Hollywood-stjerner på Ulrikens topp

«Snømannen»-skuespillerne Val Kilmer og Toby Jones slår seg løs på Ulrikens topp i dag i røffe vindkast. Men Harry Hole har fri.

Publisert Publisert

ULRIKEN: Parkeringsplassen var full av «Snømannen»-biler i dag. Foto: Eirik Brekke

NORSK FOTOGRAF: Norges kanskje fremste filmfotograf, John Andreas Andersen, i aksjon i Sandviken. Foto: Eirik Brekke

SKANSEN: Her gjøres opptak i Øvre Blekevei. Foto: EIRIK BREKKE

SANDVIKEN: Den skoske regissøren Saul Metzstein har ansvar for second unit på «Snømannen». Her spiller de inn scene 142 til filmen. Foto: Eirik Brekke

  • Frank Johnsen
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Det er mye hemmelighetskremmeri når Hollywood-maskineriet durer inn i Bergen.

Ingen adgang

De første virkelige opptakene skjer på Ulrikens snølagte topp i dag, en topp badet i flott lys og med klar sikt mot Bergen og fjordene under.

CANNES: Val Kilmer er også på Ulrikens topp i dag. Her sammen med Michelle Monaghan og Robert Downey jr. i Cannes for noen år siden. Foto: Scanpix

En stor stabel med biler, varebiler og lastebiler, de fleste med østlandsskilt, sto parkert ved foten av Ulriksbanens stasjon. Hundrevis av stabsmedlemmer dro til toppen for å fange inn en av nøkkelscenene i Jo Nesbøs roman.

Les også

Ulriken blir en viktig kulisse i stor Hollywood-film

BT møtte opp på bunnen av Ulriken, men sikkerhetsvaktene var tydelige: «I dag slipper kun offisielle medlemmer av «Snømannen»-staben opp banen».

— Vi skal skyte alle Ulriken-scenen i dag. Toby Jones og Val Kilmer er de store skuespillerne på toppen. Michael Fassbender har jobbfri i dag. For Harry Hole er ikke med i de nevnte scenene, sier presseansvarlig for produksjonen, Sasha Gibson.

- Bergenserne kan glede seg

Val Kilmer, kjent Hollywood-skikkelse, ble offentliggjort som skuespiller i forrige uke, men Toby Jones er en nyhet.

NY: Toby Jones bakser rundt på Ulrikens topp i dag. Foto: Scanpix

Karakterskuespilleren fra London har en imponerende CV etter gjennombruddet som Truman Capote i «Beryktet» (2006). Han har også vært med i større prosjekter som «The Hunger Games» og «Captain America» de siste årene. og er snart aktuell i oppfølgeren til «Alice in Wonderland» med Johnny Depp.Han spilte også i «Snømannen»-regissør Thomas Alfredsons forrige film, «Muldvarpen».

Scenene på Ulriken skjer i handlingens fortid, i en av romanens tilbakeskuende scener, men en snømann er sentral også her. Den skal etter det BT erfarer ha blitt fraktet opp i en av vognene.

Sterk vind

— Det er et fantastisk lys her opp nå, og snøen er på plass, men vinden er veldig sterk. Det er ikke lett å filme. Men jeg er sikker på at de blir ferdige. Vi tar i hvert fall godt vare på dem i restauranthuset, sier markedssjef Agnete Kongevold Foss i Ulriken 643.

Michael Fassbenders bergenseventyr begynner i morgen, onsdag. Da skal staben bruke sentrum ganske intenst, også jernbanestasjonen.

— Jeg tror bergenserne vil bli veldig fornøyd når de ser den ferdige filmen. En fantastisk by, sier Gibson.

Gikk løs i Sandviken

Men det var ikke bare på Ulriken det ble filmet. En såkalt second unit – dem som filmer alle viktige transport- og bevegelsesscener, action og scener uten dialog – som ikke hovedstaben har tid til å gjøre – dro rundt i Sandvikens gater tidligere i dag.

SCENE: Her filmer de en gatescene i Øvre Blekevei som skal brukes i den ferdige filmen. Foto: Eirik Brekke

Fotografen for Second Unit på «Snømannen» er ingen ringere enn John Andreas Andersen, som var Morten Tyldums faste sjefsfotograf i Norge – på «Hodejegerne», «Varg Veum – falne engler», «Buddy» – men også «Kongen av Bastøy», «TV-serien «Okkupert» og snart premiereklare «Flaskepost fra P», regissert i Danmark av Hans Petter Moland.

Han dirigerer troppene i Øvre Blekeveien, der en taxi – som åpenbart skal transportere Harry Hole – kjører innimellom bergenshusene med en statist som stand-in. BT får bekreftet at denne scenen skal med i den ferdige filmen.

— Vi har siste opptaksdag i Bergensområdet mandag. Men Michael Fassbender må være på Oscar-utdelingen søndag, i Los Angeles, sier Gibson med et smil.

Publisert
BT anbefaler

Se Ingebrigtsens første Brann-intervju

Kåre Ingebrigtsen tar over som hovedtrener i Brann.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Slik var det i Bergen med tidleg skjenke­stopp: – Oppsikts­vekkande

  2. Politiet har rykka ut til fleire heimefestar: – Det renn inn

  3. Derfor valgte Brann Inge­brigtsen foran Knutsen

  4. Jente (3) døde etter å ha falt i sjøen

  5. Brann-profiler om ansettelsen av Ingebrigtsen: – Fantastisk

  6. Fadderveka på BI avlyser alle utelivs­arrangement

  1. Film