Disse fem ble tildelt teaterpriser

Pernilleprisen ble delt ut på Cornerteateret søndag kveld.

 • Kulturredaksjonen
 • Bård Bøe (foto)
Publisert Publisert

Pernilleprisen er en feiring av Bergens scenekunst. Byens teaterhus står bak, sammen med Bergen Teaterforening og Bergens Tidende.

I tillegg til priser, ble det søndag kveld fremført utdrag fra forestillinger som «Annie», «Erasmus Montanus», «Kvinner på randen» og «Hundemanuskripta».

Dette er prisene som ble delt ut:

1

Pernillestatuetten

Tove Jensen Holmås er arkivar ved Teaterarkivet på Universitetet i Bergen.

Denne prisen deles ut av Bergen Teaterforening til en scenekunstner for en stor prestasjon eller lang kunstnerisk innsats.

Vinneren av Pernillestatuetten 2021 er Tove Jensen Holmås.

«I vårt jubileumsår ønsker Bergen Teaterforening å rette søkelyset på teaterhistorien. Det finnes en person i Bergen som kan mer om det enn noen andre» het det i begrunnelsen.

– Det har vært en glede å jobbe med Bergens teaterhistorie, sier Holmås, arkivar ved Teaterarkivet, Universitetet i Bergen.

«Kveldens andre Pernillestatuett går til en person som er uten sidestykke i sitt arbeid for samtidsscenekunst, i Bergen, Norge og internasjonalt», begynte Jan Harald Landro, som på vegne av juryen leste opp begrunnelsen.

Avtroppende teatersjef Sven Åge Birkeland ved BIT Teatergarasjen ble tildelt kveldens andre statuett. Han var selv ikke til stede ved utdelingen, men Ingrid Ellestad tok imot prisen i hans fravær.

2

Rampeløkten

Lars Voss Sørhus mottok Rampeløkten 2021.

Prisen deles ut av Bergen Teaterforening for årets mest spennende og nyskapende teaterprosjekt, eller aktivt arbeid innenfor teatermiljøet.

Vinneren av Rampeløkten 2021 er Lars Voss Sørhus.

«Takket være årets prisvinner har publikum fått oppleve Bergens
historie på en ny og levende måte, ute i byen på de historiske plassene fortellingene faktisk skjedde», het det blant annet i juryens begrunnelse.

Før de avslutningsvis la til:

«I tillegg må det nevnes at disse historiske byvandringene har utpekt seg som ett av de mest vellykkede prosjektene tilpasset pandemitilværelsen og har vært et veldig verdifullt kulturelt tilbud når smittevern må gå først, men Rampeløktprisen 2021 tildeles først og fremst for et betydelig profesjonelt bidrag til scenekunsten i Bergen 2021».

– Der er jo litt grusomt å kjenne igjen seg selv underveis i presentasjonen, men det er veldig kjekt å bli satt pris på, sa Sørhus fra scenen.

3

BTs kritikerpris

Kristian Berg Jåtten (foran) klemte til Kristoffer Sagmo Albert. Bak står Reny Gaassand Folgerø.

Kritikerprisen deles ut av Bergens Tidenes ekspertjury for årets beste forestilling.

BTs kritikerpris 2021 gikk til «Engler i Amerika» (Den Nationale Scene).

«Et av årets høydepunkt på teaterscenen var massive og dramatiske «Engler i Amerika» på Den Nationale Scene. Morten Borgersens regi er stram, og den fire timer lange forestillingen er ikke et eneste sekund for lang» het det i nominasjonen.

Kristian Berg Jåtten, Kristoffer Sagmo Aalberg og Reny Gaassand Folgerø tok imot prisen.

4

BTs publikumspris

Hanne Oline Mellingen ble både overrasket og glad.

Hvert teater har nominert en kandidat hver til publikumsprisen. På bt.no har publikum hatt mulighet til å stemme på sin favoritt.

BTs publikumspris 2021 gikk til Hanne Oline Mellingen.

«Hanne er en svært allsidig og hardtarbeidende scenekunstner, som foruten å være en dyktig skuespiller, også en glimrende danser og sanger. Når du ikke ser henne på scenen i Fyllingsdalen jobber hun sykehusklovn, instruktør for teaterkompaniet «Teatertigrene», er på turne i Den Kulturelle Skolesekken eller involvert i andre kreative prosjekt» het det i nominasjonen.

– Tusen, tusen, tusen, tusen takk, er egentlig bare det jeg vil si. Tusen takk til alle som har stemt! sa vinneren, som var tydelig rørt av å få Publikumsprisen.

Kulturredaktørens utvalgte

Nyhetsbrev Jens Kihl er kulturredaktør i Bergens Tidende og gir deg hver torsdag de beste sakene fra kulturverdenen.
Publisert
 1. Scenekunst
 2. Chromecast
 3. Bergen
 4. Mobil
 5. Apple TV

Les videre

 1. – Skjønner at det virker meningsløst

 2. – Svært skuffende og helt uforståelig

 3. «Av alle koronatiltak er kanskje dette det aller dummeste»

 4. Her har han akkurat fått publikums­prisen

BT anbefaler

De har kjempet om Bergen i snart to år. Nå er det bestemt hvem som får bli.

Kommunen har nå bestemt hvilke tre selskaper som får dele byen mellom seg de neste to årene.

LES SAKEN