Sommervarme fra Winta

Norges mest eritreiske popstjerne har gitt ut Norges mest amerikanske album. Torsdag kommer Winta for å varme Bergen med rykende fersk r'n'b.

Publisert: Publisert:

LARS HOLGER URSIN

Og det er r'n'b som er spilt inn i byen over alle, New York. I tjukkeste Harlem har Winta kastet seg inn blant de tøffeste i klassen og fått drahjelp til debuten.

— Jeg var der i to herlige uker. Jobbet i et studio i Harlem med masse flinke folk, som produsenten David Anthony, og vokalprodusenten min, Keith Harrison. Veldig talentfulle mennesker som har inspirert meg stort. De klarte å pushe meg, det ble to knallharde uker, sier Winta. Det ble derfor ikke mye tid til uteliv og sightseeing i New York.

— Vi jobbet fra tidlig om morgenen til sent om kvelden. Til slutt blir du psykisk sliten, men fordi dette er noe du elsker å gjøre såpass sterkt, holder du ut og gir 100 prosent. Det er en tøff bransje, du må gi alt, sier Winta. Hun slapp førstesingelen sin, «Emotions» allerede i januar i fjor. Først nå har altså debutplaten «First» kommet, litt for nettopp å gi henne en litt myk landing i en hard bransje.

— Og det føler jeg har gått veldig bra. Jeg føler det på ingen måte som om jeg er kastet inn i dette, sier Winta. Hun er kreditert som låtskriver på 8 av 12 låter på debuten, deriblant den første hiten, «Emotions». Den lanserte henne som en r'n'b-stjerne med en liten vri - hun liker nemlig å leke med etniske elementer i musikken sin. Og det lover hun å fortsette med.

— Det er nettopp det som er Winta-preget, ler hun.

— Får jeg det som jeg vil, blir det eritreiske rytmer i musikken også. Akkurat nå er det slik folk gjør i r'n'b, de eksperimenterer med elementer som de henter fra andre sjangere. Det synes jeg er veldig kult, sier Winta. Hun er født og oppvokst i Norge, men har vokst opp i nærkontakt med eritreisk kultur. Foreldrene kom til Norge som flyktninger fra det krigsherjete landet tidlig på 80-tallet. Hun har derfor slekt og venner spredd rundt i verden, og det har gitt henne en litt snodig vri på karrieren.

— Jeg har fått veldig mye støtte fra det eritreiske miljøet i inn- og utlandet, forteller hun. Blant annet skal hun besøke en eritreisk fotballfestival i San Jose, California i sommer. Pluss den største festivalen i Eritrea, der videoen hennes vises på tv, og Winta begynner å bli et kjent navn. Men også mer alminnelige sommerfestivalaktiviteter er det plass til. Quart, for eksempel. Foreløpig er nemlig Norge satsingsområde - Eritrea en bonus - og USA en litt fjern drøm.

— Men «Emotions» er på mixtapes i New York, sier Winta stolt. Selv om hun ikke har noen illusjoner om at det skal bli lett.

— Bare at du er fra Norge er en ulempe, når du skal hevde deg i et land som fostrer så mange sterke r'n'b-talenter, forklarer hun. Men Winta har god tid. Både til å forfølge studier av internasjonal politikk, og til å bli popstjerne.

— Dette er bare starten. Det er fortsatt mye å lære, sier hun.

NYTT STJERNESKUDD: Winta slapp nettopp debutalbumet sitt, i kveld spiller hun på Kvarteret. - Det blir faktisk første gangen jeg spiller med bandet mitt, så jeg gleder meg, sier hun.<br/> FOTO: HEIKO JUNGE, SCANPIX

Publisert: