MGP-juryen stemte kun basert på lydopptak

Den 30 personer store juryen som avgjorde MGP-finalen lørdag kveld så aldri direktesendingen. Avstemmingen var basert på studioopptak.

Publisert Publisert

PRESSEMØTE: Stig Karlsen møtte pressen dagen derpå stemmekaoset i finalen i MGP. Foto: Tore Meek

  • Arve Henriksen

Det bekrefter Stig Karlsen, sjefprodusent for MGP i NRK dagen etter det som blir omtalt som en skandalesending etter at stemmesystemet sviktet under finalen i Trondheim spektrum, skriver Aftenposten.

Dermed måtte NRK ty til en da hemmelig backup jury, bestående av 30 personer.

– Avstemmingen til denne juryen var basert på studioinnspillingene til hver av låtene, den var ikke basert på liveshowet. Dette var også artistene orientert om, sier Karlsen.

Juryen avga sine stemmer fredag kveld via en egen elektronisk skjema som ble sendt inn før sendingen tok til. Det er dårlig nytt for blant annet brødrene Solli-Tangen som hadde en helt nytt sceneshow sammenliknet med delfinalen.

Stig Karlsen har nå tatt kontakt med alle artistene fra finalen og bedt om et møte for å forklare hva som skjedde.

Han har full forståelse for at mange reagerer på det som skjedde. Uansett vil det ikke komme på tale med en omstemming.

VINNER: Ulrikke Brandstorp vant MGP-finalen lørdag kveld. Foto: Tore Meek

Les også

Stemmetrøbbel under MGP-finalen

– Hvem var denne juryen?

– Vi måtte ha et visst antall mennesker for at det skulle være representativt. Utvelgelsen er et resultat av en redaksjonell vurdering, det er helt vanlig TV-seere, som ikke jobber verken i TV eller musikkbransje, og de har heller ingen forbindelser med artister eller låtskrivere.

– Hvor representativt føler du 30 personer egentlig kan være?

– Det får nesten andre svare på, men jeg synes det er en betydelig mengde mennesker. Jeg har fulgt denne juryen hele veien, ettersom vi også brukte dem som en backup under delfinalene. De stemmene de har avgitt under delfinalene har vist seg å være i takt med det seerne har gitt.

– Vil det bli vanskeligere å overtale gode artister til å stille neste år etter dette?

– Jeg tror nok vi kan garantere at dette ikke skal skje igjen.

– Lørdag kveld garanterte du at dere ville velge samme løsning neste år. Hvordan kan du være så skråsikker før dere har evaluert?

– Jeg kan godt gå litt tilbake på det. Det var tøft å være Karlsen lørdag kveld, det var mye kok. Så det er klart vi må evaluere dette ordentlig. Jeg har nå bedt om en teknisk redegjørelse med vår IT-avdeling for å få en full gjennomgang av det som skjedde, sier Karlsen.

SINT: Tone Damli reagerer kraftig på NRKs plan B da teknologien sviktet. Foto: Tore Meek

«Steikandes forbanna»

Dette får artisten Tone Damli til å se rødt. På sin instagramkonto hamrer hun løs mot NRK.

«Eg er berre så steikandes forbanna på måten dette blei gjort på! Slik eg har forstått det er 30 personar som har bestemt utfallet av konkurransen, og dette FØR vi sto på scena i finalen. Det vil altså sei at det vi artistane presterte i finalen ikkje hadde ein SKIT å sei. All jobb opp mot finalen, promotering, øving og forberedelsar ... Det føles urettferdig! Eg meinar at NRK med eit så stort arrangement burde hatt ein bedre og tydeligare plan b.», skriver hun.

Likevel benytter hun anledningen til å gratulere Ulrikke Brandstorp og kaller henne en verdig vinner.

Hovedpersonen selv, Ulrikke Brandstorp ønsket i går ikke å fokusere på stemmerotet dagen derpå.

– Jeg er artist og låtskriver, og jeg har sunget. Så er ikke dette med stemmer mitt bord, det får NRK ta seg av, sier hun.

24-åringen fra Sarpsborg skal nå i stedet fokusere på å få spredt vinnerlåten mest mulig frem mot finalen i Rotterdam. Takket være gode sponsorer i hjemdistriktet får hun nå muligheten til reise rundt i Europa de neste månedene for å møte internasjonale fans.

DELFINALEN: Kristin Husøy (nr. to fra.v.) gikk videre til gullduellen under finalen i MGP i Trondheim spektrum. (t.v.) Raylee, (t.h) for Husøy står Ulrikke Brandstorp og Liza Vassilieva. Foto: Tore Meek

Brukervennlig løsning

Inge Thorud, leder for publikumsprodukter i NRK, sier til Aftenposten at grunnen til at NRK valgte å erstatte SMS-stemming med nettbasert stemming, handler om å skape engasjement hos publikum.

– Vi har anstrengt oss for å utvikle en brukervennlig innloggingsløsning som skal gjøre terskelen lav for å delta. Det er selvfølgelig beklagelig om noen opplever at dette er ekskluderende. Samtidig tror vi har åpnet opp for å involvere flere målgrupper gjennom en gratis løsning og interaktive elementer.

– Er ikke dette et mediepolitisk grep? Ved å få mange hundre tusen nye NRK brukere til å logge seg inn, får dere data som kan brukes til å personalisere og målrette innholdet på nrk.no.

– Dette er et grep vi har valgt å gjøre for å skape en bedre publikumsopplevelse med interaktivitet som virkemiddel. Å stemme via nett er også et gratis alternativ i motsetning til SMS-løsningen. Avstemmingen er lagt bak innlogging for å hindre juks eller manipulasjon av resultatet. Vi lagrer ikke informasjon om hvem som stemmer på hva.

– Hvor mange har logget seg på nrk.no siden dere startet med delfinaler?

– Vi har fått 98.000 nye registrerte brukere i løpet av de fem lørdagene med delfinaler. I tillegg til de som allerede var registrert fra før. Vi fikk 57 millioner emojis gjennom de fem delfinalene til sammen, pluss de 38 millionene i løpet av starten av gårsdagens sending.

Beholder SMS

Avtroppende sjefprodusent for Eurovision Song Contest i EBU, Jon Ola Sand var også til stede under den norske MGP-finalen i Trondheim spektrum lørdag kveld.

Han ønsker ikke å kommentere stemmekaoset som oppsto da teknikken i NRK sviktet og en reservejury med kun 30 personer måtte avgjøre hele finalen.

Likevel bekrefter Sand, på spørsmål fra Aftenposten, at EBU ikke har planer om å droppe SMS-stemming, slik NRK nå har gjort.

– NRK må selvsagt prøve ut de mulighetene de synes er best, men vi har vi ingen planer om å droppe SMS-avstemming. Det systemet vi har fungerer tilstrekkelig, sier Sand.

Han understreker at avstemningen under Eurovision er særs viktig.

– Vi er veldig fokusert på avstemningen, det er kanskje det vi bruker aller mest tid og ressurser på. Det er et kjempe stort apparat i sving, sier Sand.

Publisert

Les videre

  1. Distriktene ble droppet: – NRK må skjerpe seg
    I 19 år har svenskene reist landet rundt med Melodifestivalen – med stor suksess.

    Les hele artikkelen

  2. Det store MGP-året

  3. La det swinge vestover

  1. Melodi Grand Prix
  2. Backup