Klare for fest på Koengen

Bryggen full av folk på vei til A-ha-konsert.

Publisert Publisert

MYE FOLK: Rapportene forteller om 17.000 solgte billetter til lørdagens konsert på Koengen. Foto: Odd E. Nerbø

FOLKEHAV: Slik så Bryggen ut i 21.30-tiden, en drøy halvtime før A-ha entret scenen. Foto: ODD E. NERBØ

MYE FOLK: Rapportene forteller om 17.000 solgte billetter til lørdagens konsert på Koengen. Foto: Odd E. Nerbø

FURUHOLMEN: Magne Furuholmen under lørdagens konsert på Koengen. Foto: Odd E. Nerbø

SAVOY: Paul Waaktaar-Savoy på scenen under lørdagens konsert på Koengen. Foto: Odd E. Nerbø

  • Erlend Langeland Haugen
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Da portene til Koengen åpnet i 19.30-tiden, sto Thea van den Brink fra Nederland helt fremst i køen.

— Der A-ha er, der finner du meg, sier hun og ler.

— Den første konserten min var i Utrecht i 2002. Etter det har jeg ikke sluppet taket. Jeg synes de er bedre live enn på plate, legger hun til.

BLODFAN: Thea van den Brink fra Nederland håper hun får sett litt av Bergen denne gangen. - Sist jeg var her fikk jeg bare sett A-ha, sier van den Brink, som har sett bandet 25 ganger tidligere. Bak henne står Hans Peter Endal og Jorid Vingen Endal, som hun møtte i køen inn til Koengen. Foto: ODD E. NERBØ

Som de fleste andre oppdaget hun bandet da de fikk sitt gjennombrudd midt på 80-tallet. Hun har sett bandet live 25 ganger tidligere, blant annet da A-ha spilte ved Fisketorget i 2004.— Den gang fikk jeg ikke sett noe av byen, det skal jeg nå.

Som tenåring var selvfølgelig Morten Harket favoritten, røper hun, men nå har hun mer sans for Magne Furuholmen og Paul Waaktaar-Savoy.

— Morten er blitt litt for spirituell for meg. Jeg skjønner lite av det han sier i intervjuene.

Fra alle verdensdeler

I den såkalte Golden Circle helt fremme ved scenekanten står Yentung Chan fra Taiwan, Elizabeth West fra Storbritannia, Laura Enriquez fra Argentina og Claudia Armer fra Tyskland. Alle har reist ens ærend til Bergen for å se sine norske helter.

— Jeg har vært fan i 30 år, men har bare sett dem én gang tidligere, sier West. Enriquez er på sin fjerde A-ha-konsert, Chan på sin aller første. Veteranen blant dem er tyske Armer:

— Jeg har sett dem over 20 ganger, sier hun.

— De har fått gode kritikker og virker å være i form?

— Ja, det har vi fått med oss. Vi gleder oss, sier West.

Hva kan du vente deg på Koengen i kveld?

Les også

Les hva anmelderne skriver.

LANGVEISFRA: Ved scenekanten står (fra v.) Yentung Chan fra Taiwan, Elizabeth West fra Storbritannia, Claudia Armer fra Tyskland og Laura Enriquez fra Argentina. Alle har reist ens ærend til Bergen for å se A-ha. Foto: ODD E. NERBØ

Møttes takket være A-haAsma Ebrahim fra Sør-Afrika er på konserten med kjæresten Cato Johansen. Hun røper at hun var en av «de gale jentene» — de var en gjeng på rundt 25 - som fulgte bandet overalt i verden på den forrige avskjedsturneen i 2010.

PÅ KONSERT: Asma Ebrahim fra Sør-Afrika endte opp i Norge mye på grunn av A-ha, forteller hun. Her møtte hun også kjæresten Cato Johansen. Foto: ODD E. NERBØ

— Norge, Tyskland, Østerrike, Sveits ... vi dro overalt. Jeg var en av dem som sov i kø utenfor Oslo Spektrum i 20 minusgrader. Vi var gærne, sier Ebrahim.En stund bodde hun faktisk i nærheten av Magne Furuholmen på Nesøya i Oslo, forteller hun, før hun etter hvert endte opp i Bergen for å jobbe og studere. Her traff hun kjæresten i fjor.

— Du kan godt si at det er takket være A-ha at jeg endte opp i Norge og at vi fant hverandre.

Kommentar:

Les også

Derfor er settlisten til A-ha interessant

NORSKE ANER: For Stacie Luttschwager fra Minnesota var A-ha en tilknytning til Norge og norsk kultur. Lørdag fikk hun møte bandet bak scenen. - Jeg skal takke dem for musikken, sier hun. Her med ektemannen Kip og barna Karsten og Martina. Foto: ODD E. NERBØ

— Har ventet i 30 år på detteStacie Luttschwager har tatt med familien fra Minneapolis i Minnesota, USA, for å se konserten. Hun skal også møte bandet bak scenen, etter å ha vunnet en trekning i regi av Bergen Live.

MØTTE HELTENE: Stacie Luttschwager (til h.) og venninnen Magnhild Viste fikk møte A-ha før konserten. Foto: PRIVAT

— Jeg gleder meg sånn til å treffe dem! Jeg vet ikke hva jeg skal si. Jeg har ventet i 30 år på dette her. Jeg skal takke dem for musikken, sier hun, tydelig spent og nervøs.Som de fleste har hun vært A-ha-fan siden 80-tallet, og i likhet med mange fra Minnesota har Luttschwager sterke bånd til Norge - hun jobber for øvrig som norsklærer i hjembyen.

— A-ha betyr så mye for meg. For 30 år siden hadde vi ikke internett, og A-ha var min tilknytning til Norge, det var norsk kultur for meg.

BT anmelder «Cast in Steel»:

Les også

Stålkontroll på kontinentet

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les videre

  1. Hva kan du vente deg av A-ha? Les hva anmelderne skriver.
    Det er et godt oppvarmet A-ha som avslutter turneen i Bergen lørdag.

    Les hele artikkelen

  2. Stål i ben og armer

  3. A-ha lager heidundrende avskjedsfest i Bergen

BT anbefaler

Paret fra Fana var lei av det travle livet. – I løpet av tre minutter bestemte vi oss.

– Det var jo helt skrullete det vi gjorde. Men vi var ikke aldeles bortreist heller.