Bergen kommune gir 300.000 til «Snømannen»

Bergen kommune gir 300.000 kroner til Hollywood-filmatiseringen av Jo Nesbøs «Snømannen».

Publisert Publisert

HARRY HOLE: Den britiske stjernen Michael Fassbender er favoritt til å spille Harry Hole i «Snømannen». Foto: Reuters

  • Frank Johnsen
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

— Bergen kommune er veldig positiv til prosjektet. Dialogen med produsentene har vært god. Og vi ønsker innspilling i Bergen. Samtidig har Bergen kommune en svært stram økonomi, så vi kan ikke gå like sterkt inn som Oslo kommune gjør, sier kulturbyråd Julie Andersland.

Møte i Bergen

Gigantene Universal Pictures og Working Title skal filmatisere Jo Nesbøs «Snømannen», en roman som har flere sentrale scener fra Bergen og omegn. Disse vil den svenske regissøren Thomas Alfredson («Muldvarpen») også filme i Bergen.

MEDPRODUSENT: Legendariske Martin Scorsese skulle egentlig regissere «Snømannen». Nå er han eksekutiv produsent. Foto: Reuters

Michael Fassbender er foreløpig favoritt til å spille Harry Hole. Dette blir en av storsatsingene fra Hollywood-selskapene neste år. Produksjonen, som har Martin Scorsese som eksekutiv produsent, vil garantert legge igjen flere titalls millioner kroner i Bergen og Oslo, der hovedinnspillingen skal foregå.

For to uker siden hadde Julie Andersland møte på Rådhuset med linjeprodusent Richard Hewitt, som har en rekke storfilmer på samvittigheten, som årets Oscar-gjenganger «The Theory of Everything».

Bruker postkort-Bergen

I et brev BT har fått tilgang til, skriver Hewitt at produsentene til «Snømannen» har veldig lyst å filme i Bergen. I praksis 6 innspillingsdager i Bergen sentrum, inkludert Ulriken og Nordnesparken. Dessuten skal det filmes i Øygarden i flere dager.

FORFATTER: Jo Nesbø har skrevet «Snømannen». Foto: Scanpix

Fra informert hold får vi vite at «Snømannen» vil bruke postkort-Bergen – altså vise byens egenart og identitet. Som kan gjøre filmen gull verdt for reiselivet.

Les også

Jo Nesbø tilbake på gamle tomter

Men det koster både tid og penger å flytte produksjonen fra Oslo til Bergen for noen uker. Det meste av staben, utstyret og skuespillerne blir med over Langfjellene. Så for å endelig lande på Bergen som en viktig visuell komponent i filmen, ønsker produsentene et økonomisk bidrag fra Bergen kommune for å kompensere for merkostnadene.

Gi praktisk hjelp

Oslo kommune har allerede gitt 1,5 millioner kroner til produksjonen, men Julie Andersland sier det er umulig for Bergen kommune å matche dette fullt ut.

— Produksjonen i Oslo får en mye større andel enn produksjonen i Bergen. I tillegg så investerer man der for flere filmer i Harry Hole-serien. Men vi har nå tilbudt dem et tilskudd på 300.000 kroner. Det håper vi produsentene er fornøyd med. I tillegg vil vi være svært behjelpelige med å stenge offentlige områder, skaffe parkeringstillatelser, legge ting best mulig til rette for innspillingen. Det er også viktig.

— Tror du at filmen vil bruke Bergen?

— Ja. Jeg oppfattet at det er kvalitativt bedre for filmen å kunne spille inn i Bergen, sier Andersland.

Planen er å starte innspillingen i januar – hvis den endelig får det berømmelige grønne lyset.

Publisert