Han perfeksjonerer V-stilen

Jonas V har fremdeles knivtriks i ermet.

Publisert Publisert

Jonas Vik, bedre kjent som bare Jonas V, viser en stødig og perfeksjonert stil på det som er hans reelle debutplate. Foto: NMG/G-Huset/Oslo Records

 • Petter Lønningen
5 av 6 hjerter

Tro det eller ei, men dette er faktisk Jonas Vs (Jonas Vik) debutalbum. Ni år etter den første mikstapen, «21 gram», er Slettebakkens store sønn endelig ute med en ekte fullengder. Og han er seg selv lik: Jonas V har fremdeles den tyngste bagen med det beste dopet, de drøyeste damene og den feteste stilen. Men noe er også annerledes: «Eg e på på tre forskjellige ting, men hasje formen din/og du kan aldri knuse hjertet mitt som mobben din» («Livsstil»).

Platen er gitt ut av NMG/G-Huset og selskapet med det noe tvilsomme navnet Oslo Records, som har eller har hatt har vestlandsartister som Myra, Linni, Maya Vik og Sushi x Kobe i stallen. Palme (Marius Palme Reiersen) og Basmo Fam står for halvparten av produksjonene, resten har traveren Hkon (Håkon Tveit) stålkontroll på. Resultatet er et kledelig tilbakelent og likevel stilrent album med en umiskjennelig eim av vestkystrap. «Hevvi i spillet» med Lars Vaular er skamløst fengende, «Extra» er deilig myk og sløret, mens suggererende «Policy» (sannsynligvis Hkons feteste produksjon noensinne) er så tung at Jonas V og gjesterapper Angelo Reira kan gå hardere og skarpere enn på lenge.

«UN666UTT» har mange høydepunkt, men det beste er hvordan låtene fungerer i forhold til hverandre. For eksempel følges den nagende «Ok Ok» umiddelbart opp med den nesten ubehagelig selvransakende «Stikker ut», to låter som står i sterk kontrast til albumets mer feststemte, første del. Slik bruker Jonas V albumformatet til å fortelle en kompleks, interessant historie som du vil høre om og om igjen.

I 2017 åpnet Jonas V minialbumet «Roen» med det som er blant de beste norske rapvendingene noensinne: «Eg har vært den samme siden 100 kroner grammet». Der mange andre rappere stadig gjenoppfinner seg selv, er Jonas V en konstant, som gravitasjonskonstanten eller lysets hastighet i vakuum. Stilen er den samme, bare perfeksjonert.

Medaljen har også en bakside: Fortellerstemmen er blitt eldre, men omgivelsene er mer eller mindre de samme. Han er den som sitter lengst inne i klubben, men som nå ser stadig nye spillere briske seg på hans dansegulv med de samme trinnene han og tjommiene introduserte for ett tiår siden. Så reiser han seg, gir en shout out til Slettebakken borettslag, og viser hvor skapet skal stå. Akkurat som da grammet fremdeles kostet 100 kroner. Man kan bli melankolsk av mindre.

Jonas V har aldri før vært så god som her. Men kreativt sett begynner han også å bli moden for noe nytt.

Publisert

Les videre

 1. Slik skapte de den bergenske hiphop-suksessen
  For ti år siden solgte de CD-er på gaten. Nå omtales bergenske NMG/G-Huset som en talentfabrikk, og står bak artister…

  Les hele artikkelen

 2. Hvor kom egentlig «hallaisiken» fra? Kjetil har prøvd å finne svaret.

 3. Bergenseren er en av Norges få internasjonale komikere

 4. «Det ordner seg», synger bergensartisten Obijan. Se og hør låten her.

 5. Angelo Reira rapper for å holde seg frisk

BT anbefaler

Ble klappet inn i garderoben: – Vi er Brann. Vi skal være et topplag.

Slik var Ballspark-sendingen.

LES SAKEN
 1. Musikk
 2. Musikkanmeldelse
 3. Bergen
 4. Oslo