Gamle sanger om igjen

I kveld spiller Elton John på Koengen. - Jeg gleder meg enormt, sier Vilde Moe.

Publisert:

FAMILIETUR: Vilde Moe og mamma Anne Moe fra Oslo stormet inn på Koengen som de første. - Jeg har sett Elton 17 ganger forteller Vilde. Mamma har bare vært med fem ganger. - Jeg har åtte autografer og har tatt han i hånden flere ganger. Vi elsker musikken hans og gleder oss enormt. I morgen reiser vi videre til konsert i Stavern Foto: Odd Nerbø

PAR: Mariann og Tom Haugan fra Stord er på Koengen for første gang. - Det er første gang vi hører Elton live også forteller Tom. Han har utrolig mange gode sanger, men vår absolutte favoritt er Your Song. Når jeg hører den blir jeg helt romantisk, sier Tom. Foto: Odd Nerbø

VENTER: Fra venstre Einar Arnesen, Bente Rusten, Ann Gjerde, Ellen Gjerde og Hermund Assheim.- Vi har ladet opp hele uken, forteller Ann Gjerde, musikken hans er fantastisk. For eksempel Candle in the Wind er super. Men vi håper at han drar det hele igang med Funeral of a friend. Gjør han det så kommer tårene til å trille, forteller hun.

KØ: Mer enn 200 meter kø som skal inn til Elton. Foto: Odd Nerbø

MER KØ: Stor trengsel i sikkerhetskontrollen. Foto: Odd Nerbø

FANS: I første rekke fra venstre Cathrine Smøraas Inger Lise Gundersen,Hilde Marie Jensen og Bente Halsteinsen. - Må vi velge, så er Your Song den aller aller beste, sier de. Foto: Odd Nerbø

SPILLER: Nå er Elton John klar. Foto: Odd Nerbø

I GANG: Full guffe med Elton John. Publikum koser seg. Foto: Odd Nerbø

KOS: Publikum ser ut til å ha det fint. Foto: Odd Nerbø

Musikkfans elsker å gjette hvilke låter heltene spiller på konserter. Er du sånn helt passe interessert i musikk, vil du ha slagerne og det lett gjenkjennelige. Er du blodfan av et band, vil du ha mest mulig av ukjente albumspor og obskure b-sider.

Les også

Med sommerhatt signert av Elton John er Øystein (57) klar for ny konsert

ELTON JOHN: Den adlede stjernen kjørte stort sett de samme 30 låtene i samme rekkefølge på soloturneen i 2003. Her fra Koengen. Foto: JIM ROSS (AP PHOTO)

Litt av spenningen forsvant da internett kom. Med et enkelt tastetrykk kan man finne ut hva enhver artist spilte kvelden eller uken før, hvor mange låter de totalt har spilt på turneen, titlene og rekkefølgen.

Lager blåkopier

Når publikum inntar Koengen i kveld for å se avskjedsturneen til sir Elton John og hans gamle band, er det med visshet om at showet åpner med «Goodbye Yellow Brick Road»-hymnen «Funeral for a Friend», som følges opp av «Bennie and the Jets» og «Candle in the Wind». Elton John er på sin «All the hits»-runde — og da blir det stort sett slagere, fortrinnsvis fra 1970-tallet, i samme rekkefølge kveld etter kveld.

Bergen har opplevd den samme tendensen på Bergenhus festning mange ganger tidligere. Iron Maiden har besøkt Bergen tre ganger, med ulike konsepter. Sånn sett har de spilt veldig forskjellige låter på konsertene, men på de respektive turneene kopierte de seg selv fra by til by, fra land til land. Black Sabbath, Eagles, Kiss og Mark Knopfler er eksempler på artister som ikke bød på noen overraskelser i Bergen. De valgte det trygge og kommersielle.

Les også

Elton John tar farvel i Bergen

Selvfølgelig er det mange band som bytter ut en låt eller to, eller som gjør et ekstra ekstranummer. Helt statisk er det sjelden. Det er likevel ingen som gjør som de gamle hippierockheltene i Grateful Dead, som aldri spilte den samme låtmenyen på noen konserter, 2300 i tallet, frem til de ga seg i 1995. Men Jerry Garcia & co. spilte aldri i Bergen.

Improviserer hele tiden

Det har derimot Bruce Springsteen & The E Street Band gjort. Han er den uskrevne kongen av uforutsigbare konserter. I Bergen spilte han dobbeltkonserter i 2009 og 2012. Han byttet alltid ut 12— 13 låter fra kveld til kveld. Og ofte ble ting gjort på sparket, som da noen publikummere i 2012 holdt opp et skilt med tittelen «Seaside Bar Song» (fra oppsamlingsboksen «Tracks«), en virkelig obskur låt Springsteen kun hadde gjort 5- 6 ganger på en scene tidligere. Plutselig ble den servert på Koengen.

UFLAKS: Disse to Springsteen-fansene skrev åpningslinjen til «Human Touch» på et banner under den ene 2009-konserten på Koengen, men låten ble ikke spilt. Arkivffoto: Guro Istad

I et intervju med BA i 2012 innrømte gitarist Nils Lofgren at bandet ikke hadde peiling på hva de skulle spille:

— Vi har en settliste, men den blir aldri fulgt. Den fungerer mer som et veikart. Midtveis i en sang kan Bruce peke på meg. Da tar jeg soloen den kvelden. Alt med bandet skjer veldig organisk. Vi improviserer hele tiden. Derfor kan det også skje tabber, som da vi måtte ta ene låten på nytt i Bergen, «Death to my Hometown», sa Lofgren.

Det var han som hadde lært seg trekkspillversjonen av Geirr Tveitts melodi til Åslaug Låstad Lygres «Vi skal ikkje sove bort sumarnatta», som bandet marsjerte inn til i 2009. Et bevis på at også feterte stjerner tenker utenfor boksen.

70 låter på seks konserter

Bob Dylan er en annen legende som gjør akkurat det han vil. Han har vært på The Never Ending Tour siden 1988, med et gjennomsnitt på 100 konserter årlig. Dylan har spilt i Bergen to ganger, i 2001 og 2011 - og det er helt tydelig at strukturen er veldig løs. Dylan setter i gang med noen grep på gitaren, så er det opp til musikerne å koble dette til en av låtene i verdens mest rikholdige katalog.

TORI AMOS: Byttet ut de fleste låtene fra konsert til konsert. Her fra Bergenfest i år. Arkivfoto: Vegar Valde

Bare band med stor selvtillit, som er samspilte og vant til livejobbing, tør å gå planken kveld etter kveld. Det er lettere hvis man stiller alene på scenen, som Tori Amos på Bergenfest for noen uker siden. På miniturneen (seks konserter) spilte hun nærmere 70 låter. Og det var bare tre låter som gikk igjen på konsertene i Bergen og Oslo. Til sammenligning spilte Elton John cirka 30 låter alene med flygelet på Koengen i 2003. En nær identisk meny ble servert i Trondheim kvelden før.

Elton John var faktisk nesten nærmere en «best of»-konsert i Bergen da enn han er på årets hitparadeturné. 12— 13 låter går igjen, men den gangen spilte han også evergreens som «Border Song», «Honky Cat», «Circle of Life, «Mona Lisas and Mad Hatters, «Someone Saved My Life Tonight» - som alle er lagt på hyllen til fordel for «The Bitch is Back», «Saturday Night's Alright For Fighting», «Holiday Inn», «Sad Songs» og «Hey Ahab».

Krevende storkonsert

Tori Amos er en artist uten de store slagerne som alle skriker etter, så hun kan komme unna med å velge fritt fra albumene sine. Andre artister, som nevnte Elton John, Rolling Stones, Black Sabbath, har inngått en uskrevet kontrakt med publikum, som gjør at de alltid må innom de samme 10- 12 låtene på hver konsert.

Les også

- Kanskje litt for sær Tori Amos

Det er også blitt mye vanligere, ettersom platesalget genererer mye mindre inntekter, at artistene spiller hele album eller velger faste konsepter. Patti Smith, eksempelvis, gjorde hele «Horses» på Bergenfest nylig. Et klassisk album mange på plenen kjente til. Da var det mildt sagt mye mer utfordrende med Neil Young i Grieghallen i 2003, som alene på scenen kjørte gjennom da uutgitte «Greendale» (albumet ble sluppet fire måneder senere) fra A til Å for et publikum som hadde betalt nærmere 1300 kroner for de eksklusive billettene.

Publisert: