Slik lager du Noras makroner

Franske makroner er ingen ny oppfinnelse. I «Et dukkehjem» knasker Nora ustanselig på de søte småkakene. Her er oppskriften.

Publisert Publisert

MMMM - MAKRONER: Siren Jørgensen spiller Nora i DNS-oppsetningen av "Et dukkehjem". Foto: Deisz Ørjan

  • Kari Fauskanger
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Allerede i første scene i første akt plukker Nora i Sirens Jørgensens skikkelse frem makronposen i DNS-oppsetningen av «Et dukkehjem». Hun putter den fort i lommen når mannen kommer på scenen.

Slikkmunnen Nora

Slik er historien: Nora har vært på julehandel. Hun har kjøpt juletre og mye annet til julefeiringen. Ibsen beskriver i sceneanvisningene hvordan hun tar en pose med makroner opp av lommen og spiser et par. Deretter går hun forsiktig bort og lytter ved sin manns dør. Når han kommer ut, gjemmer hun makronene og tørker seg om munnen. Han må ikke oppdage noe.

Les også

Et forfriskende nytt Dukkehjem

Torvald Helmer liker ikke at lerkefuglen spiser makroner. Ikke fordi han er redd for at hun skal bli tykk, men fordi han ikke vil at hun skal få stygge tenner, skrever Henry Notaker i sin bok «Til bords med Ibsen». Derfor må Nora spise sine makroner i skjul.

Slik hun også skjuler andre hemmeligheter i samlivet med Torvald. Makronene blir i Ibsens tekst stående som en metafor for hennes mann Thorvalds kontroll over henne.

Nora har nok kjøpt sine makroner, men Notaker presenterer en oppskrift på makroner slik de ble laget på Noras tid. Det er Arne Brimi som har bearbeidet oppskriften fra Hanna Winsnes' kokebok.

Man tager:

2 eggehviter

3 dl melis

200 g nøtter eller mandler

Slik gjør du:

Mal nøttene. Pisk marengs av eggehviter og melis. Vend nøttene forsiktig inn. Sett deigen med to teskjeer på brett med bakepapir. Sett en hel nøtt på toppen av hver makron.

Stek på 180 grader i 10-12 minutter. Avkjøles litt før du løfter dem over på en rist.

Tar du bryet med å skålde mandlene blir de hvite og lekre.

Hasselnøtter til nøttemakroner.

Eller madler til mandelmakroner. Det peneste resultatet får du hvis du skålder dem.

Malte mandler.

Pisk marengs av eggehviter og melis.

Sett makonmassen med teskje på en bakepapirkledd plate og putt en madel (eller nøtt) i hver.

Stek ved 180 grader. Etter 10-12 minutter har du deilige, gylne mandelmakroner.

Publisert
BT anbefaler

– Jeg har ikke levert godt nok. Da får jeg akseptere dette.

Lars Arne Nilsen er ferdig i Brann. Vi er på Stadion.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. «Da alt var over, spilte Lars Arne Nilsen til 10 på børsen. Sjefene hans, derimot ...»

  2. Ulykke i Vaksdal: – Fører av den ene bilen har løpt fra stedet

  3. Mens statens helse­direktør ber folk fortsette med hjemme­kontor, vil statens mann i Vestland ha alle på jobb igjen

  4. Om morgenen var både datteren og bilen borte. Så ble jenten funnet med to i promille.

  5. Her blir Nilsen rørt av tanken på sin nære kollega: – En jeg kan gå i krigen med

  6. Derfor velger Bård (20) å bruke munnbind på bussen