South Parks fedre i Bergen

– Tro det eller ei, men vi har grenser for hva vi vil vise i South Park, sier Matt Stone og Trey Parker. Ti år etter at de skapte tv-suksessen brenner de fortsatt for serien.

Publisert Publisert

– Det er folk som er ansatt for å fortelle oss hva vi ikke kan gjøre. Banning og nakenhet går ikke. Likevel har vi mer frihet enn noen andre i tv-bransjen. Hvis vi insisterer på at noe må på luften, så blir det sendt. Det er luksus, sier Matt Stone og Trey Parker.

Skaperne av South Park er i Bergen for å delta på Nordiske Mediedager. Fredag holder de foredraget «Slik skapte vi South Park». Serien er svært kontroversiell i USA, men er elsket av millioner av ungdommer – også i Norge.

Tom Cruise fikk nok

Tom Cruise er en av kjendisene som virkelig har fått gjennomgå, blant annet for sin tilknytning til scientologikirken.

– Vi hadde en brainstorming, og lurte på om vi kunne vise Tom Cruise som super-homo. Vi fikk beskjed om at vi kunne bli saksøkt og at det ikke gikk. Vi kunne heller ikke si at han ikke var kommet ut av skapet. Men vi kunne vise ham inne i et skap – bokstavelig talt, sier Stone og Parker og ler fornøyd.

Cruise syntes ikke episoden var morsom, og fikk den tatt av luften i Storbritannia.

Også mannen bak figuren Chef – den fyldige kokken som alltid gir South Park-barna gode råd – har fått serien i vrangstrupen. Isaac Hayes er selv scientolog og har brutt med sine tidligere venner fordi han mener serien går for langt i å hetse religiøse.

– Vi har ikke snakket med Isaac etter at han trakk seg fra serien i mars. Men vi kunne ikke la være å lage den episoden selv om vi visste at den kom til å såre en venn. Det ville vært hyklersk.

Ikke hørt fra Saddam

– Enkelte kjendiser tror at vi er ute etter å ta dem, men det er ikke poenget. Det er ideen om at kjendiser nærmest er guder vi gjør narr av, sier de.

Saddam Hussein og Kim Jung-Il har foreløpig ikke protesert mot harselasen i South Park.

– Vi har ikke hørt noe fra dem, men jeg har hørt at Kim Jung-Il elsker filmer, så kanskje han har sett det. Vi har tenkt mye på det, sier serieskaperne.

De forteller om intens jobbing foran hver eneste episode.

– Hver eneste uke har vi forferdelig dårlig tid og tenker at det aldri kommer til å gå, at det ikke blir morsomt i det hele tatt, at det kommer til å bli den verste episoden noensinne. Slik er det hver gang. Det er slik vi lager serien.

De to kunne gjerne tenke seg å lage en ny South Park-film, men har foreløpig ikke tid så lenge serien går for fullt på TV.

– Vi føler oss litt som et band. Hver sesong av serien er som et nytt album.

I BERGEN: Matt Stone og Trey Parker. Foto: RUNE SÆVIG

CARTMAN: «I'm not fat, I'm big boned!»

Publisert