St. Olavs Orden til Sissel Kyrkjebø

«Gullstrupen fra Bergen» er utnevnt til ridder av første klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden. - Jeg blir selvfølgelig kjempeglad, dette er ikke noe man forventer, sier Sissel til BT.

Publisert Publisert

Hun forteller at hun fikk beskjed om utnevnelsen så sent som i denne uken, og kaller det «en stor, gledelig overraskelse».

— Hva vil dette bety for deg, tror du?

— Det vet jeg ikke, alt er så nytt ennå. Og jeg har ikke helt satt meg inn i hva det innebærer, ut over at dette er en veldig stor ære. Jeg syns det er godt at noen legger merke til det en holder på med og at man oppfattes som en god ambassadør for sitt land, sier Sissel på telefonen fra København.

«Innsats som sanger»

Ved utnevnelsen har kongen lagt vekt på Sissels «innsats som sanger». Selv om den offisielle begrunnelsen er så generell, er det grunn til å tro at nettopp hennes betydning som kulturell «ambassadør» for landet har veid tungt ved tildelingen. Hun hopper rett over ordenens laveste grad, ridder, og får «av første klasse» festet til sin nye verdighet. Ordenssekretær Sven Gjeruldsen opplyser til BT at det ikke er tatt stilling til når, hvor og i hvilken sammenheng den offisielle ordenstildelingen vil finne sted.

— Det er jo i stor grad opp til deg, Sissel, når og hvor dette skal skje. Har du gjort deg noen tanker?

— Jeg har ikke peiling på hvordan sånt foregår og vet ikke helt hva som skal skje. Snart går det vel opp for meg hva dette er for noe. Å fatte og begripe at man får en slik æresbevisning, kan få det til å gå litt langsomt rundt oppe i knollen, sier en lykkelig og lattermild Sissel Kyrkjebø.

Selv om det definitive internasjonale gjennombruddet har latt vente på seg, har Gullstrupen allerede rukket å markere seg selv og sitt hjemland på en positiv måte langt utenfor landets grenser. I de senere år har den København-baserte sangartisten hatt langt flere oppdrag i utlandet enn i Norge.

Begynte som pauseinnslag

Det begynte da 16-åringen som pauseinnslag under den internasjonale finalen i Melodi Grand Prix i Grieghallen i 1986 med sin myke og vakre stemme satte alle finalistene fullstendig i skyggen. Åtte år senere hadde hun en viktig rolle i den olympiske åpningsseremonien på Lillehammer. Og sammen med «supertenoren» Placido Domino sang hun inn OL-sangen «Fire in your Heart».

Siden har Sissel latt seg høre på mang en internasjonal arena, på begge sider av Atlanteren. For eksempel «gjorde» hun Chicago og Washington før fotball-VM i 1994, dette var samtidig en oppvarming til hennes første platelansering på de kanter. I selskap med grupper som Yes, Fleetwood Mac og Scorpions tolket Sissel den gang salmen «Eg veit i himmerik ei borg». Siden har hun gjort flere fremstøt på det amerikanske markedet, uten å klare å «bite seg fast».

Samarbeidet med Plácido Domingo har pågått i elleve år og later ikke til å få noen snarlig slutt. De to og den franske sangeren Charles Aznavour sang sammen allerede i 1995 på den tradisjonelle julekonserten i Wien, en konsert som også kom på plate. På sin cv kan hun også skilte med et musikalsk bidrag til suksessfilmen «Titanic» og gjesteopptreden med rap-artisten Warren G. Også den irske gruppen The Chieftains har hun flere ganger opptrådt sammen med.

Allsidig

Sist sangfuglen lot seg se og høre i sin hjemby, for en drøy måned siden, var som solist i «The Lord of the Rings Symphony», et konsertprosjekt som hadde sitt startpunkt i Athen.

Allsidighet og vilje til å krysse musikalske grenser er blitt et kjennetegn ved artisten Sissel Kyrkjebø. Hun synger pop, «verdensmusikk», ballader, mer visepregede ting og klassisk. Hun har en praktfull stemme, kall det gjerne naturstemme, som ikke bare klinger av fløyel og fylde, men som også har vist seg svært «føyelig» og tilpasningsdyktig til ulike sjangrer.

Som plateartist har Sissel opplevd salgstall her hjemme som knapt noen andre kan vise til.

Blant de yngste

Med sine 36 år er Sissel Kyrkjebø blant de aller yngste som får en slik æresbevisning. Hun kan imidlertid ikke konkurrere med Norges prinser og prinsesser, som får St. Olav på 18-årsdagen. I gamle dager var det for øvrig vanlig at de fikk den ved fødsel. Pianisten Leif Ove Andsnes var bare 33 da han ble utnevnt til kommandør av St. Olavs Orden. Som en historisk kuriositet kan ellers nevnes at kong Haakon VIIs aller første embetshandling, var å tildele Christian Michelsen Storkorset av St. Olavs Orden, som er ordenens høyeste grad.

KJEMPEGLAD: - Snart går det vel opp for meg hva dette er for noe, sier en lykkelig Sissel Kyrkjebø til BT. ARKIVFOTO: KNUT EGIL WANG

Publisert
BT anbefaler

– Eg er skuffa over det eg såg i parken

Helsebyråd Beate Husa seier ho er uroa etter å ha sett studentane i Nygårdsparken.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Dordi likte ikke det hun fikk høre på butikken

  2. Her er dommen etter Branns festkamp

  3. Ingebrigtsen kunne glise for Branns sjeldne bragd

  4. Halvparten av covid-19-pasienter sliter med pusten tre måneder etter

  5. – Eg er skuffa over det eg såg i parken

  6. – Ferie pleide å handle om å ikke gjøre noe