Nordmenn synger høyt i kor

Det er ikke bare engler som synger høyt i kor i disse tider. Julen er behørig sunget inn på 79 (!) korkonserter i bergensområdet i løpet av desember.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 16 år gammel

Det er to dager til julaften. I underetasjen i Åsane kirke vrimler det av sortkledde kvinner og menn. Kaffetermoser og vannflasker står på rekke og rad. Bananer, kjeks, mandariner og sjokolade flyter. Det er en knapp time til Bergen Nord Kammerkors siste julekonsert i år. Tradisjonen for koret er to julekonserter i Åsane kirke. I år er intet unntak.

— Hva er julen uten julekonsert med koret?

— Tom!

Annensopranene Hildegunn Mørk, Anne Grethe Nossum og Une Berentsen svarer kontant.

— Julen begynner ikke før vi er ferdig med konsertene våre.

Damene har gjort seg avhengige av stemningen i kirkerommet for å finne julefreden. Forberedelsene til jul får komme i andre rekke. Først i rekken står sangen. Eller?

— Å nei. Vi har ikke utsatt juleforberedelsene, bedyrer damene, men noen innrømmer stille at notelesning og tekstpugging har dominert i desember. En mumler om baksten som venter etter konserten - nattbakst med andre ord, mens en annen har lakekoking på programmet.

Populær idrett

112 kor fra Hordaland er registrert hos Norges Korforbund, og enda kan det finnes flere uregistrerte. Korsang er kanskje Norges mest populære hobby. Alle vil synge - det later til å være et primærbehov. En medfødt trang. I et kor får man tilfredsstilt mer enn bare lysten til å synge.

— Fellesskapet er viktig, påpeker Hildegunn Mørk.

— Vi kommer tett innpå hverandre. Det er veldig sosialt, er damene enige om.

— Man bruker seg selv direkte, sier Une Berentsen.

Praten blir avbrutt. På scenen i lokalet står tenor Magne Dahl og kaller på oppmerksomhet. Han vil - tradisjonen tro, hevder han - ønske alle god jul på vegne av tenorgruppen.

— Det er en sånn gimmick de har. Tidligere år har alle damene fått roser, forklarer Hildegunn, mens Magnes tenorkolleger deler ut Twist til damene.

- Vi har nesten skjegg

Det er ingenting å si på verken godstemningen eller julestemningen i Bergen Nord Kammerkor. I en krok ved pianoet står en gjeng svært engasjerte og dyptsyngende damer.

— Det er altene, dette her?

— Annenaltene. Vi har nesten skjegg, bekrefter Torill Blom, og hele gjengen bryter ut i latter.

— Siste finpuss?

— Å neeeeeeeeeeida. Dette er kvalitetssikring. På den siste julekonserten må vi gjøre det skikkelig. Før har vi tatt det på øret, flirer Gerd Handegård.

Så er det på tide med de siste formaninger fra dirigent Bjørn Berentsen.

— I går vant vi én fotballkamp. I kveld skal vi vinne en ny. Det krever full konsentrasjon.

Etter konserten kan fokus rettes mot julefeiring. Men julefreden kommer ikke sånn direkte.

— Vi er veldig oppglødde etter en konsert. Det tar en god stund å roe seg ned, sier Une, Hildegunn og Anne Grethe.

— Så hva gjør dere da?

— Legger beina på bordet, skjenker et godt glass vin og prater til langt på natt. Vi prater oss ned.

«Messias» med mening

Det er en sur og kald dag tidlig i desember, men varme, glade toner stiger mot himmelen fra Bibelskolen på Bildøy: «King of Kings, and Lord of Lords... Halleluja! Halleluja! Halleluja».

Foruten mer eller mindre tradisjonelle julesanger fra nære og fjerne strøk, er Händels «Messias» et populært verk rundt jul. Fire ganger er deler av eller hele verket fremført i desember i år. Blant andre av Divisi, koret som hører til Bibelskolen. De har fått storfint dirigentbesøk - kanadieren Boris Brott.

— I en vrimmel av konserttilbud, hvordan skiller Divisi seg ut i mengden?

— På to måter: Vi har vært så heldige å få med oss en utrolig dyktig dirigent. Han får nye ting ut av koret og orkesteret. Det andre er at medlemmene i koret har et personlig forhold til tekstene i «Messias». Vi har større fokus på å formidle innholdet enn riktig teknisk klang. Det får man med et profesjonelt kor, men vi tar det igjen på innlevelsen, lover Bjørn Inge Sagstad.

Utsolgt

Dirigent Gro Rakner Meneilly slår av siste tone av «We wish you a merry Christmas».

— Nåde den som ikke smiler på den sangen, advarer hun koret foran seg.

Sydvestkoret satser internasjonalt når de lager julekonsert. Med sanger fra inn- og utland, men også med gjestemusikere fra Chile. Gode triks er en dyd av nødvendighet hvis man skal klare å pirre publikum i en juletid da syngelysten når nye oktaver. Men to dager før konsert - fem dager før julaften - er dirigenten ganske sikker på at Sælen kirke vil fylles uansett.

— Vi er jo heldige som er et lokalt kor. Konserten blir utsolgt på venner og kjente. Ingen tvil, sier Gro Rakner Meneilly optimistisk.

For Bjørn Andreas Grønner er ikke julekonserten til koret en nødvendig faktor for julestemningen. Men Sydvestkoret er likevel en høyst nødvendig faktor for livskvalitet.

— Man får litt mer utløp enn ved bare å synge i dusjen, fastslår bassen.

Kulturredaktørens utvalgte

Nyhetsbrev Jens Kihl er kulturredaktør i Bergens Tidende og gir deg hver torsdag de beste sakene fra kulturverdenen.
Publisert:

Les mer om dette temaet

LOKALE STJERNER: Trangen til å synge later til å være iboende i oss alle. Iveren blant medlemmene i Sydvestkoret er det i hvert fall ingen tvil om. Og konserten før jul var utsolgt - blant venner og kjente.