Nyskapende tradisjon

Folkemusikk er ikke hva det en gang var. Andreas Ljones Band er blant artistene som blåser nytt liv i gamle tradisjoner.

  • Guro Istad
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 16 år gammel

Mandag for halvannen uke siden kom Andreas Ljones Band sitt debutalbum, «Lupus Island». Bandet med hardingfelespilleren Andreas i spissen har elementer både fra elektronika og pop i musikken sin.

— Jeg har lyst til å spille for ungdom. Jeg har lyst til å svette på konsert - bruke alle krefter. Vi spilte på samme konsert som Turboneger for en stund siden og klarte å spille like høyt som dem, gliser Ljones.

Minner om voggesang

Musikken hans har den tradisjonelle folketonen i bunn, men er likevel nyskapende.

— Det er ingen tradisjonelle låter med på platen, men melodiene minner nok om voggesang. Det treffer med en gang. Voggesang fra Norge, Eritrea og Aserbajdsjan er ikke så ulikt. Det er tonalt og lett å synge, sier Andreas Ljones.

Unge folkemusikere i Norge har begynt å lage tradisjonsmusikk med egen vri. For ti-femten år siden var det ikke like selvsagt og akseptert som nå. Det tradisjonelle folkemusikkmiljøet syntes lite om musikere som for eksempel Annbjørg Lien. For Andreas Ljones' generasjon er situasjonen en annen.

— Jeg har ikke opplevd fordommer, men det er takket være Annbjørg Lien. Hun har jobbet knallhardt for dette i 15 år, sier Andreas Ljones, som også gir litt av æren til Odd Nordstoga.

Forandret av folkehøyskole

I likhet med Annbjørg Lien nevner også Ljones utdanning som en svært viktig faktor for den musikken som kommer i dag.

— Vi får lov til å jobbe med musikken på heltid - som musikere i andre sjangere. Går du på scenen uten selvtillit og tro på at det du driver med er kult, nytter det ikke å nå ut, mener Andreas Ljones.

Felespilleren holdt selv lenge på tradisjonene, men et opphold på Toneheim folkehøyskole forandret innstillingen hans til norsk folkemusikk.

— Jeg spilte bare tradisjonell slåttemusikk fra jeg var fem til jeg ble atten år. på Da begynte jeg på folkehøyskole og møtte andre musikere. Jeg ble eksotisk på den skolen fordi jeg drev med noe sært, og mange ville spille med meg, forteller Ljones. .

Kulturredaktørens utvalgte

Nyhetsbrev Jens Kihl er kulturredaktør i Bergens Tidende og gir deg hver torsdag de beste sakene fra kulturverdenen.
Publisert
  1. Musikk
BT anbefaler

Dette gjer du om du trur du har korona

Får ein framleis gratis testar? Korleis er den nye korona-varianten? BT gir deg sju spørsmål og svar om situasjonen no.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Gravemaskin raste 10–15 meter ned – nå får Vegvesenet bot etter ulykken

  2. Over fleire år skal den sjukehustilsette ulovleg ha slått opp i pasientjournalar

  3. Når andre får barn, gir det Andrea en følelse hun aldri snakker om

  4. 20 år gammal vart han kalla eit «statsministeremne». Så vart det stille rundt Pål.

  5. – Veien har på rekordtid blitt den største campingplassen i Bergen

  6. Kariann har ein beskjed til alle som treff ungdom på sommarjobb