Festivalsesongen er i gang - dette bør du gå på

Se hva som skjer i ukens fem fine festival spesial.

FESTIVALBONANZA: Denne uken starter både Festspillene og Nattjazz. Lørdag har dessuten bergensbandet Hvitmalt Gjerde (bildet) sin avskjedkonsert. Foto: Tor Høvik

Publisert:

TEATER OG UTSTILLING: Vinge og Müller er tilbake

SKANDALETEATER: Ida Müller og Vidar Vinge har vekt sterke reaksjonar med sine karakteristiske teaterstykker. Foto: BIT TEATERGARASJEN

Kva: Panini Boys-Room

Kor: Sentralbadet

Når: 28. mai - 6. juni

Kvifor: Dette kan bli eit av dei verkeleg uforgløymelege augeblinkane i løpet av Festspillene 2018.

Sist gong teaterkompaniet Vinge/Müller viste eit stykke på Festspillene blei det stor ståhei. Før dei nådde slutten på Ibsens «Vildanden» stengte festspilldirektøren ned heile førestillinga. Årsaka var at den hadde pågått i ni (!?) timar og klokka hadde bikka halv tre om natta. Fleire i publikum blei også fysisk dårlege. Stykket visste mellom anna ein hund som åt innvollane til ein mann, gørr og bæsj.

Deler av stykket frå Festspillene i 2009 kan du sjå her:

No er Ida Müller og Vidar Vinge endeleg tilbake. Dei har sett ei aldergrense på 18 år for å sjå «Panini Boys-Room», noko som er eit hint om at inntrykka ikkje blir mildare enn sist gong.

I tillegg har Sentralbadet blitt forvandla om til Vinge og Müller sitt eige univers. Dei karakteristiske handmala kulissene er blitt til ei utstilling som skal stå gjennom Festspillene. Uansett kva du veljer å få med deg, kan eg garantere at du aldri vil oppleve noko liknande igjen.

Ingvild Nave

AVSKJEDKONSERT: Eit siste farvel med Hvitmalt Gjerde

VIL BLI SAKNA: Sidan debutplata i 2013 har Hvitmalt Gjerde hatt suksess med sine surfegitarar og energiske liveshow. I år blei dei nominert til Spellemann for sitt siste album «Våken Nå». Foto: Tor Høvik

Kva: Siste konsert med Hvitmalt Gjerde

Kor: Ole Bull Scene

Når: Laurdag 21.00

Kvifor: Det var ein dag i 2011 at Hvitmalt Gjerde-låta «Surfer med Jesus» plutseleg dukka opp på internettet. Det var kjærleik frå første tone.

Sidan då har surferocken deira blitt spelt over land og strand. I 2013 fekk dei heidersprisen «Årets Nykommar» under Spellemannsprisen, og i år fekk dei også sin første spellemannsnominasjon for «Våken Nå».

Etter sju fine år er det over. Laurdag inviterer bandet heile byen på gravøl og deira siste konsert nokon sinne.

Les også

Hvitmalt Gjerde nominert til Spellemann: – Vi jublet over gruppechat da vi fikk vite det

Det var mange triste fjes i kommentarfeltet då Hvitmalt Gjerde annonserte på Facebook at bandet blei oppløyst i januar i år. Låtane om kjærleik, kyssing og livet traff ein nerve hos mange og skapte ein slags eufori når dei blei spelt på festar i bygardane i Bergen.

Kjære Hvitmalt, takk for musikken! <3

Ingvild Nave

LITTERATUR: Hør Erlend O. Nødvedt lese et dikt ingen før har hørt

TIL BERGEN: Torsdag kan du høre Edvard Hoems salmer og dikt i St. Jacobs kirke. Foto: Eirik Brekke

Hva: De litterære Festspill

Hvor: St. Jacob kirke

Når: Torsdag kl. 18.

Hvorfor: Edvard Hoem er årets festspilldikter, og han er knakende god til å lese egne tekster og dikt. Til denne seansen har han likevel valgt en annen til å lese et nyskrevet og upublisert langdikt, og det er ikke rart, for Erlend O. Nødvedt er en gudbenådet oppleser. I denne sammenhengen passer også gudbenådet godt, siden det skal handle om salmer.

Les også

– Når eg tek på meg slips, blir eg forfattar. Elles er eg berre Edvard.

Programmet har fått tittelen «Kvar er du, Gud? Kvar finn vi deg?», og byr på et utvalg av de elleve salmene Hoem er representert med i Norsk salmebok.

Salmene fremføres av Ole Bull Kammerkor under ledelse av Jon Flydal Blichfeldt, akkompagnert av Sigurd Melvær Øgaard på orgel. I tillegg forteller forfatteren selv om salmene han har skrevet.

Britt Sørensen

KONSERT: Røsten fra den dypeste gruven

DEN GANG: Bryn Terfel har vært i Bergen før. I 2009 sang han i Nygårdsparken med Sissel Kyrkjebø. Foto: Sævig, Rune

Hva: Konsert under Festspillene i Bergen

Hvor: Grieghallen

Når: Fredag 25. mai kl. 19.30

Hvorfor: Bassbarytonen Bryn Terfel er et levende eksempel på at det er noe spesielt med grunnvannet i Wales. Det sies at malmfull stein, grunnvann med mye rart i, og en ellers barsk oppvekst gjør at spesielt menn fra Wales har sangstemme som kan få skogene til å stilne.

Les også

BFO-direktøren: Spar vinglasset og annet godt til pausen

Opera blir på en måte noe annet når Terfel åpner munnen. Han har en stemme som kan velte en buss, men samtidig er myk som en sofapute. Det er denne dynamikken og rekkevidden som har gjort ham til en av verdens største operasangere.

Festspillene har booket ham inn for en kveld, der han skal synge Schubert og Schumann, blant annet. Hold deg fast.

Frode Bjerkestrand

KONSERT: London inntar Nattjazz

«BRITISH INVASION»: Laura Jurd er en av de mange britiske musikerne som inntar Nattjazz på tirsdag. Foto: pressebilde/Nattjazz

Hva: Den britiske jazzscenen inntar Nattjazz.

Hvor: USF Verftet.

Når: Tirsdag.

Hvorfor: Det skjer mye spennende på den britiske jazz-scenen for tiden, spesielt i London. Briter setter også sitt preg på årets Nattjazz, og da spesielt konsertene tirsdag. Da er nemlig artistene som skal spille valgt ut av John Cumming, som er sjef for EFG London Jazzfestival, en festival som i jazz-magasinet Downbeat er blitt omtalt som «one of the world's largest and most ambitious festivals».

Les også

Den «beinharde» folkemusikaren Erlend Apneseth er klar for ein travel festivalperiode. Viss han kan spele.

På flyet fra London kommer både veteraner som Courtney Pine, som slo gjennom på 80-tallet, og som i det siste har bemerket seg med sitt samarbeid med soul-sangeren Omar. Og ferskere musikere som trompetisten Laura Jurd, som leder bandet Dinosaur. I en artikkel i The Guardian blir hun sammenlignet både med Miles Davis og vår egen Arve Henriksen, selv om hun og bandet definitivt har sin egen stil.

«Synth-pop møter jazz i en fantasifull og fargerik musikkopplevekse», skriver Nattjazz selv, noe som er en god beskrivelse.

Kjetil K. Ullebø