Krimtatarer jubler over Jamalas Eurovision-seier

Krimtatarer gleder seg stort over ukrainske Jamalas Eurovision-seier.

TIL TOPPS: Eurovision-vinneren Jamala ble tatt imot i Kiev søndag.

SCANPIX
  • NTB

Ukraina vant lørdag Eurovision med en låt som tar for seg deportasjonene for over 70 år siden, men som også har stikk mot Russland i dag.

— Denne sangen handler om vår tragedie, og jeg håper folk fikk det med seg, sier den 27 år gamle krimtataren Emine Ziyatdinova, som var blant dem som feiret seieren på en tatarrestaurant i den ukrainske hovedstaden Kiev, til nyhetsbyrået AP.

Eurovision-vinneren:

Les også

- Sannheten rører folk

«De dreper alle»

Selv om teksten ikke direkte knyttes til den russiske annekteringen av Krim fra Ukraina i 2014, er det liten tvil om at den kan tolkes slik — og det er sterke ord:

«Når fremmede kommer, de kommer til huset ditt. De dreper alle, og sier at de ikke er skyldige».

Krimtatarene, minoriteten som sangeren Jamala selv tilhører, motsatte seg russisk overtakelse av halvøyen i Svartehavet og risikerer nå forfølgelse.

Russiske politikere raser etter den ukrainske seieren, både fordi den russiske storfavoritten Sergeij Lazarev fikk så lave poengsummer blant fagjuryene rundt i Europa at han ble forvist til en tredjeplass og fordi de ser på låten og seieren som politisk.

BT fulgte finalen:

Les også

Ukraina til topps i Eurovision

Russisk boikott?

Frants Klintsevitsj, medlem av det russiske føderasjonsrådet, tar til orde for å vurdere russisk boikott av finalen neste år i Ukraina, ifølge nyhetsbyrået AFP.

— Det var ikke den ukrainske sangeren Jamala og hennes sang «1944» som vant. Det var politikk som vant over kunst, sa han til lokale medier.

Flere Eurovision-nyheter: