Nattjazz flytter tilbake til Verftet

Festivalsjef Jon Skjerdal tør ikke regne med 25 grader og sol to år på rad. - Vi kjører full pakke på Verftet neste år, sier han.

Publisert Publisert

FLYTTER «HJEM» IGJEN: Nattjazz tør ikke stole på at fjorårets nærmest euforiske stemning kan gjentas. - 25 grader og sol har vi hatt kun én gang i løpet av de 20 årene jeg har vært Nattjazz-sjef, sier Jon Skjerdal. Nattjazz 2013 finner sted i nyoppussede USF Verftet. Foto: RUNE SÆVIG (ARKIV)

iconDenne artikkelen er over syv år gammel

— Vi elsket miljøet i Skostredet. Vi følte at vi var på rette plassen. Det ultimate ville vært om Verftet var i Skostredet, sier Jon Skjerdal.

For Nattjazz i år bød på sydlandsk stemning i Vågsbunnen, med Skostredet som hovedåre. Billettsalget nådde 20.000 - det beste siden 2000 - og øltørste festivalpublikummere tømte faktisk kranene. Likevel har valget falt på Verftet for neste års Nattjazz.

— Vi tar med oss alle de gode erfaringene fra Vågsbunnen. Når folk besøker Nattjazz neste år, vil de møte et festivalområde som det ikke finnes maken til i Norge, lover Jon Skjerdal.

— På hvilken måte tar dere erfaringene med dere?

— Der borte hadde publikum muligheten til å plukke inntrykk, smaker, lukter og musikkformer i ulike settinger. Vågsbunnen og Skostredet lærte oss at mat er en utrolig vesentlig del av opplevelsen. Vi har operert med en minimumspakke i alle år.

Ingenting blir som før

For tiden er USF Verftet delvis stengt, siden Røkeriet er under oppussing. Det var oppussingen som også tvang Nattjazz ut av sine faste lokaler i år.

— Det som overbeviste oss om å flytte tilbake var at de nye lokalitetene på Verftet gir oss muligheter vi aldri har sett før. Nattjazz skal lage et nytt festivalhus. USF Verftet blir fantastisk etter ombyggingen. Vi skal ikke gjenskape Vågsbunnen, men det er på ingen måte tilbake til gamle Verftet. Jeg er sikker på at folk får en ny, sterk opplevelse. Både i og utenfor huset vil vi lage et festivalområde som tilbyr alt du ønsker deg på festival.

— Lokaliseringen i Vågsbunnen trakk en del nye publikummere til festivalen. Tror du de henger med dere til Verftet?

— Effekten vil være at vi drar med oss de nye, er Skjerdal overbevist om.

— Men vi mister jo de tilfeldig forbipasserende som droppet innom i år.

Utelukker ikke bykonserter

— Hvilke artistnavn kan du friste med?

— Vi har ikke signert en eneste ferdig kontrakt ennå. Det kunne vi ikke gjøre før vi visste hvor vi skulle være.

— Det lå en stund an til at dere ville lage festival både i Skostredet og på USF Verftet neste år. Hvorfor ble det ikke sånn?

— Det handler først og fremst om å skape hundre prosent fokus. Mest for vår egen stab. Når det er sagt, har vi ikke helt tatt stilling til om vi skal være en del av bybildet neste år. Det henger sammen med ressurssituasjonen.

— Sier du nå at det blir konserter i byen likevel?

— Jeg utelukker ikke at vi tenker på markeringer i byen, og for oss er byen Skostredet, sier Skjerdal.

— Ligger det økonomiske vurderinger bak beslutningen deres?

— Det er billigere å arrangere på Verftet, men inntektsmulighetene er lavere enn i Vågsbunnen. Ekstrakostnaden på 2,5 millioner kroner i Vågsbunnen, dekket vi inn med ekstra inntekter. Så økonomisk var potensialet der større, men risikoen er lavere på Verftet. Det har vært en viktig vurdering for meg, innrømmer Skjerdal.

Og da sikter han særlig til Bergens lunefulle klima.

— Jeg er overbevist om at vi ikke ville klart å skape samme suksessen en gang til. Skulle vi toppet årets festival hadde vi vært avhengig av det samme været, og av lokaliteter som nå forsvinner. Bølgen og Moi har tatt over Banco Rotto, og Trykkeriet i Skostredet forsvinner. Dessuten - 25 grader og sol har vi hatt kun én gang i løpet av de 20 årene jeg har vært Nattjazz-sjef.

— Gjelder avgjørelsen alle kommende festivaler?

— Jeg tror vi må vurdere fra år til år. Vi har godt av forandring, ser vi. Det skjerper organisasjonen, og er spennende for publikum, sier Nattjazz-sjefen.

Publisert