Quart er blitt helt ... bergensk

To bergensere, Jørgen Skauge og Kjersti Vikør, trekker i de viktigste trådene når Sørlandets storfestival, Quart, starter om drøye tre uker.

  • Guro Istad
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 15 år gammel

At bergensere styrer en av Norges største festivaler er uproblematisk, men likevel ikke helt udramatisk.

Bergenske Jørgen Skauge måtte nemlig gå fra å være musikksjef til å bli konstituert festivalsjef med umiddelbar virkning i forrige uke, da festivalsjef Helge Josdal fikk et illebefinnende med påfølgende midlertidig hukommelsestap. Ikke den beste måten å ta over toppjobben på, men...

— Det må gjøres. Vi har fordelt ansvaret slik at styreformannen er blitt 50 prosent daglig leder, og vår økonomiske controller har gått fra 40 prosent til 100 prosent stilling. Dessuten har vi mange flinke gruppeledere, sier Jørgen Skauge og forsikrer at når Quart går igang 2. juli, er alt som det skal være.

Mange sitter på gjerdet

Det skal visst ikke være så lett å hete Quart. Etter flere år med økonomisk rot, krangling og oppstandelse etter at artister hadde sex på scenen - og nå alvorlig sykdom i ledelsen - har attpåtil den tradisjonelle rockefestivalen fått en hard konkurrent. Quart-sjef gjennom mange år, Toffen Gunnufsen, brøt som kjent med festivalen i fjor, og startet Hovefestivalen. I tillegg til å ha samme musikkprofil, er den splitter nye festivalen lagt til uken før Quart.

— Det kan ikke være lett å ta over Quart under slike omstendigheter?

— Vi har valgt å fokusere mest på oss; på å lage en bra festival. Quart er mer enn musikk. Det er en byfestival, skryter Skauge, og legger til at i år har de tatt tilbake klubbscenen.

Pressesjefen, Kjersti Vikør, bekrefter at hun har merket konkurransen fra Hovefestivalen siden hun begynte i Quart i mai.

— En del sitter mer på gjerdet enn tidligere.

Men i hvor stor grad konkurransen virker inn på billettsalget, vil de ikke ut med.

— Vi har valgt å ikke gå ut med noe om billettsalget i år, særlig fordi media har hatt mye krigsfokusering på Hove og Quart. Men vi selger jevnt og trutt. Tirsdagen, med blant andre Beastie Boys, Scissor Sisters og Datarock på programmet, selger mest nå om dagen. Og The Who har solgt godt, røper Skauge og Vikør.

15 band på «demoscenen»

Men det er ikke bare publikum de to festivalene konkurrerer om. Med så lik musikkprofil som Hove og Quart har, blir det også vanskeligere å booke band - særlig når festivalene ligger så tett opptil hverandre i tid.

— Men det er mange band på veien, så det går greit. De store bandene er vanskelige å få tak i denne sommeren, fordi mange av dem har et hvileår og kommer ut igjen til neste år, sier festivalsjefen.

Men Vikør og Skauge mener dette nesten må være en fordel for dem som virkelig er interessert.

— Det er mange spennende og interessante mellomstore band. Og med to festivaler får de musikkinteresserte dobbelt opp.

Quart slipper dessuten til nye og hittil ukjente band i år, på «demoscenen» i sentrum av Kristiansand. Der får femten band sjansen til å vise hva de er gode for. De er trukket ut blant 250 søkere.

— Hva blir den største utfordringen for Quart i år?

— Det samme som hvert år; alt kan være perfekt planlagt, men de fem festivaldagene skal alt linkes sammen og klaffe. I løpet av få dager vokser staben fra 32 stykker til 1300. Det er ekstremsport å drive festival, medgir Kjersti Vikør og Jørgen Skauge.

QUART PÅ BERGENSK: Kristiansands storfestival, Quart, har fått bergenskblod i årene. Pressesjef Kjersti Vikør og konstituert festivalsjef, JørgenSkauge, innrømmer at festivaldrift er ekstremsport, men lover nærmestfull klaff når Quart går i gang 2. juli.BT

Kulturredaktørens utvalgte

Nyhetsbrev Jens Kihl er kulturredaktør i Bergens Tidende og gir deg hver torsdag de beste sakene fra kulturverdenen.
Publisert
  1. Musikk
BT anbefaler

Skjelt ut av Wolfe: – Det likte jeg godt!

Brann har gått 20 seriekamper uten å tape.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Trapper opp streiken ved flere skoler

  2. Frykter strøm­prisene tvinger henne til å slutte. – Jeg er desperat.

  3. Sjefen holdt planene hemmelig i et halvt år. Så sa han opp 80 kollegaer.

  4. E16 i Arna gjenåpnet

  5. Lang kø for fjerde dose

  6. – Havner du i de kraftigste bygene, blir det som å ta seg en dusj