Her er seks ting du må få med deg på Bergen internasjonale litteraturfestival

Alle fysiske arrangementer under årets store litteraturfestival er avlyst eller utsatt. BTs anmeldere har plukket ut seks ting du kan få med deg fra godstolen.

Forfatter Karl Ove Knausgård deltar digitalt fra London på Bergen internasjonale litteraturfestival.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Bergen internasjonale litteraturfestival (LitfestBergen) avholdes for tredje gang fra 10. til 14. februar.

På grunn av de nye smitteverntiltakene, måtte alle publikumsarrangementer avlyses eller utsettes, men flere arrangementer vil likevel bli sendt digitalt.

I tillegg vil en del programposter være tilgjengelig på festivalens YouTube-kanal og bli liggende ute i 24 timer etter sending, opplyser festivalsjef Teresa Grøtan.

Her er hva BTs anmeldere har plukket ut og mener at du bør få med deg.

1

Knausgård intervjues fra London

Forfatter Karl Ove Knausgård vil lese fra sin nyeste roman «Morgenstjernen» og intervjues under festivalen.

Når: Onsdag 10. februar klokken 21.30–22.30.
Hva: Forfatter Karl Ove Knausgård vil fra London bli intervjuet av Claire Armitstead, assosiert kulturredaktør i The Guardian, med utgangspunkt i boken «Morgenstjernen».

– Spennende å høre hva Knausgård sier om sin egen roman, særlig etter vi har fått vite at den, som noen håpet på og andre fryktet, bare er første bind i en serie, sier Erlend Liisberg, litteraturanmelder i BT.

2

Samtale med rettstegneren Ane Hem

Rettstegner Ane Hem i Oslo tingrett i 2016, da terrordømte Anders Behring Breivik saksøkte staten.

Når: Lørdag 13. februar klokken 14.45–15.30.
Hva: Rettstegner Ane Hem møter jussprofessor Jørn Øyrehagen Sunde til samtale om rettshistorie, rettsretorikk og personlige erfaringer fra rettssalen.

– Forholdet mellom juridisk rett og menneskelig rettferdighet har vært problematisert i litteraturen siden antikken, sier Liisberg og fortsetter:

– Her blir det spennende å høre Hems erfaringer fra rettssalen, der man gjerne møter mennesker og fortellinger som på mange måter overgår det forfatterne og filmskaperne evner å fremstille. Den nysgjerrige og kunnskapsrike rettshistorikeren Jørn Øyrehagen Sunde må være en perfekt samtalepartner.

3

Natur og litteratur

Anne Sverdrup-Thygeson er professor i bevaringsbiologi og utga i fjor boken «På naturens skuldre».

Når: Torsdag 11. februar klokken 19.30–20.30.
Hva: Den 16 år gamle forfatteren og naturelskeren Dara McAnulty fra Irland skulle møte professor og forfatter Anne Sverdrup-Thygeson, men er forhindret fra å delta. En samtale om natur, litteratur og debuten til McAnulty vil derfor være mellom Sverdrup-Thygeson og Kari Jegerstedt.

– Anne Sverdrup-Thygeson og Dara McAnulty er verdt å få med seg fordi de setter naturens kompleksitet på dagsorden – og forklarer hvorfor artsmangfold er livsviktig for arten menneske, sier Gro Jørstad Nilsen, litteraturanmelder i BT.

4

Tolv timers maratonsending

NRK-programleder Mona B. Riise (til v.) skal sammen med Siss Vik lede en tolv timers maratonsending fra litteraturhuset i Bergen.

Når: Fredag 12. februar klokken 12.00–00.00.
Hva: Tolv festivaler og litteraturhus fra hele verden har satt sammen et litterært program på egne scener. NRK-programlederne Siss Vik og Mona B. Riise vil lede maratonsendingen fra Litteraturhuset i Bergen.

– Tolv timers maratonsending for nysgjerrige litteraturfolk som lurer på hva som foregår i litteraturens verden her på kloden akkurat nå. Det blir spesielt interessant å få vite mer om litteraturen i Emiratene, men også hva det skrives om for tiden i Afghanistan og Japan, sier Nilsen.

5

Flukten fra Iran til Australia

Den kurdiske journalisten Behrouz Boochani er aktuell med boken «Bare fjellene er min venn», som nylig kom ut på norsk.

Når: Lørdag 13. februar klokken 12.00–12.45.
Hva: Den kurdiske journalisten Behrouz Boochani møter tidligere generalsekretær i NOAS – Norsk organisasjon for asylsøkere, Ann-Magrit Austenå, og skribent, forlegger og menneskerettighetsforkjemper Kristina Quintano til samtale om flukt, fangenskap, frihet og litteratur.

– LitFestBergen er blitt en av landets viktigste arenaer for sterke historier om ytringsfrihet og menneskerettigheter, sier Frode Bjerkestrand, kulturredaktør i BT, og fortsetter:

– I denne seansen forteller Boochani om flukten fra hjemlandet Iran til Australia – der han opplevde å bli internert på en øy langt til havs. Memoarboken «Bare fjellene er min venn» handler om det brutale oppholdet, i det han trodde var et åpent og liberalt demokrati. Bør bli en svært tankevekkende seanse.

6

Rasisme og Black Lives Matter

Amerikanske Jason Reynolds utga boken «Long Way Down» i 2017, der han skildrer vold og våpenbruk blant ungdom i USA.

Når: Lørdag 13. februar klokken 19.45–20.30.
Hva: Den amerikanske forfatteren Jason Reynolds snakker med forfatter og forlagsredaktør Nazneen Khan-Østrem om rasisme og hvorfor han mener Black Lives Matter-bevegelsen er viktig.

– Det turbulente året 2020 har vist at vi begriper mindre av USA enn vi trodde. Er det fordi vi alltid har lent oss på den «hvite» fortellingen om Amerika? Reynolds skal fortelle om USA sett fra afroamerikanernes ståsted, og hva 250 år med rasisme og undertrykkelse har gjort med narrativet om USA. Og om hvordan Black Lives Matter kanskje kan endre på det. Superaktuelt, sier Bjerkestrand.

Publisert: