NRK-journalist sa opp på direkten

En journalist i NRK sa opp på direkten i stedet for å lese opp nyhetene i Østlandssendingen lørdag morgen.

  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

Istedenfor lokale nyheter klokken åtte lørdag, fikk lyttere til NRKs lokalsending for Oslo og Akershus høre en oppgitt nyhetsopplesers rivende oppgjør med egen arbeidsgiver.

«Dette er først og fremst en melding til Hans-Tore Bjerkaas, den øverste sjefen min, en fyr som jeg opplever som kul. Jeg stoler på ham og jeg opplever ham som en mann med integritet. Hans-Tore, du må hjelpe, dine ansatte har det ikke bra, i hvert fall ikke her i Østlandssendingen», fortalte nyhetsoppleser Pia Beathe Pedersen (43) før hun sa opp, takket for seg og avsluttet nyhetssendingen.

Publiserte nettsak

Samtidig med å lese den høyst uvanlige nyhetsbulletinen la Pedersen ut et lengre innlegg der hun redegjør nærmere for arbeidsforholdene og om hvorfor hun sa opp på NRKs nettsider. Noe av bakgrunnen for det dramatiske bruddet med NRK skal være behandlingen av midlertidige ansatte og tilkallingsvikarer.

— Det var som når man hopper fra tier'n for første gang. Jeg har tenkt på det lenge, men selve ideen om måten jeg skulle gjøre det på dukket opp på onsdag eller torsdag. Teksten som ble lagt ut på nettsidene, har jeg jobbet med halvannen uke. Jeg mener dette var den ærligste og redeligste måten å gjøre det på. De siste to dagene har jeg vært ganske sikker på at jeg skulle gjøre på denne måten, sier Pedersen selv til VG Nett.

Innlegget lå ute på NRKs nettsider i noen få minutter før det ble fjernet. Pedersen skriver selv at hun startet som tilkallingsvikar i NRK Østlandssendingen i fjor vår.

Kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas vil ikke kommentere saken og viser til at den behandles som en personalsak. Heller ikke kritikken av NRK ønsker Bjerkaas å gi sitt tilsvar til.

Trist

Programdirektør Grethe Gynnild Johnsen, sjef for NRKs distriktskontorer, vil heller ikke kommentere selve saken, men sier den aktuelle medarbeideren vil bli fulgt opp.

— Dette er en personalsak som på alle mulige måter bare er trist, sier hun til NTB.

Johnsen vil ikke på bakgrunn av denne saken diskutere de generelle arbeidsbetingelsene som tilkallingsvikarer og midlertidige ansatte har i NRK. Hun ønsker heller ikke å vurdere praksisen med alenevakter, som gjorde det mulig for journalisten å nå ut med sin kunngjøring.

— Jeg vil ikke gå inn i den diskusjonen basert på denne saken. Men vi er veldig opptatt at å ha et godt arbeidsmiljø, og dette diskuterer vi med fagforeningene hele tiden. Hvis det dukker opp saker, tar vi tak i dem, sier hun.

Klubbleder for journalistene i NRK Østlandssendingen, Olav Juven, sier oppfølgingen av journalisten vil bli holdt internt.

Leder for NRKs journalistlag, Hege Iren Frantzen, opplyser om at problemstillingen med vikarer er noe man er opptatt av, men at hun ikke kjenner den aktuelle saken.

— Det er en alvorlig situasjon, og vi vil se nærmere på det hun skriver og finne ut hva som har skjedd, sier Frantzen til NTB.

Støtte

Selv sier Pedersen at hun kun har fått støtte og omsorg fra kolleger etter sendingen, og hun understreker at hun ikke er ute etter å ramme enkeltpersoner.

— Det ligger en ånd over NRK som jeg ikke vet hvor kommer fra. Denne ånden må det tas tak i. Nå håper jeg andre kan komme på banen. Jeg ønsker at debatten går bort fra meg til å handle om saken, sier hun til VG Nett.

Kulturredaktørens utvalgte

Nyhetsbrev Jens Kihl er kulturredaktør i Bergens Tidende og gir deg hver torsdag de beste sakene fra kulturverdenen.
Publisert: