Fem fine ting å gjøre i helgen

Vil du kline til Munch, diskutere ondskap eller sjekke ut et nytt popfenomen? Se våre fem tips til helgen!

HELGEPLANER? Konsert, kunst, debatt eller Youtube? Mulighetene er mange om du har lyst til å finne på noe denne helgen. AP Photo/Matt Slocum

1. KUNST: Valentinsomvisning: Munch og kjærligheten

Mot_skogen_1915_(fargetresnitt)_m179f60adk1281fbc2320km7ffa.jpg

Hva: Spesialomvisning i Kodes Munch-samling i anledning valentinsdagen

Hvor: Kode 3

Når: Søndag 14. februar klokken 13

Hvorfor: Om valentinsdagen bør markeres som i USA, eller forbigås i stillhet, hersker det uenighet om. Enkelte mener denne dagen kun er til for å lure oss til å kjøpe mer, mens andre misliker alt klisset. Noen av oss benytter anledningen til å være ekstra grei og rasjonell i omgang med andre.

Uansett hvordan du forholder deg til denne tradisjonen, er valentinsomvisning i Munch-samlingen en god anledning til å se Edvard Munchs verker fra et litt annet perspektiv. Alle som har sett eller googlet Munchs tresnitt «Kysset» vet at kunstneren også behersket følelsen forbeholdt 14. februar, nemlig kjærlighet. Ta med en venn eller partner og se om du føler det du òg.

2. KONSERT: Daniel Kvammen

daniel kvammen pressebilde. foto ingrid pop.jpg INGRID POP

Hva: Konsert. Sigrid Raabe varmer opp

Hvor: USF Verftet

Når: Lørdag 13. februar. Dørene åpner klokken 19

Hvorfor: Nåtidens musikalske helter og heltinner kan synes å være mer stedsspesifikke enn noen gang. Stein Torleif Bjella levner ingen tvil om hvor han hører til i musikken sin (vi snakker altså om Ål), bergensbandene John Olav Nilsen og Gjengen og Fjorden Baby jobbet iherdig for å sette Loddefjord på kartet, og det siste året har altså Daniel Kvammen tatt ansvar for at også Geilo er en popmusikalsk referanse. Han har gitt ut studioalbumet «Fremad i alle retninga», og slapp nylig ut EP-en «1988».

Her kan du høre Kvammens hit «Du fortenar ein som meg»:

Oppvarmingsnummer Sigrid Raabe skal heller ikke gå ubemerket hen. Raabe kommer fra Ålesund, men flyttet til Bergen i 2015, da hun var ferdig med videregående skole. Sigrid Raabe spiller melodiøs pop både alene og sammen med sin ørlite mer kjente bror, Tellef Raabe.

Her kan du høre Sigrid Raabes låt «Two Fish»:

3. DEBATT: Hvordan forstå ondskap?

DNS.JPG Magnus Skrede, DNS

Hva: Samtale om ondskapens DNA med utgangspunkt i tolkninger av Adolf Eichmann.

Hvor: Litteraturhuset i Bergen

Når: Lørdag 13. februar klokken 13.00

Hvorfor: For en uke siden anbefalte vi dere å se «Samtale før døden – Eichmanns siste timer» på Den Nationale Scene. Stykket fikkfire hjerter av BTs anmelder Jan Landro, en vurdering han ser ut til å dele med de fleste andre aviser som har anmeldt forestillingen. På lørdag er det duket for samtale mellom Ann Heberlein, doktor i etikk ved Universitetet i Lund, filosofiprofessor Lars Fr. Svendsen og førsteamanuensis i tysk litteratur og kulturkunnskap, Torgeir Skorgen, om ondskap.

Adolf Eichmann organiserte jernbanetransporten av jøder til dødsleirene under annen verdenskrig. Han holdt seg i skjul i Argentina i flere år etter krigen, men ble til slutt funnet og brakt til Israel, der han ble stilt for retten. Han ble dømt til døden og henrettet i 1962. Bokmålsordboken definerer ondskap som «det å ønske andre motgang eller smerte». Hvor kommer så dette ønsket -denne ondskapen fra? Og er det i det hele tatt formålstjenlig å bruke et begrep som ondskap? Vi får håpe dette og mer til blir besvart på lørdag.

4. VIDEO: Beyoncés nye video «Formation»

Hva: Ny musikkvideo fra en av verdens største popstjerner

Hvor: Youtube

Når: Når som helst

Hvorfor: Natt til mandag var det Superbowl i USA. En hendelse som i alle fall ikke pleier å bry meg noe særlig. Men en viktig del av Super Bowl er pauseunderholdningen, og i år skjedde det noe som har skapt debatt både her og der. Kledd i en svart drakt som var svært lik det den nå avdøde popstjernen Michael Jackson bar da han opptrådte på pauseshowet til Super Bowl i 1993, fremførte superstjernen Beyoncé sin nye låt «Formation», som ble sluppet dagen før. En uvanlig øvelse for et slikt show, ettersom de fleste pleier å fremføre sanger publikum allerede kjenner. Men, det er ikke dette som vekker harme. Det er den ekstremt politiske dreiningen den tidligere Destiny's Child-artisten har tatt.

Videoen til låten er spekket med symboler, noe både New York Times og musikkmagasinet Rolling Stone tar opp. Mange mener antrekkene Beyoncé og danserne bar under pauseshowet var en hyllest til Black Panther-bevegelsen som jobbet for svartes rettigheter fra midten av 1960— til slutten av 1980-årene. Pauseshowet provoserte blant andre den republikanske eks-presidentkandidaten og borgermesteren Rudy Giuliani. Til Fox News uttalte han at opptredenen var et angrep på amerikanske politioffiserer.

Uansett hva man måtte mene, er både låten, videoen og Beyoncés opptreden verdt å sjekke ut. Jeg garanterer gåsehud.

5. KLUBB: Granbar #5

advanced language samples.jpg Mario Urban Mannsåker (pressebilde)

Hva: Konserter og DJ-set med Advanced Language, Gold Celeste, Klubb Granbar, Foreground Set

Hvor: Landmark

Når: Lørdag 13. februar fra klokken 22

Hvorfor: Da BT anmeldte bergensbandet Advanced Language sin debutplate i 2014, fikk de intet mindre ennfem av seks hjerter. Anmelderen skrev at albumet var «vitalt og fullstendig avhengighetsskapende. De er i hvert fall min definitive musikalske forelskelse i Bergen akkurat nå». Sjangermessig havner de innenfor det forståsegpåere (dvs. BTs musikkansvarlig Kjetil Ullebø) kaller progressiv synthpop, som fint kan tolkes som «noe vi kan danse til».

De andre artistene som spiller denne kvelden spiller ifølge Facebook-arrangementet både jazz, indie, soul, funk og hiphop. Fra klokken ett står dj-konseptet med samme navn som klubbkonseptet, Klubb Granbar, for musikken. Hele kvelden ser med andre ord ut til å bli i dansens tegn, noe Landmarks lokaler jo passer perfekt til. Vegg-til-vegg-teppet der kan nemlig være det som redder deg fra å få varige mén om du tryner.

Hør Advanced Language med «Party on the Moon» her: