Les om ukens viktigste musikk

Denne uken: Kanye West; Moonpedro & The Sinking Ship; Knut Kristiansen & Bergen Big Band.

Kanye West.jpg

  • Bergens Tidende
Publisert Publisert

Moonpedro & The Sinking Ship, «Let's pig»

icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

Solsystemet

Enten omdreiningspunktet er litteratur eller musikk, er det entusiasten Pedro Carmona-Alvarez som trer frem.

Anmeldt av Håvard Nyhus

Etter at «det skrullete orkesteret Sister Sonny falt i koma på 2000-tallet», som han selv beskriver det, har Pedro Carmona-Alvarez først og fremst vært forbundet med sitt litterære velbefinnende. Du vet, «Rust» (2009), «Og været skiftet og det ble sommer og så videre …» (2012), diktsamlinger og oversettelser av blant andre Yahya Hassan og PJ Harvey. Alt det der. Ordets mann.

Men ikke dermed sagt at den musikalske åren har ligget helt uvirksom. I det stille har nemlig Pedro gitt ut musikk under navnet Moonpedro And The Sinking Ship. Årets utgivelse, med den noe uutgrunnelige tittelen «Let’s, pig» (som i la oss grise, søle og kaste hemningene?), er hans tredje under sitt musikalske ego. Eller id.

  • Les hele anmeldelsen.

Kanye West, «The Life of Pablo»

Def Jam/Good

life of pablo to.jpg

Kanye Wests nye plate, «The Lif of Pablo», er en overraskende nedpå affære.

Anmeldt av Alisa Larsen

Kanye West er en mann med store visjoner. I det siste har han blant annet sagt at han burde motta en milliard dollar fra Facebook-gründeren Mark Zuckerberg, bli sjefsdesigner for det franske designhuset Hérmes og — ikke minst - bli president i USA. Kanskje er det bare naturlig at musikken hans de siste årene har gjenspeilet nettopp denne voldsomme, noen ganger fullstendig overdrevne stormannsgalskapen. På den forrige platen, «Yeezus», var han rå, nesten uutholdelig intens, både personlig og musikalsk.

Samtidig må man ikke glemme at Kanye West er en av samtidens mest komplekse, interessante karakterer. Kanye betyr sirkus, total galskap og musikalsk genialitet. Å kalle rekken gjesteartister på platen et smørgåsbord, ville vært en enorm underdrivelse. The Weekend, Frank Ocean, Kendrick Lamar, Rihanna og Ty Dolla Sign er med. Her snakker vi så å si alle som har noe å si innen amerikansk R&B og hiphop. Men ironisk nok er «The Life of Pablo» et overraskende nedpå album.

Knut Kristiansen & Bergen Big Band, «Kuria Suite»

Grappa

Knut Kristiansens "Kuria Suite"-prosjekt er først og fremst flott storbandjazz.

Anmeldt av Peter Larsen

I etintervju i BT nylig fortalte jazzpianisten og komponisten Knut Kristiansen om sin tid i Kenya i 1990, der han gjorde opptak av Kuria-stammens musikk. Nå, et kvart århundre senere, er opptakene blitt tilgjengelige i Norge via platen «Kuria Traditional Music», som nettopp er utgitt av Voss-selskapet Dravle Records. Og samtidig kommer plateselskapet Grappa med Kristiansens egen «Kuria Suite» — et bestillingsverk som ble fremført på Vossa Jazz i 2012, og som han og Bergen Big Band spilte inn for et par uker siden i NRKs studio på Minde.

«Jeg ville at dette først og fremst skulle være en jazzplate, og ikke et opptak av jazzmusikere som spiller afrikansk musikk», skriver Kristiansen i tekstheftet til «Kuria Suite». Det er med andre ord ikke snakk om «jazzifisering» av den afrikanske musikken, men snarere det at et vestlig storband låner elementer og uttrykksformer fra en fremmed musikalsk tradisjon. Vi merker det i klangbildet, der fløyter og slagverk har en fremskutt posisjon. Og underveis hører vi melodilinjer og klanger inspirert av afrikanske sanger og instrumenter.

Publisert
  1. Musikk
  2. Musikkanmeldelse
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Marie hadde ikke følelser for Bjørne. Én kveld endret alt.

Derfor valgte de å gifte seg unge.

Mest lest akkurat nå

  1. Hun slo alarm om «kvinnesykdommen ingen snakker om». Nå kan Malene endelig få hjelp.

  2. Derfor krever ikke Haukeland munnbind

  3. Problemer på Halhjem-Sandvikvåg

  4. – Det kommer en dag hvor det skjer en alvorlig ulykke om dette fortsetter

  5. Opptil fire av ti nordmenn avventende til koronavaksine: – De savner mer informasjon

  6. – Velferdsstaten treng ei skikkeleg rotfylling