Massiv lettelse på kunsthøyskolen

Etter 17 års venting kan kunstfolket endelig puste lettet ut. Nå kommer pengene til den nye skolen. - Vi kjenner massiv lettelse, sier rektor Paula Crabtree.

Publisert Publisert

LETTET OG GLAD: Rektor Paula Crabtree, Audun Lysbakken (SV) og Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) er skjønt enige om at det er på høy tid at den nye Kunst- og designhøgskolen bygges. - Vi har lobbyert ekstremt mye for å få dette til, medgir Crabtree.

iconDenne artikkelen er over seks år gammel

To rødgrønne politikere på helgetur i hjembyen smilte nesten like bredt som rektoren da de lanserte gladnyheten fra regjeringens reviderte nasjonalbudsjett i går: 15 millioner i startbevilgning til Kunst— og designhøgskolen ved Store Lungegårdsvannet.

17 år etter at Kunstakademiet og Kunsthåndverksskolen ble sammenslått og Kunnskapsdepartementet lovet nytt, felles skolebygg, kommer endelig pengene til å gå i gang med byggingen.

Intens lobbyvirksomhet

I høst uttrykte Paula Crabtree stor skuffelse over at det ikke ble bevilget penger over statsbudsjettet til byggeprosjektet. Men etter intens lobbyvirksomhet med mange politikersamtaler, kom skolen inn i det reviderte budsjettet, der det også er funnet penger til opprustningen av Universitetsmuseet i Bergen.

Jeg tror vi vil få en operaeffekt som i Oslo. Dette blir et kulturbygg for hele befolkningen

- Hvorfor kommer pengene til skolen først nå?

— Vi har bygget en mengde bygg så raskt vi har kunnet. Nå hadde vi kapasitet og penger til å gå videre med Kunsthøgskolen i Bergen. Den har høy prioritet for oss og for Kristin Halvorsen. Vi har hatt tett kontakt med ledelsen ved skolen, og forstått at det er ekstremt viktig å få satt i gang dette nå, sier SV-leder Audun Lysbakken mens han kikker på tegningene av Snøhetta-bygget.

Det første utkastet var klart i 2005. Siden er det blitt revidert og redusert.

khib_nybygg_2.jpg

MODELLEN: Snøhetta vant den anonyme arkitektkonkurransen i 2004. Siden er bygget revidert og redusert. Dette er det siste utkastet. I dag er studentene spredt i seks ulike bygg, i 2017 kan de trolig samles under ett tak i Møllendalsveien.

— Jeg er enig i at de har ventet lenge, og de skal ha honnør for innsatsen. Vi har jobbet ut fra en prioriteringsliste med mange byggeprosjekter i Bergen; Høgskolen, Gulating, Odontologen, sier Anne-Grete Strøm-Erichsen.

- Operaeffekt

Helt siden forsvarsministeren var lokalpolitiker i Bergen, har hun ivret for å ruste opp området som i løpet av 2016–2017 får en splitter ny skole. Både Strøm-Erichsen, Lysbakken og Crabtree tror kunsthøyskolen vil få stor betydning for hele byen. Både biblioteket, kafeen og aulaen vil være åpen for folk som ikke studerer kunst og design.

— Jeg tror vi vil få en operaeffekt som i Oslo. Dette blir et kulturbygg for hele befolkningen, mener Audun Lysbakken.

— Men det store kunsthøyskoletaket forsvant i prosessen med å redusere kostnadene?

— Det var stilig med det flygende taket, men det var ikke viktig for det som skal foregå inne i bygget. Vi er veldig glade for det bygget vi nå får, selv om vi mistet 3000 kvadratmeter underveis. Naboene er også fornøyde med at takhøyden ble redusert, sier Paula Crabtree.

Innflytting i 2017

— Jeg synes det ser veldig flott ut, det peker inn mot sentrum og kulturaksen, sier Strøm-Erichsen.

Hun er ikke enig i at hjembyen har havnet i bakleksen når det gjelder kulturbygg.

— Det er spesielt for oss å høre at vi ikke har gjort noe for Bergen. De byggene vi ville få på plass, har vi fått på plass. Staten har de siste årene bygget mer i Bergen enn nesten noen gang før, og det er investert mer her enn i Trondheim og Stavanger, mener de to politikerne.

Paula Crabtree understreker at den nye Kunst- og designhøgskolen blir den første i Norge som er statlig bygget. Hun forteller at alle årene på vent har ført til et tett samarbeid mellom skolen, arkitektene i Snøhetta og Statsbygg. Alt er klart til å gå i gang med byggingen. Derfor tror hun det skal være mulig å flytte inn i 2017.

skule3.jpg Foto: ODD MEHUS

Publisert