Hollywood-stjerner på Ulrikens topp

«Snømannen»-skuespillerne Val Kilmer og Toby Jones slår seg løs på Ulrikens topp i dag i røffe vindkast. Men Harry Hole har fri.

ULRIKEN: Parkeringsplassen var full av «Snømannen»-biler i dag. Foto: Eirik Brekke

NORSK FOTOGRAF: Norges kanskje fremste filmfotograf, John Andreas Andersen, i aksjon i Sandviken. Foto: Eirik Brekke

SKANSEN: Her gjøres opptak i Øvre Blekevei. Foto: EIRIK BREKKE

SANDVIKEN: Den skoske regissøren Saul Metzstein har ansvar for second unit på «Snømannen». Her spiller de inn scene 142 til filmen. Foto: Eirik Brekke

  • Frank Johnsen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Det er mye hemmelighetskremmeri når Hollywood-maskineriet durer inn i Bergen.

Ingen adgang

De første virkelige opptakene skjer på Ulrikens snølagte topp i dag, en topp badet i flott lys og med klar sikt mot Bergen og fjordene under.

CANNES: Val Kilmer er også på Ulrikens topp i dag. Her sammen med Michelle Monaghan og Robert Downey jr. i Cannes for noen år siden. Foto: Scanpix

En stor stabel med biler, varebiler og lastebiler, de fleste med østlandsskilt, sto parkert ved foten av Ulriksbanens stasjon. Hundrevis av stabsmedlemmer dro til toppen for å fange inn en av nøkkelscenene i Jo Nesbøs roman.

Les også

Ulriken blir en viktig kulisse i stor Hollywood-film

BT møtte opp på bunnen av Ulriken, men sikkerhetsvaktene var tydelige: «I dag slipper kun offisielle medlemmer av «Snømannen»-staben opp banen».

— Vi skal skyte alle Ulriken-scenen i dag. Toby Jones og Val Kilmer er de store skuespillerne på toppen. Michael Fassbender har jobbfri i dag. For Harry Hole er ikke med i de nevnte scenene, sier presseansvarlig for produksjonen, Sasha Gibson.

- Bergenserne kan glede seg

Val Kilmer, kjent Hollywood-skikkelse, ble offentliggjort som skuespiller i forrige uke, men Toby Jones er en nyhet.

NY: Toby Jones bakser rundt på Ulrikens topp i dag. Foto: Scanpix

Karakterskuespilleren fra London har en imponerende CV etter gjennombruddet som Truman Capote i «Beryktet» (2006). Han har også vært med i større prosjekter som «The Hunger Games» og «Captain America» de siste årene. og er snart aktuell i oppfølgeren til «Alice in Wonderland» med Johnny Depp.Han spilte også i «Snømannen»-regissør Thomas Alfredsons forrige film, «Muldvarpen».

Scenene på Ulriken skjer i handlingens fortid, i en av romanens tilbakeskuende scener, men en snømann er sentral også her. Den skal etter det BT erfarer ha blitt fraktet opp i en av vognene.

Sterk vind

— Det er et fantastisk lys her opp nå, og snøen er på plass, men vinden er veldig sterk. Det er ikke lett å filme. Men jeg er sikker på at de blir ferdige. Vi tar i hvert fall godt vare på dem i restauranthuset, sier markedssjef Agnete Kongevold Foss i Ulriken 643.

Michael Fassbenders bergenseventyr begynner i morgen, onsdag. Da skal staben bruke sentrum ganske intenst, også jernbanestasjonen.

— Jeg tror bergenserne vil bli veldig fornøyd når de ser den ferdige filmen. En fantastisk by, sier Gibson.

Gikk løs i Sandviken

Men det var ikke bare på Ulriken det ble filmet. En såkalt second unit – dem som filmer alle viktige transport- og bevegelsesscener, action og scener uten dialog – som ikke hovedstaben har tid til å gjøre – dro rundt i Sandvikens gater tidligere i dag.

SCENE: Her filmer de en gatescene i Øvre Blekevei som skal brukes i den ferdige filmen. Foto: Eirik Brekke

Fotografen for Second Unit på «Snømannen» er ingen ringere enn John Andreas Andersen, som var Morten Tyldums faste sjefsfotograf i Norge – på «Hodejegerne», «Varg Veum – falne engler», «Buddy» – men også «Kongen av Bastøy», «TV-serien «Okkupert» og snart premiereklare «Flaskepost fra P», regissert i Danmark av Hans Petter Moland.

Han dirigerer troppene i Øvre Blekeveien, der en taxi – som åpenbart skal transportere Harry Hole – kjører innimellom bergenshusene med en statist som stand-in. BT får bekreftet at denne scenen skal med i den ferdige filmen.

— Vi har siste opptaksdag i Bergensområdet mandag. Men Michael Fassbender må være på Oscar-utdelingen søndag, i Los Angeles, sier Gibson med et smil.

Publisert
  1. Film
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Her bør du stoppe på E16

BT-anmelderen har testet mat langs hovedveien.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Her forstår Amber (26) at det går galt

  2. Slik ser Eggums Porsche ut etter krasj: – Rekker likevel min utsolgte konsert

  3. – Jeg turte knapt å ta telefonen

  4. Milliardærens splitter nye flyselskap er klart for takeoff. Men selv blir han nervøs av å fly.

  5. Dette er den perfekte sommer­desserten

  6. Medier: Svensk politi etterforsker storsvindel med koronatester