Dum og deilig, juba juba

Ikke så ille som den kunne blitt, men heller ikke så god som den kunne vært

Publisert Publisert

IKKE FREKK NOK: Cameron Diaz gjør en helt grei jobb innenfor manusets begrensede rammer. Men "Bad Teacher" kunne vært både morsommere og kvassere. Foto: FILMWEB

  • Britt Sørensen
iconDenne artikkelen er over ni år gammel

Det norske Medietilsynet er ingen humorfestival, akkurat. Men i tilfellet "Bad Teacher" har de kommet opp med en sensurbegrunnelse nesten like underholdende som filmen: "Denne filmen inneholder flere scener der en lærer utviser problematisk atferd som kan virke forvirrende på 7-åringer. Filmen får derfor 11-årsgrense."

Personlig vil jeg tro scenen der en fullt påkledd Justin Timberlake – for anledning med krøller og hornbriller – tørrpuler en lett overbærende og like påkledd Cameron Diaz, kan virke mer forvirrende på 7-åringer enn en lærer som legger seg til å sove mens hun lar elevene se film. Men det er nå meg, da.

Rett skal være rett. Noe særlig til lærer er hun ikke, denne Elizabeth (Diaz). Hun er komplett uinteressert i elevene. Hun drikker og ruser seg, lyger og bedrar, manipulerer og spiller på sex. Alt hun vil, er å skaffe seg en rik mann og penger så hun kan kjøpe seg store silikonpupper. Det siste først, fortrinnsvis, siden det i hennes hode eksisterer en idé om at puppene vil gjøre det lettere å fange rikingen.

Slik sett kan man si at filmskaperne viser et visst mot.

Å satse så sterkt på en hovedperson så tvers gjennom usympatisk og politisk ukorrekt, er dristig. Synd derfor, at de ikke gjør henne flere hakk kvassere. Da ville hun kanskje blitt mer elskelig i all sin ufyselighet, betydelig mer interessant, og filmen kunne blitt for skoletraumatiserte det "Bad Santa" ble for juletraumatiserte.

Som det er nå, står ingen ting på spill for Elizabeth. Ikke engang idet hun står i fare for å bli avslørt. Hun sklir som en ål gjennom alt, også min bevissthet. Hun har betydelig talent for en rett-i-fjeset-pedagogikk jeg liker, men denne undermineres dessverre i alt styret rundt pupper og menn, marihuana og lurendreieri.

De som fanger oppmerksomheten, er bifigurene, lærerkollegene. Som skikkelser er noen av dem langt morsommere, mer interessante, mer sårbart på vippen enn Elizabeth, og svært presist tatt på kornet av skuespillerne.

Lucy Punch, ikke minst, med sin overenergiske nevrotiker Amy Squirrel. Eller Phyllis Smiths kontaktsøkende etterplaprer Lynn. Til og med Timberlakes tørrpinn overstråler Diaz' heller blasse uskikkelighet. For ikke å snakke om Jason Segels sarkastiske gymlærer.

Takket være dem duger "Bad Teacher" helt greit som popcornunderholdning. Men den kunne blitt så mye mer.

Er du enig med vår anmelder?

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. – Må kunne forvente at den nye fergen tåler vind og sjø

  2. Disse tiltakene bør du kjenne til om du skal ha byferie

  3. Hotel Norge evakuert etter brann i kjelleren

  4. To av tre stryker. Nå skal Lars Erik gjennom Forsvarets hardeste utdanning.

  5. Hun var sikker på at hun var republikaner. Så kom «The Crown».

  6. Her lukter bunnvannet som råtne egg. Det kan bety at fjordbunnen er i ferd med å dø.

  1. Film
  2. Filmanmeldelse