Tegneseriesuksess for Varg Veum

Gunnar Staalesen er også en suksess på tegneseriemarkedet. En tegnet versjon av Varg Veum har sikret nystiftete Westwind Forlag i Bergen et solid overskudd.

Publisert Publisert
  • Finn Bjørn Tønder
iconDenne artikkelen er over 15 år gammel

Kriminalforfatteren fra Bergen er nok vant til langt høyere salgstall for sine romaner. Men i Norge er det bare Frode Øverli og noen få til som selger bedre av en tegneserie i stive permer.

— Mange sa rett ut at vi tok oss vann over hodet da vi i høst trykket 10.000 eksemplarer av den første boken i serien på syv om Isdalskvinnen og Varg Veum, sier forlagssjef Arild Værness i Westwind Forlag til Bergens Tidende.

Flere enn normalt

Boken er skrevet av Gunnar Staalesen og tegnet av Mike Collins.

— Over 5000 bøker er allerede solgt ut fra forlaget. Og det er veldig mye for en slik tegneserie. Normalt regnes 2000 til 3000 for mye i denne bransjen, sier Værness.

Og fortsatt er det lenge igjen til jul, humrer Værness, som også vet at det skal komme seks bøker til i årene som kommer.

— Det betyr økt salg av den første etter hvert som de andre kommer. Nei, dette kan det bli butikk av, sier han.

Ingen tjener penger

I praksis kan det bety at forlaget kanskje en gang i fremtiden blir i stand til å betale alle de ledd som til nå har jobbet gratis for at Bergen skal få etablert et oppegående tegneserieforlag. Forlaget kom til verden som et resultat av det stadig økende Raptusmiljøet i tegneseriekretsene i Bergen.

I tillegg til Gunnar Staalesen/Mike Collins har forlaget så langt satset på norsk fantasy. Det har ennå ikke gitt overskudd.

— Vi trodde vi visste hva vi gjorde da vi først og fremst satset på etablerte navn som Varg Veum og Gunnar Staalesen. Det viste seg å være rett. Utgivelsene om Isdalskvinnen når et helt annet enn det vanlige tegneseriepublikummet, og ser ut til å gi oss muligheten til andre utgivelser som vi ellers ikke hadde hatt økonomi til, sier Værness.

Utradisjonelt

— Men hvorfor når dere ikke den vanlige leserskaren til Gunnar Staalesen?

— Fordi mange av dem tror at dette er en lettbent tegneserie. Noe det slett ikke er. «De dødes dal» er jo begynnelsen på en original kortroman fra Staalesen. Jeg tror flere romanlesere kommer etter hvert. Boken er jo slett ikke laget for de tradisjonelle tegneseriekjøperne. Det kan du se av anmeldelsene. Der blir vi kritisert for at det er for mye tekst. Til sånne anmeldere har jeg bare en ting å si: De har ikke skjønt noen ting, ler Arild Værness.

SELGER: Til nå har Westwind Forlag i Bergen solgt over 5000 eksemplarer av tegneserieboken om Varg Veum, skrevet av Gunnar Staalesen og tegnet av Mike Collins.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Savnet gutt (4) funnet på Voss: – Han var så trøtt at han sovnet på skulderen til mannskapet

  2. Lam fikk halen bitt av: – Noen hundeeiere ødelegger for alle andre

  3. Trump med munnbind for første gang

  4. Denne boligen er den dyreste i Bergen i år

  5. «Hinsides lang kø.» Samtidig lå en ferge ubrukt ved kaien. – De burde sett dette komme.

  6. – Vi mistet noe veldig bra da vi gikk tilbake til fulle dager i barnehagen

  1. Litteratur