Marleys musikalske veileder

Han er ikke spesielt beskjeden i uttalelsene, Aston «Family Man» Barrett fra reggaegruppen The Wailers. Men det har han vel heller ingen grunn til å være.

Bob Marley har snart vært død i et kvart århundre, det vet de fleste. Bandet hans derimot, lever videre. The Wailers' multiinstrumentalist, produsent og levende legende Aston Barrett var med helt fra begynnelsen. Etter snart fire tiårs fartstid har han satt sitt personlige preg på reggaemusikken, og inspirert en hel verden med sine særegne og dansbare bassganger.

Marleys høyre hånd

– Jeg har jobbet i ett strekk siden 1969, sier en skurret stemme over telefonen, før han setter i et latterbrøl og skratter i et minutt eller to.

Onsdag denne uken besøkte det legendariske bandet Oslo World Music Festival og Rockefeller, og vi fikk i den anledning en prat med Barrett.

Hans langvarige assosiasjon med Bob Marley går tilbake til slutten av sekstitallet. Som Marleys musikalske veileder gis han mye av æren for The Wailers' særpregede lydbilde både på scenen og i studio. Slik beskriver han sjangeren han har vært med å bygge opp:

– Reggae er folkets puls. Det er musikken for alle aldre og av all tid. Med det mener jeg at den appellerer til gammel og ung, og at den i seg selv representerer fortid, nåtid og fremtid.

Store ord

Aston Barrett er en mann av store ord, uten at det blir unaturlig. Vi snakker om budskapet i musikken.

– Vi setter det gode over det onde. Vi har et buskap som består fullt og helt av positivitet. Det er så mye urettferdighet i verden, derfor oppfordrer vi alle mennesker til å slåss for rettighetene sine, sier han.

Barrett begynte karrieren som musiker i Jamaicas hovedstad Kingston på sekstitallet. Sammen med lillebroren Carlton Barrett, som ble myrdet i 1986, dannet de to den musikalske ryggmargen i det som utviklet seg til det verdensomspennende fenomenet Bob Marley and The Wailers.

Marley selv sa i sin tid at «Familyman kontrollerer reggae», i betydningen av at det ikke bare gjaldt hans egen musikk, men reggae som en sjanger. Som produsent har han jobbet med utallige artister, blant andre John Denver, Taj Mahal, brasilianske Gilberto Gil og rockeren Joe Cocker.

– Det er ingenting som fryder hjertet mitt mer enn å se glade, unge mennesker som kommer på konsertene våre. Mange av dem ble født lenge etter at Bob Marley døde, men de omfavner likevel budskapet som vi fortsatt opphøyer, sier han, og oppfordrer bergensere til å komme på USF og konserten i kveld.

I regi av Cushion og Sju Berg Fjellsystem vil The Wailers gi bergenserne en smak av musikkhistorien.

– Den perfekte blanding av roots, kultur og virkelighet, sier Barrett.