Festlige fakta om MGP

Visste du dette om Melodi Grand Prix?

Publisert Publisert

SVINGER SEG: Bobbysocks vant den internasjonale MPG-finalen i 1985. Hanne Krogh (t.h.) og Elisabeth Andreassen. ARKIVFOTO: SCANPIX

  • Kari Fauskanger
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

GJENGANGER: Wenche Myhre under den norske Melodi Grand Prix i 1966. ARKIVFOTO: SCANPIX

«La meg være ung» er en av de mest seiglivede norske Grand Prix-slagerne, men 17-årige Wenche Myhre måtte nøye seg med tredjeplass i den norske finalen i 1964. Vinnermelodien i 1964 het «Spiral» og ble fremført av Arne Bendiksen. Det var for øvrig han som hadde skrevet hiten «La meg være ung».I 1966 hadde Arne Bendiksen skrevet tre av de fem sangene som var med. Han sto selvfølgelig bak vinneren «Jeg vet om en gammel mann» fremført av Åse Kleveland.

I de første norske Grand Prix-finalene ble alle låtene fremført to ganger — av stort og lite orkester. Det var også forskjellige vokalister som sang bidragene.

Vinnermelodien i 1969 «Oj oj oj så glad jeg skal bli» førte til en skikkelig norsk kulturdebatt. Den danske litteraturprofessoren Erling Nielsen mente at «oj, oj, oj» var det eneste gode i hele teksten. Opphavsmann Arne Bendiksen tok det hele med ro. Det hører med til historien at Norge kom på sisteplass i den internasjonale finalen med ett poeng.

Året etter deltok ikke Norge i Grand Prix. Begrunnelsen var uenighet om stemmegivningen.

I 1991 ble det heller ikke avholdt norsk finale. NRK mente bidragene var for dårlige. I stedet plukket statskanalen ut låten «Mrs. Thompson» fremført av gruppen Just 4 Fun. Sangen fikk 14 poeng og kom på syttende plass i den internasjonale finalen. Fem år senere sendte låtskriver Torhild Nigar inn en av de refuserte sangene på nytt. «I evighet» ble antatt, fremført av Elisabeth Andreassen og vant den norske finalen. I den internasjonale finalen endte den på annenplass.

Irland var det første landet som ga Norge 12 poeng i en internasjonal Grand Prix-finale. Det skjedde da landet som første stemmegiver ga Bobbysocks og «La det swinge» 12 poeng i 1985. «La det swinge» fikk i alt åtte 12-poengere og ble Norges første vinner av Eurovision Song Contest.

Rolf Løvland er Norges Grand Prix-konge. Han har levert åtte bidrag til norske Grand Prix-finaler. Fire av dem har vunnet den norske finalen og to av dem, «La det swinge» og «Nocturne», vant også den internasjonale finalen.

VINNER: Loreen framfører låten «Euphoria» i den svenske finalen av Melodi Grand Prix i Globen lørdag kveld. ARKIVFOTO: SCANPIX

Det har ikke alltid vært flest ferskinger i norske Grand Prix-finaler. I 1980 — det året Sverre Kjelsberg og Mattis Hætta vant med «Sámiid Ædnan», var disse artistene med: Åge Aleksandersen & Sambandet, Nina Askeland, Alex, Inger Lise Rypdal, Anita Skorgan, Henning Sommerro, Radka Toneff, Jahn Teigen og Hilde Heltberg.I 2012 deltok artisten Silya med sin egen sang «Euphoria» i norsk MGP, men kom ikke videre fra delfinalen. Den internasjonale finalen ble vunnet av svenske Loreen med en sang med den sammen tittelen - «Euphoria».

Publisert

Les videre

  1. Carl Espen er Grand Prix-favoritt

  2. En gang var vi bestevenner