- Ikke stem SV, Venstre eller Rødt

  • De vil ta fra oss levebrødet, mener Norsk forening for komponister og tekstforfattere.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 13 år gammel

De tre partiene mener at nedlasting av musikk på nettet, såkalt fildeling, bør bli lovlig. Derfor må disse partiene boikottes ved høstens stortingsvalg, sier Ragnar Bjerkreim, styreleder i Norsk forening for komponister og tekstforfattere (NOPA).

— Folk bør ikke stemme på dem. Vi er en hel bransje som holder på å bli utradert på grunn av fildeling, sier Bjerkreim.

- Ingen vil stemme på dem

En rekke av landets mest populære artister er blant de 680 medlemmene i NOPA. Bjerkreim sier han har disse i ryggen:

— Jeg snakker jo med medlemmene, og har støtte fra både dem og resten av styret. Ring Åge Aleksandersen, ring Jan Eggum, Bjørn Eidsvåg eller Espen Lind. Du får det samme svaret overalt.

Vi ringer Øystein Greni. Bigbang-sjefen støtter sin leder, men er bekymret for at en «veldig viktig sak blir forkludret fordi man hele tiden setter ting på spissen»:

— Grunnen til at dette temaet er vanskelig, er at man bruker det forvirrende ordet fildeling, som egentlig bare betyr stjeling. Jeg synes disse partiene kan få to uker til å enten rette opp sine programmer, eller lage en skuddsikker, klinkende klar plan for hvordan man kan sikre inntektene. Det holder ikke med litt sånn forsiktig synsing. Gjør de ikke det, kommer ingen til å stemme på dem.

- Er du komfortabel med at NOPA vil ha valgboikott?

— Vel, jeg tror at organisasjonen oppfattes som litt kjedelig, slik at man må sette ting på spissen for å få spalteplass. Derfor føler jeg det er helt greit.

Oppgitt

Ragnar Bjerkreim sier at mange av hans medlemmer føler seg «tråkket og spyttet på» av politikerne. På lederplass i den kommende utgaven av medlemsbladet NOPA Nytt skriver han:

«Verst er det med Venstre og SV som ikkje har forstått eller vil setja seg inn i systema i den moderne opphavsrettsøkonomien, Trass i mange møter og innspel går desse partia inn for fri fildeling.».

Venstres nestleder Trine Skei Grande sukker oppgitt:

— Jeg tenker at artistene har gjort seg til veldig enkle nikkedukker for plateselskapene, for det er de som har problemer, ikke artistene. Mitt enkle resonnement er at rettighetshaverne bør ha dialog med de partiene som vil sørge for å sikre inntekten deres.

- Du og Bjerkreim har vel snakket sammen?

— Ja, det er ingen i musikkbransjen jeg har brukt så mye tid på. Men han synes vel det er morsommere å drive kampanje mot folk. NOPA angriper de partiene som prøver å finne nye løsninger. Det er gammeldags og bakvendt, sier Skei Grande.

- Tror de vi er stokk dumme?

Alle de tre partiene innser at inntekter fordufter som følge av ulovlig nedlasting. De vil bøte på dette ved å innføre bredbåndsavgift, abonnementsløsninger eller lignende modeller. Men det er urealistisk, mener Bjerkreim.

— Tror de vi er stokk dumme? Her i landet er både politikere og medier opptatt av skole, veier og helse. Du får oss ikke til å tro at man kan få inn nye milliarder på kulturbudsjettet. Det kommer selvfølgelig aldri til å skje, sier Bjerkreim.

Elin Volder Rutle, Rødts annenkandidat ved stortingsvalget i Oslo, synes Bjerkreim har et «fryktelig negativt utgangspunkt»:

— Man må jo tro at det er mulig å komme seg videre, sier Volder Rutle.

Men Ragnar Bjerkreim holder fast ved at dagens lovverk bør kunne håndheves bedre.

— Filstjeling er lovbrudd. Jeg kan ikke skjønne at det skal gjelde en annen etikk på nettet enn ellers.

VIl du boikotte SV, Venstre og Rødt på grunn av fildelingspolitikken? Bruk kommentarfeltet.

Publisert: