— Jeg pleier vanligvis ikke å synge så mye på 17. mai, men når jeg først skal gjøre det, så er det ikke noe sted som passer bedre enn Bergen, sier Sissel Kyrkjebø.

Hun er en svipptur innom Bryggen før det bærer videre til øvinger. Kyrkjebø har ifølge seg selv bare sunget to 17. mai-konserter tidligere, en i Vikingskipet for flere år siden, og en i fjor på grunnlovsjubileet på Eidsvoll.

Søndag står Kyrkjebø på en flytende scene på Vågen og lager folkefest sammen med Ylvis og Sondre Lerche. Selv skal hun synge blant annet «Vestland, Vestland» og «Nystemten», i tillegg til nasjonalsangen.

— Men det kommer også flere sanger, men det får bli en overraskelse, sier Kyrkjebø.

Uenig med kritikken

I fredagens utgave av BT står det i en kommentar at 17. mai-komiteen har latt seg selge til en kommersiell skipsdåp. Kyrkjebø er uenig i kritikken.

— Det er sunt å stille spørsmål, men om man ville endret dette burde man kanskje tatt debatten på et tidligere tidspunkt. Arrangementet har vært planlagt i over et halvt år, og kommunen har fattet vedtak i saken. Konserten har ikke akkurat vært en hemmelighet. Det er en mann som ønsker å lage en folkefest i gave til hjembyen, sier Kyrkjebø.

Ifølge henne er det dåpen av skipet som blir den kommersielle delen av arrangementet, ikke konserten.

— Det er alltid en folkefest på 17. mai, og man har alltid underholdning av noen. Men denne gangen er det altså noen som har spyttet litt ekstra i kassen og sagt at de ønsker å lage en folkefest for alle. Det er jo helt fantastisk at noen har lyst til det, sier Kyrkjebø.

Og selv om Kyrkjebø ikke har sunget på så mange 17. mai-konserter, så har hun sunget på flere skipsdåper.

— Jeg har vært med på noen tidligere og det var faktisk veldig rørende, det er veldig stort og høytidelig. En gang var vi på et skip inne i en av fjordene og folk kom fra hele verden for å være med. Også da sto jeg å sang «Ja, vi elsker».

— Bergen gjør det rett

Ifølge Kyrkjebø er det mange år siden hun sist var i Bergen på nasjonaldagen. I år skal den feires på tradisjonelt vis med hovedprosesjonen.

— Jeg skal se toget, men det blir kanskje fra under en fuktig parasoll der det drypper litt. Men jeg har jo sett toget i regnvær før, så det kommer til å gå bra. Jeg må jo se om det fremdeles er sånn som det alltid har vært.

Ifølge Kyrkjebø er Bergen er det beste stedet å feire 17. mai.

— Når jeg er rundt og møter folk som har vært i Bergen på 17. mai, så sier de alltid det at det blir noe helt eget med feiringen i Bergen. Og når jeg for eksempel ser 17. mai-toget i Oslo, så synes jeg egentlig at det er litt kjedelig. Alt er liksom ikke med. Når man har vokst opp med toget i Bergen blir fort alt annet litt halvveis, sier Kyrkjebø.

Selv håper hun at det blir kortere intervaller mellom de bergenske feiringene fremover.

— Jeg håper egentlig at dette kan bli en fast tradisjon, for det er kjempedeilig å komme hjem til 17. mai. Men det blir kanskje ikke med cruiseskip hver gang. Konserten på søndag blir nok en engangsopplevelse for alle som er med, sier Kyrkjebø.