Det må pusles 4000 biter hver dag

Bergen spillfestival kan i år friste med verdens største masseproduserte puslespill og ett tonn lego, ti ganger så mye som i fjor.

PUSLINGER: Georg Drengenes (til v.) og Jan Arild Breistein er klare for Bergen spillfestival, i år med blant annet dette 32.000-biterspuslespillet. RUNE MEYER BERENTSEN

Den årlige Bergen spillfestival går førstkommende fredag av stabelen for 17. år på rad, og satser nå større enn noen gang på Torgallmenningen.

— Dette er ikke noe spill for puslinger. Det er verdens største masseproduserte puslespill, kan festivalsjef Jan Arild Breistein fornøyd proklamere.

Han og makker Georg Drengenes viser frem en kasse med åtte store poser à 4000 brikker, og en illustrasjon av det ferdige verket.

— Til sammen blir det 10,7 kvadratmeter stort. Jeg tror noen av partiene kan bli utfordrende, for eksempel her hvor det er helt ensfargede områder, sier Breistein og peker.

Ett tonn lego

I motsetning til mange andre spill er ikke dette spillet en konkurranse, men et stort samarbeid der alle som vil kan bidra, forteller Breistein. Han er mot formodning ikke redd for at noen vil stikke av med en bit.

— Stjele? Da får de heller ta en bit lego, for dem har vi nok av, sier Georg Drengenes, logistikkansvarlig i spillfestivalen.

I tillegg til puslespillet har spillfestivalen i år også en betydelig mengde lego. Opp fra fjorårets hundre tusen legoklosser slår de i år til med en hel million, altså en tidobling, på Torgallmenningen.

Les også

Quiz-mester Breistein kommer tilbake i BT

Les også

Her spiller Bergens nye pokerdronning på Verftet

— Det veier omtrent ett tonn til sammen. Vi pleier bare å legge brikkene frem, og så begynner folk å bygge helt av seg selv, sier Breistein. Som tidligere år vanker det premie til beste byggverk, kan han fortelle.

— De fleste har en liten legoarkitekt i magen, både store som små, mener han.

Vin og fotball

Av andre nyvinninger kan festivalen skilte med vinquiz med vinmaking på Don Pippo, samt åpent skandinavisk mesterskap i fotballquiz. Ellers blir det faste quizklassikere som NM i sportsquiz og bergensmesterskap i allmennquiz, hvor i sistnevnte øvelse festivalsjefen selv ikke sjelden stikker av med seieren.

— Det stemmer jo det, men det er ingen korrupsjon der, altså, forsikrer han.

Andre faste innslag er de prestisjetunge turneringene i sjakk og backgammon. Breistein ser på sjakk som det vanskeligste spillet, fordi det avhenger minst av flaks.

— Jeg vil anslå at sjakk består av rundt ti prosent flaks, resten er et resultat av din taktikk og strategi, sier han. I andre enden av skalaen finner vi tvungen yatzy, som er hundre prosent flaks. Breistein forsikrer imidlertid at festivalen ikke er noen elitemønstring.

— Vårt mål er at alle skal delta. Vi har også tradisjonelt sett god spredning i alder og bra kjønnsbalanse, sier han.

Stødig utvikling

Bergen spillfestival sprang ut av NM i kafésjakk, som ble startet på Café Opera allerede i 1990. Breistein, som ellers er kjent for den daglige «Quiz for kvasse» i BT samt ukentlige quizer på Café Opera, har vært sjef for spillfestivalen helt siden starten.

Les også

Ordkampen

— Vi regner med omtrent 1000 betalende gjester til turneringene i år, i tillegg til alle besøkende som kommer innom på Torgallmenningen, sier han.

Turneringene foregår på forskjellige kafeer i byen, og koster mellom 50 og 100 kroner å melde seg på. Alle arrangementer på Torgallmenningen er imidlertid gratis.

— Vi legger første brikke i puslespillet på fredag, og har åtte dager etter det. I snitt må vi da legge 4000 brikker hver dag, så det kan hende det blir overtid på meg, sier Breistein.