Kommunen vil stenge Bergen Kjøtt

Bergen Kjøtt har ikke hatt brukstillatelse siden mai 2013. Nå krever kommunen stenging.

Publisert Publisert

I TRØBBEL: Kulturhuset Bergen Kjøtt er blitt drevet i åtte måneder uten brukstillatelse. Nå krever kommuen stenging. Foto: Marie Havnen

  • Guro H. Bergesen
  • Tonje Aursland
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Bergen kommune forlanger at huset stenges innen 28. februar, og mener Bergen Kjøtt kun har status som byggeplass. Som følge av manglende brukstillatelse og driftsselskapets økonomiske problemer, har byggets nye eiere sagt opp leieavtalen med ildsjel og daglig leder Annine Birkeland.

Produsent Yngve Sætre fra Duper Studio har holdt til på Bergen Kjøtt siden 2010. Han mener kulturhuset aldri hadde blitt en realitet uten Annine Birkeland.

— Det at vi har et stort og viktig kulturmiljø på det huset, er det Annine som har skapt. Vi er veldig glade for det miljøet vi har her, og vil fortsette slik, sier Sætre.

I dag holder rundt 300 kunstnere til i den gamle kjøttfabrikken i Skuteviken. Flere av musikerne som holder til i Bergen Kjøtt, mistet også øvingslokalene sine i Skuteviksbrannen i 2008. ## 47 anmerkninger

Annine Birkeland, leder av driftsselskapet Bergen Contemporary Art Project AS (BCAP), leier ut lokalene til kunstnerne. Men selskapet har ikke levert regnskap til Brønnøysundregistrene siden 2011, revisoren har trukket seg og selskapet er nå varslet tvangsoppløst. I tillegg foreligger 47 betalingsanmerkninger på ubetalte regninger.

Les også

Mener oppsigelsen er ugyldig

Før jul ble huset solgt og de nye eierne, Bergen Kjøtt AS, sa mandag opp leieavtalen med Birkeland.— Leiekontrakten er misligholdt. Huset er drevet uten kommunens driftstillatelse i åtte måneder. Vi har ikke annet valg enn å ivareta våre interesser, sier advokat, Per Magne Kristiansen.

— Men Annine Birkeland har vært en viktig drivkraft i Bergen Kjøtt, var det nødvendig å gå til et så drastisk skritt?

— Dette er ikke noe vi gjør med lett hjerte. Men med all respekt, det er oppstått en alvorlig situasjon som ikke vi er ansvarlige for. Vi har foretatt en helhetlig vurdering av driften og dersom vi ikke hadde gjort noe nå, kunne vi ha kommet i en situasjon der vi ikke kunne bruke huset i det hele tatt, sier Kristiansen.

— På hvilket grunnlag kan leieavtalen med Birkeland sies opp?

— For det første er det ikke dagens eier som har undertegnet den leiekontrakten det her er snakk om, sier Kristiansen.

Han viser videre til at i den eksisterende kontrakten står at det er leietaker som er ansvarlig for at bruken til enhver tid samsvarer med offentlige godkjenninger og påbud.

Mangler ferdigattester

7. januar i år sendte Bergen kommune et pålegg om opphør av bruk til leietakeren BCAP.

— Bakgrunnen for pålegget er at huset ikke er ferdigstilt, sier Øystein Andersen, seksjonsleder i etat for byggesak i Bergen kommune.

Den midlertidige brukstillatelsen utstedt av kommunen gikk ut 1. mai 2013, og er ikke blitt forlenget.

— Det betyr i realiteten stenging. Huset anses som en byggeplass. Da er det kun folk som jobber for å ferdigstille bygget som har adgang.

Ifølge Andersen er det heller ikke utført nødvendige brannsikringstiltak, og det mangler flere kontrollerklæringer som er nødvendig for at kommunen skal godkjenne bruken.

Dersom ikke dørene lukkes innen 28. februar, ilegges Annine Birkelands selskap en tvangsmulkt på 70.000 kroner, og 1000 kroner hver dag huset holdes åpent etter det.

Nytt kulturhus

De nye eierne ønsker å drive huset videre som kulturhus, og har opprettet en stiftelse med advokat Kristiansen som styreleder.

— Eiendommen er attraktiv og den kunne lett blitt kjøpt opp av andre som ville bruke huset til helt andre formål. Vi ønsker å drive det videre som kulturhus, sier Kristiansen som også er styreformann for Ole Bull Scene og for Nye Fyllingsdalen teater.

— Jeg er oppriktig kulturinteressert og vi har etablert en stiftelse der formålsparagrafen er å sikre kunstnerisk virksomhet i bygget. Ingen skal suge penger ut av dette.

— Hva skjer med alle kunstnerne og musikerne?

— De får bli.

— Med samme betingelser?

— Vi baserer oss på de gjeldende inntekter. Ingenting varer evig, men det er ingen fare for de eksisterende leieforhold, sier han.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les videre

  1. Superduper-produsenten

    Les hele artikkelen

  2. Satser friskt på urban kunst

  3. En siste vals med Gjengen

BRUKER: Produsent Yngve Sætre som selv holder til i huset, mener det aldri hadde kommet i drift uten ildsjel Annine Birkeland. Foto: Jan M. Lillebø (Arkiv)