Klart for jødisk drama på DNS

Tittelrolleinnehaver og fiolinist Rasmus Hella Mikkelsen har hektiske dager før premieren på verdenskjente «Spellemann på taket».

Publisert Publisert
 • Robert Nedrejord
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

– «Spellemann på taket» er et veldig bra stykke. Jeg så det selv for første gang på Broadway i New York i sommer sammen med familien, sier fiolinist Rasmus Hella Mikkelsen (18).

Om en drøy uke skal Mikkelsen selv spille i den verdensberømte musikalen på den Nationale Scene (DNS), og ikke som hvem som helst. Mikkelsen har fått tittelrollen som spellemannen på taket.

 • Å danse var livsnødvendig for Hildemor Svenkerud. Tusenvis av bergensere tok sine første dansetrinn hos henne.

Alter ego

Stykket følger den jødiske melkebonden Tevye og hans familie i Russland på starten av 1900-tallet. Spellemannen, som Mikkelsen spiller, er Tevyes mystiske alter ego.

– Spellemannen er en ganske mystisk rolle, og er ganske vanskelig å forklare, selv om stykket heter nettopp «Spellemann på taket». Som alter ego følger jeg Tevye på sin reise i stykket, sier Mikkelsen.

Det er ikke første gang DNS setter opp stykket, de var faktisk først ute i Norge med musikalen i 1967, kun tre år etter verdenspremieren. Da teateret satte stykket opp på nynorsk i 1998 med Helge Jordal i førersetet solgte de over 51.000 billetter.

Selv om DNS-spellemann og fiolinist Rasmus Hella Mikkelsen trives godt i Bergen, turer han nok enten til Oslo eller utlandet for å studere musikk etter han er ferdig på videregående neste år. Foto: Marita Aarekol

Skolert musiker

Til daglig går Mikkelsen siste året ved musikklinjen på Langehaugen videregående Skole, kombinert med studier ved Barrat Due musikkinstitutt. Han er heller ikke ukjent for å stå på større scener, og har både vært solist i Grieghallen og spilt på Festspillene i Bergens ungdomsarrangement tidligere. Men teaterscenen er han relativt ny på.

– Hvordan endte du på DNS?

– Si det. Jeg fikk en telefon fra teateret om jeg ønsket å være med, og etter litt diskusjoner frem og tilbake fikk vi det til.

Talent

– Rasmus er et stort talent, med stor spennvidde, og han har en ekstraordinær kraft i seg, sier DNS-sjef Agnete Haaland.

Hun legger vekt på Mikkelsens sterke tilstedeværelse og spilleglede på scenen.

Musikeren selv er fornøyd med resultatet, selv om det er uvant å ikke være seg selv på scenen.

– Den største forandringen er nok at jeg ikke er meg selv, men en karakter. Det er også en del koreografi, men jeg blir bare mer og mer komfortabel på det, sier han.

Stykket «Spellemann på taket» er inspirert av et maleri av Marc Chagall laget i 1912. I den nye DNS-oppsetningen blir rollen som spellemann spilt av Rasmus Hella Mikkelsen. Foto: Marita Aarekol

Begynte som seksåring

Selv om han er vokst opp på Nordnes, ikke langt fra DNS, har det ikke blitt så mye teater på Mikkelsen i barndommen. Den klassiske muskken tok han for tidlig.

– Jeg vokste opp med det klassiske, og hadde alltid et sterkt ønske om å spille fiolin som barn. Som seksåring fikk jeg endelig lov. Resultatet av det ble mange turer i Grieghallen og på andre steder som spiller klassiske konserter for å høre mer, sier han.

Folkelig musikk

Den unge musikeren skryter spesielt av musikken i «Spellemann på taket».

– Det er et fint russisk, nesten sigøyneraktig preg på den. Musikken er også veldig folkelig, sier han.

Mikkelsen gleder seg til premieren, selv om det gjenstår mye arbeid frem mot 17. september. Dagene hans er lange i tiden fremover.

– Jeg er først på skolen et par timer, før jeg reiser inn her og jobber på teateret til fem-seks-tiden.Så er det mer fiolinøving, ser han.

Selv om han liker arbeidsmengden, legger han ikke skjul på at det skal bli godt å få litt mer tid til vennene, familien og fotballen etter premieren.

Holde seg til musikken

Til tross for at det er en markant rolle han har i stykket, har fiolinisten ikke noe taletid i «Spellemann på taket».

– Det er nok like greit tror jeg, sier den unge musikeren.

– Så du har ikke fått mersmak på teaterlivet?

– Jeg har ikke noe skuespillerambisjoner, og tror nok at jeg holder meg til fiolinen fremover.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Nye smittede i Vestland: Se tallene for din kommune

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

 1. – Det skjedde etter at skjenkestoppen ble innført

 2. Nina (19) – Jeg ble virkelig rystet av denne hendelsen på bussen

 3. – Laila Bertheussen hadde en giftig og mektig heiagjeng. Den har iallfall ikke bremset henne.

 4. Funnet med store hodeskader i Fana: – Han kom mot meg med en stang eller et kubein

 5. Stortalentet fra Bergen slår Warholms tider

 6. Sjukeheimstilsett koronasmitta

 1. Musikk
 2. Teater
 3. Den Nationale Scene (DNS)
 4. Bergen
 5. Grieghallen