Én ting du ikke kan gå glipp av

Denne uken er det nemlig kulere å gå på kino enn på fest. Her får du ukens fem fine anbefalinger!

I FILMSALEN: Denne uken er det filmfestival i Bergen, og der finnes det nesten garantert noe for alle.
Publisert: Publisert:

FESTIVAL: Inn i kinomørket og bli smartere

FORBUDT VENNSKAP: Filmen «Wolf and Sheep», regissert av Sharbanoo Sadat vant hovedprisen på sideprogrammet Directors Fortnight under filmfestivalen i Cannes i år.
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Hva: Bergen Internasjonale Filmfestival (BIFF).

Hvor: MB, men også Tivoli (Kvarteret), Cinemateket USF og andre steder.

Når: 20.-28. september.

Hvorfor: BIFF er en av Norges beste filmfestivaler. Punktum. Men lær deg fargekodene. Filmer merket gult er førpremierer. Så med mindre du vet at du er totalt fraværende eller utenlands når disse filmene kommer på kino, er det lurt å prioritere filmer du kanskje bare har denne ene muligheten for å se. De kommer fra alle verdens hjørner, det er mange av dem og de omfatter både spillefilmer og dokumentar.

Les også

Denne helgen er det kulere å gå på kino enn på fest. Få med deg ukens fem fine anbefalinger!

Så du gjør også lurt i å skaffe deg det hendige lommeprogrammet, for deretter å starte innsirklingen av godbiter. Hva med «Wolf and Sheep», for eksempel? Filmen vises lørdag kveld, og skildrer det forbudte vennskap mellom to elleveåringer, gutt og jente, på den afghanske landsbygden. Regissør Sharbanoo Sadat bruker sine egne erfaringer, og for det ble hun og filmen belønnet med hovedprisen på sideprogrammet Directors Fortnight i Cannes.

Har du knapt med penger, finnes det flere gratisvisninger og debatter der du – uten nødvendigvis å ha sett filmen ­– fort snapper opp hva den handler om og de viktigste problemstillingene den reiser.

Les også

BTs anmeldere gir deg høydepunktene: Dette bør du få med deg på BIFF

KONSERT: Beatles-jubileum!

JUBILEUM: Beatles-platen «Revolver» kom ut for 50 år siden. Foran fra venstre står Paul McCartney, George Harrison og John Lennon. Ringo Starr spiller trommer.

Hva: «Revolver» 50 år.

Hvor: Logen Teater.

Når: Fredag fra klokken 21.

Hvorfor: Du skal være født rimelig langt ut på 2000-tallet og ha svært liten interesse for musikk, musikkhistorie og ting dine foreldre holder høyt for ikke å ha hørt om The Beatles.

Les også

NRK sammenlignet Kygo med The Beatles. Det er ikke BTs kommentator enig i.

I år er det 50 år siden platen «Revolver», med låter som «Eleanor Rigby», «Yellow Submarine» og «I Want to Tell You», kom ut. Det skal de fire musikerne Jørgen Sandvik, Tor Erik Solem, Endre Olsen og Einar Olsson feire med å spille seg gjennom platen på Logen fredag.

Det kan så absolutt være verdt å få med seg, også for de av oss som har et lidenskapelig forhold til de fire typene fra Liverpool.

Les også

Da Paul McCartney spilte i Bergen, fikk publikum kjeft. Her kan du lese de syv konsertbud.

FILM OG FEST: Opplev norsk klubbhistorie

ANNIE: DJ og artist Annie vokste opp i Kristiansand, men flyttet i tenårene til Bergen og ble en sentral del av det suksessrike elektronica-miljøet. Gjennombruddet kom i 2004 med albumet «Anniemal».

Hva: Visning og premierefest for filmen «Northern Disco Lights».

Hvor: Røkeriet på Verftet (film) og Østre (fest).

Når: Fredag 21.15 og 23.00.

Hvorfor: Filmen «Northern Disco Lights» har verdenspremiere på Bergen Internasjonale Filmfestival (BIFF). Den tar utgangspunkt i det faktum at det lille og relativt utrendy landet Norge helt siden slutten av 80-tallet har gitt verden sterk og toneangivende klubbmusikk. Filmen følger utviklingen fra starten i Tromsø, via elleville fester og Tellé Records i Bergen, til Oslo-diskoeksplosjonen på 2000-tallet med artister som Lindstrøm og Todd Terje.

Les også

I fjor var det 20 år siden Mikal Telle startet sin innholdsrike ferd i musikkbransjen.

Det er Tromsø-delen av filmen som er mest interessant, selv om vi selvsagt aldri får nok av musikk og bilder fra Bergen. At Tromsø-gutter som Geir Jenssen (Biosphere) og Per Martinsen (Mental Overdrive) allerede på 80-tallet lagde banebrytende klubbmusikk, da dette virkelig var noe som foregikk i undergrunnen, er dypt fascinerende. Mental Overdrive kommer passende nok på premierefesten på Østre, sammen med blant andre den norske klubblegenden Olle Abstract og lokale helter som Mikal Telle og Kahuun.

Her er det bare å ta på danseskoene, eller dine raving shoes, som artisten Scooter ville sagt (beklager den referansen).

Les også

BIFF-åpningen: Se bildene fra den røde løperen

KUNST: Lydgalleriet 10 år!

10 ÅR: Lydgalleriet har eksistert i 10 år, og feirer blant annet med en jubileumsutstilling som åpner fredag. Bildet er fra utstillingen til den tyske kunstneren Peter Vogel.

Hva: Åpning av Lydgalleriets jubileumsforestilling.

Hvor: Lydgalleriet på Østre.

Når: Fredag fra klokken 19.

Hvorfor: I år er det hele 10 år siden Lydgalleriet, gallerirommet i samme bygg som utestedet og konsertscenen Østre, åpnet. Hadde det ikke vært for Lydgalleriet, ville nok ikke ny og spennende lydkunst vært en like etablert del av den bergenske kunstscenen som den er i dag.

Til feiringen har de invitert tre kunstnere, alle med musikk som utgangspunkt. Christian Blom har bakgrunn som gitarist og komponist, har gått på Griegakademiet og gjort et treårig forskningsarbeid ved Norges musikkhøgskole. Blom skal vise et verk som ifølge en pressemelding «feirer den økende nedbøren på Vestlandet».

Charlotte Piene har studert komposisjon ved Norges musikkhøgskole og har en master i kunst fra Kunsthøgskolen i Bergen. Hun skal «utforske møtet mellom mennesker med lyd». Anders Førisdal er gitarist, har skrevet doktorgrad om avantgardekomponisten Bjørn Fongaard, og leder ensemblet Asamisimasa. Til jubileumsutstillingen skal han «lage nye elektroniske realisasjoner av et utvalg Fongaard-partiturer».

Les også

Elektronisk musikk fikk sitt eget hus i Bergen i 2012

FEST OG FORSKNING: Natt på museet

DANSE HER? Det blir mulig på førstkommende fredag, når hagen er lyssatt og DJ-en spiller.

Hva: Forskernatt på historisk museum.

Hvor: Historisk museum og Muséhagen.

Når: Fredag fra klokken 20 til 24.

Hvorfor: I forbindelse med Forskningsdagene i Bergen, arrangeres det fredag en aldri så liten helaften på Historisk museum og i en lyssatt Muséhage.

Det blir visning av korte dokumentarer og kunstfilmer, hver halvtime arrangeres det miniforedrag, blant annet om runer, engler og lysets hastighet, i tillegg til en dramatisert omvisning i bygget. Og på kvelden blir det DJ.

Fest + forskning = sant!

Publisert: