Vindtunnelen åpnet på Voss

Lørdag samlet fiffen seg på Voss for å åpne Nordens største vindtunnel. - En aktivitet for absolutt alle, sier entusiast.

Publisert:

vindtunnel.jpg

Etter syv år med planlegging kunne Voss Vind endelig klippe snoren og åpne den nye vindtunnelen.

Politikere, kjendiser og entusiaster var lørdag samlet i tunnelen for å feire åpningen.

BESØKTE «LUFTSLOTTET»: Kari Traa, Jan Fredrik Karlsen og Kari Traa var blant kjendisene som fikk med seg åpningen av vindtunnelen lørdag.

300 kilometer i timen

Idol-dommer Jan Fredrik Karlsen fikk en flyvende start på festen.

— Opplevelsen av å fly i Voss Vind sin tunnel for første gang, kan måle seg med første gangen jeg høre Kurt Nilsen synge på audition til Idol i 2003, sier Karlsen.

Vindtunnelen er 17 meter høy og kan gi en vindmotstand på 300 kilometer i timen. En er inne i selve tunnelen i tre minutter av gangen.

De beste flygerne flyr alene og helt opp i taket. Nybegynnere flyr opp til fem meter med hjelp fra en instruktør.

— Unge, gamle handikappede, ja til og med blinde kan fly i vindtunnel, sier Henning Heggbom som er ansvarlig for byggeprosessen.

- Aktivitet for absolutt alle

Det er i hovedsak ildsjeler fra fallskjermmiljøet på Voss som står bak ideen.

Sammen med Innovasjon Noreg, Voss Kommune og store investorer, som milliardærarving Camilla Hagen sitt investeringsselskap Canica, klarte Voss Vind å realisere «luftslottet», som det blir kalt i bygden.

Kari Traa er stolt over sambygdingene sine.

— Jeg har sett og hørt om flere som har tenkt på og planlagt en lignende tunnel, som ikke er i gang i det hele tatt. Men Voss får det til, vet du, sier hun.

Traa sto over flygingen da hun er fem måneder på vei med sitt andre barn.

— Vår største utfordring er å få ut til befolkningen at dette er for alle - absolutt alle, ikke bare ekstremsportutøvere og atleter, sier Heggbom.

KICK: Vindtunnelen er 17 meter høy og kan gi en vindmotstand på 300 km/t. En er inne i selve tunnelen i tre minutter av gangen. Foto: PRIVAT

Publisert: