Melankoli-mesteren

En studie i melankoli og perfekt vellyd

Publisert Publisert
5 av 6 hjerter
icon
Denne artikkelen er over 15 år gammel

De siste årene har Thomas Dybdahl som oftest blitt omtalt som norsk rocks fremste melankoliker. Men gårsdagens konsert i Peer Gyntsalen viste at mannen også kan få det til å svinge når han først vil.

Likevel er Dybdahl først og fremst en artist som dyrke tristessen. Både tekster og melodilinjer er av det langsomme og triste slaget med kjærlighetssorg, høst og regn i hver strofe. Når man lytter til mannen tiltror man ham et liv fylt av misere og deppa dager.

Han starter kvelden med en låt fra det forrige albumet «Stray Dogs» før han går over til materialet fra det nye «Science», som kom tidligere i høst. Det låter selvfølgelig uforskammet perfekt. Skal en båssette Dybdahls musikk på scenen må det bli under benevnelsen kammerrock. Uhyre velarrangert – nesten på grensen til det sterile, men bare nesten. For Dybdahl fremfører sangene med både nerve og innlevelse, og er i besittelse av et gudbenådet stemmemateriale. Likevel er det klart at en konsert med nærmere et tusentalls stående publikummere i Grieghallen ikke kan by på den samme intime stemningen som for eksempel de par gangene han har spilt for en sittende forsamling i Logen.

Til gjengjeld har han vel aldri reist rundt med en bedre gjeng musikere i ryggen. De seks i bandet imponerer stort, og kanskje aller mest multiinstrumentalisten Mattias Eick. Han trakterer både tangenter, gitar, kontrabass, vibrafon og trompet, og trompetsoloen hans på «Stay Home» hever låten mot store høyder.

Når presentasjonen av det nye materialet er unnagjort, er det duket for de mest publikumsvennlige låtene fra oktobertrilogien, Thomas Dybdahls tre første album. Både «From Grace» og «Cecilia» får salen til å synge med. Riktignok ikke uten at Dybdahl forsiktig ber om det, men til gjengjeld kan publikum det meste av tekstene utenat.

De siste par ekstranumrene, ikke minst «Dreamweaver», viser at det også banker et svakt, lite rockehjerte bak all depresjonen. Noen fare for at Thomas Dybdahl står i fare for å miste mestertittelen i melankoli med det første, er det likevel ikke.

ANMELDT AV EINAR ENGELSTAD

Kulturredaktørens utvalgte

Nyhetsbrev Jens Kihl er kulturredaktør i Bergens Tidende og gir deg hver torsdag de beste sakene fra kulturverdenen.
Publisert