Hele verden tok farvel

Superstjerner, artister og musikkpersonligheter sto i kø for å hylle Michael Jackson. Slik var minneshowet.

  • Øyvind Berekvam
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 13 år gammel

Tusenvis fulgte minnemarkeringen i Los Angeles i Staples Center, og millioner av TV-seere satt klistret da verden tok farvel med popkongen.

De mange som ikke fikk billetter til minnemarkeringen i Staples Center i Los Angeles kunne følge den på over 80 kinoer i USA. Markeringen ble vist direkte på tv-kanaler og nettaviser verden over.

1,6 millioner fans ønsket billetter til minnemarkeringen.

Minneseremonien åpnet på en stillferdig måte, og rapportene fra arenaen fortalte også om at fansen strømmet rolig inn i arenaen. Smokey Robinson leste opp hilsener fra Diana Ross og Nelson Mandela i forkant av selve minnestunden, og sistnevntes hilsen ble avsluttet med ordene "be strong". Mandela mente også at Jackson var en gigant og en legende i musikkindustrien. Seremonien skulle ha startet klokken 19.00 norsk tid, men arrangementet kom ikke i gang før 19.30.

Les også

En verdig kongehyllest

Minnet

I forkant av gårsdagens minnestund hadde familien en privat seremoni på Forest Lawn-kirkegården i Hollywood Hills. Det var også Michaels brødre som bar kisten inn i Staples Center mens gospelsangerne på scenen sang "Soon and very soon we are going to see the king". Deretter kom det minnetaler og musikalske hyllester fra stjerner i fleng.

Mariah Carey åpnet ballet sammen med Trey Lorenz, og de to fremførte en av Jackson 5s største hits, "I'll be there".

Queen Latifah erklærte fra scenen at "Michael var den største stjernen i verden", og overlot deretter scenen til Lionel som fremførte "Jesus is Love." Som ventet stilte også Stevie Wonder opp for å gi sin musikalske hyllest. Han fremførte sin egen "Never Dreamed You'd Leave in Summer" fra 1971.

Basket

Basketballstjernene Kobe Bryant og Earvin "Magic" Johnson var også invitert, og benyttet blant annet anledningen til å minne om Jacksons store innsats for veldedige formål. Han var en av de popstjernene som ga mest til humanitære formål. Johnson fikk også publikum til å le av sine minner om å sitt på gulvet og spise Kentucky Fried Chicken sammen med Michael. Johnson mente også at Jackson åpnet mange dører for afroamerikanere.

— Jeg så hans geni. Han var verdens største entertainer, sa Johnson.

Motown-grunnlegger Berry Gordy kalte også Jackson for tidenes entertainer i sin tale.

— Jo mer jeg tenker på og snakker om Michael Jackson, jo mer føler jeg at "The King of Pop" ikke er stort nok for ham, sa Gordy.

John Mayer hadde tatt med seg gitaren for å spille "Human Nature" før en tydelig rørt Brooke Shields holdt sin tale.

Jermaine Jackson fremførte sangen "Smile", og Martin Luther King III, Bernice King og kongressmedlem Shiela Jackson Lee fikk også minne popstjernen fra scenen.

Ung

Publikum fikk også se et rørende glimt av The Jackson Fives versjon av "Who's lovin' you now" fra 1969. En beveget komponist Smokey Robinson fortalte etterpå fra scenen at han ikke forsto hvordan en så ung sanger som Michael kunne ha så mye sjel i stemmen.

— Denne gutten kan umulig være ti år, tenkte jeg da jeg hørte versjonen de gjorde av sangen, fortalte han.

Robinson skrev sangen i 1960, og den ble originalt fremført av The Miracles. Den er også blitt fremført av The Temptations og The Supremes.

12 år gamle Shaheen Jafargholi, kjent fra talentshowet Britain's got talent fulgte opp med å fremføre sangen i sin helhet.

Slutt

"We are the world" og "Heal the world" samlet familie, venner, bandmedlemmer, barn og artister til allsang på scenen. Jacksons familie avsluttet det hele fra scenen, og bror Marlon Jackson mintes barndommen og turene til platestudioet.

— Jeg står her og forsøker å forstå hvorfor Gud har tatt fra oss vår bror etter så kort tid på Jorden, sa han.

Michaels datter Paris Katherine fortalte publikum at faren hennes var "den beste faren du noensinne kan tenke deg".

— Jeg ville bare si at jeg elsker ham så høyt, sa en gråtkvalt datter, og satte med det punktum for en omfattende feiring av Michael Jacksons liv og karriere.

Kulturredaktørens utvalgte

Nyhetsbrev Jens Kihl er kulturredaktør i Bergens Tidende og gir deg hver torsdag de beste sakene fra kulturverdenen.
Publisert