Kong Hørkelpørkel kommer

Det går ikke an å si nei til å skrive et skuespill med orgel i hovedrollen. Forfatteren Rune Belsvik sa ja og resultatet kan oppleves i Birkeland kirke.

Publisert Publisert

Da vil stykket «Kong Hørkelpørkel og orgelet under himmelen» bokstavelig talt bli spilt med klasse 5 A på Midtun skole som konger og dronninger og alle er de i landet med orgel under himmelen. Det blir mye kongelig moro i kirken for store og små. Det er ikke første gang Birkeland kirke lager originale forestillinger rundt orgelet, i fjor var forfatteren Jan Kjærstad på besøk og snakket om orgelspillet og bøkene om Jonas Wergeland.

Ved orgelet sitter Amund Dahlen, den oppfinnsomme organisten som lager orgelsprell for store og små og som gjerne vil åpne både ører og lommebøker for nødvendigheten av å ha et godt instrument i kirken.

— Det er jo tilnærmet krise i etterveksten av kirkemusikere/organister. Jeg ønsker å skape begeistring for musikk, og spesielt for orgel. Kanskje kan møtet med denne forestillingen føre til at vi får en bedre rekruttering til organistyrket. Det finnes orgler i hver bygd her i landet. Orgelet er et instrument for de store hendelser i livet, sier Dahlen.

Ifølge ham selv skal han sitte høyt opp og lage skremmende og vakre lyder for dem som våger høre på. Tor Arve Røssland er forteller. Annicke Gill fra Vestlandske Teatersenter har regi.

Rune Belsvik har tatt utfordringen å skrive noe for orgel og barn. Stordabuen Belsvik har laget fortellingen om Kong Hørkelpørkel og orgelet. Alle skolebarna som er med i spillet, skal spille enten konger eller dronninger. For i Kong Hørkelpørkels verden er alle enten konge eller dronning. Og de gjør ikke stort annet enn å drive dank mens de speiler seg, spiller Ludo eller steller hverandres fingernegler. Men så skjer det noe. Kong Hørkelpørkel forsvinner og et orgel begynner å gi ulyd fra seg, og resten går det an å få greie på hvis man ser forestillingen i Birkeland kirke i ettermiddag eller på søndag.

KONGELIG ORGELSPILL: 5. klassingene fra Midtun skole, Victoria Talleraas spiller dronning Beate og Jonas Elven er kong Svint i stykket om Kong Hørkelpørkel i Birkeland kirke.

Foto: Tore-André Baardsen

Publisert