Kunst i vinden og på veggen

Antallet gatekunstnere i Bergen har eksplodert. - Det vil bare bli større og bedre fremover, sier gatekunstentusiast Walter Wehus.

Publisert:

gatekunst.jpg Foto: Vegar Valde

gatekunst04.jpg Foto: Vegar Valde

gatekunst03.jpg Foto: Vegar Valde

gatekunst05.jpg Foto: Vegar Valde

Noen gjør det i mørket. Da er de helt sikre på at de ikke blir oppdaget. Andre gjør det midt på dagen. De mener de ikke gjør noe ulovlig ved å farge byen med gatekunst.

— Før var Dolk den eneste som holdt på. Nå er de mellom ti, og tjue kunstnere som holder byen levende, og blir inspirert av hverandre, sier Walter Wehus.

Han driver bloggen Mot Veggen, der han hyller gatekunsten i Bergen.

— Graffiti har alltid vært populært, men nå tror jeg gatekunsten kommer til å bli enda større og bedre, sier Wehus.

I utvikling

På 2000- tallet dukket det opp to store navn innen gatekunsten i Norge. Pøbel og bergenseren Dolk ble for alvor kjent da de malte urban gatekunst på forlatte bygninger i Lofoten. Prosjektet kalte de «Ghetto Spedalsk», og de ble begge kjente navn på verdensbasis.

Etter et besøk i Bergen av den verdenskjente britiske gatekunstneren Banksy i 2000, ble Dolk selv inspirert til å begynne med stensil kunst. Mange av Dolk sine verk preger forsatt byen, og Bergen har siden den tid blitt regnet som hovedstaden for gatekunst i Norge.

— Det er en stund siden Dolk malte på veggene i Bergen nå. Det har derimot kommer enda flere signaturer rundt omkring, sier Wehus.

Flere kunstnere

Han ser at kjernen av gatekunstnerne i Bergen har vokst, og tror de bare vil bli enda flere.

gatekunst04.jpg Foto: Vegar Valde

— Det er et par navn som skiller seg ut for tiden. Blant andre en som kaller seg Argus, som maler mye ansikter og portretter. Han gjør så mye spennende, at jeg ikke har mulighet til å få alt med meg en gang. Han er som den nye Dolk, og jobber konsekvent, sier Wehus.

Gatekunstbloggeren tror folk godtar den urbane kunsten som preger bybildet i større grad nå enn før.

— For litt siden hørte jeg om en av kunstnerne som hadde stått og malt en vegg midt på dagen. Da hadde det kommet en eldre dame bort og sagt han for all del ikke måtte fjerne kunsten. Hun trodde det var det han drev på med, sier Wehus.

Gatekunstens hovedstad

I Stavanger arrangeres festivalen Nuart, der både nasjonale og internasjonale gatekunstnere blir vist frem. Wehus syns likevel det er helt naturlig at Bergen har fått stempelet som gatekunstens hovedstad i Norge.

— Vi har flere kunstutdanninger, og trekker derfor til oss gode visuelle kunstnere. Stavanger har festivalen, men Bergen har flere kunstnere året rundt, sier Wehus.

Han spår en spennende fremtid for gatekunsten.

— Nå har også flere kunstnere gått sammen i et samarbeid. Blant annet all kunsten på «Malingsfabrikken» er et slikt prosjekt. Det så mange gode gatekunstnere her i Bergen, sier han.

Publisert: