill Vest skal booke tre-fire artister til den store scenen en av kveldene og det tror jeg blir veldig bra, men vi i Brak har ikke vært kontaktet for å komme med innspill på noe tidspunkt i planleggingsprosessen. Jeg håper uansett at det totale programmet blir bedre enn det som nettopp er gjort kjent. Programmet bør ha noen flere store, populære artister herfra, sier Sørensen.

Vilde Blomhoff i Vill Vill Vest håper at Torgallmenningen blir et samlingspunkt for alle tilreisende til Bergen under sykkel-VM.

– Da tror jeg det blir en veldig kjekk kveld for de artistene vi har ansvaret for å booke den ene kvelden, sier Blomhoff.

– Større enn Festspillene

Både åpningsseremonien og avslutningsseremonien vil finne sted på Torgallmenningen.

– Vi skal ha samme scene som Festspillene bruker, men vi trekker den 30 meter lenger bak. Så det blir større publikumsflater. Si at vi kan få plass til 20.000 publikummere. Før vi går ut med enda større navn, må vi vite hvordan vi skal håndtere menneskemengden, sier Stormoen.

Han kan ikke love at artistene får veldig mye TV-eksponering.

– Det er helt opp til TV 2. De bestemmer hva som blir sendt og tilbudt de utenlandske fjernsynsselskapene, sier Stormoen.

Også i samarbeidskommunene blir det stor aktivitet de dagene rittene pågår her. På Askøy skal askøyværingene gjenskape Norgeshistoriens største sjøslag, og i Øygarden blir det blant annet bru-dans, strikkhopping og sykkelsymfoni. I Fjell kommune planlegges det blant mye annet en spektakulær lysinstallasjon, der to radarkupler skal lyssettes av kunstneren Birk Nygaard.