- Röyksopp har ingen beviser
De første timene av rettsaken mellom Rune Lindbæk og Röyksopp handlet mest om sistnevntes motsøksmål. Rune Lindbæks advokat mener det ikke finnes noen bevis for at Lindbæk ikke bør være rettighetshaver for «Lift».

Retten fikk etter pausen høre både Drum Islands «Lift» og Röyksopps «A Higher Place» i mange ulike versjoner.
- Sammenlign låtene selv nederst i artikkelen
Sistnevnte går i utgangspunktet mye saktere, men advokat Magnus Øvrebø-Engemoen pitchet opp låten slik at den gikk i samme hastighet som «Lift», og fikk dermed frem likheter.
Historisk rettsak i gang
Øvrebø-Engemoen gjorde dette etter å ha lagt frem resultatene fra undersøkelsen til britiske Peter Oxendale, som ble gjort i 2008. Oxendale konkluderte med at låtene ikke var identiske, men at de var såpass like at dersom Lindbæk sto som komponist av «Lift», burde han gjøre det for «A Higher Place» også.
Krangler om rettigheter
Det som i utgangspunktet handler om hvorvidt Röyksopp-låten «A Higher Place» er plagiat av Drum Island-låten «Lift», handler nå like mye om hvorvidt Lindbæk i det hele tatt var med på å skape «Lift».
Röyksopp har tatt ut motsøksmål mot Lindbæk, fordi de mener han urettmessig har komponistrettigheter han ikke burde ha. Rune Lindbæks advokat, Marius Øverbø-Engemoen, mener det ikke finnes noen bevis mot dette — tvert imot.
I retten la advokaten frem Tono-registreringen av låten «Lift», datert 3. desember 1997. Her står Torbjørn Brundtland og Rune Lindbæk oppført som rettighetshavere, med 50 prosent hver.
- Brundtland har skrevet under
Lindbæks advokat viste til at Röyksopps Torbjørn Brundtland har skrevet under på papirene som ble sendt inn til rettighetsorganisasjonen Tono.
Han viste også til at de samme opplysningene er oppgitt i coveret til Drum Island-platen som «Lift» var med på, og at det er samsvar mellom Tono-registrering og platecoveret på de andre låtene på platen.
Han mener dette beviser at Lindbæk er rettmessig registrert som en av komponistene av «Lift».
Röyksopp ville ikke si så mye da retten tok pause klokken 12, men Svein Berge mente innledningen til Lindbæks advokat var «som forventet».
— Over en million solgte
Striden mellom Rune Lindbæk og Röyksopp ble offentlig kjent etter en artikkel i Dagens Næringsliv i 2011. Låten de krangler om ble utgitt på Röyksopps debutalbum «Melody A.M.», som har solgt over en million eksemplarer på verdensbasis.
I løpet av rettsaken skal mange kjente musikere i vitneboksen. Blant dem er folk som var i samme miljø i Tromsø, blant andre bergensbaserte Bjørn Torske, Ole Johan Mjøs og Kolbjørn Lyslo.
I tillegg skal bergenseren Erlend Sellevold, kjent som DJ-en Ralph Myerz, og Nils Petter Molvær i vitneboksen. Sistnevnte er innkalt som ekspertvitne.
Her kan du selv sammenligne låtene det krangles om:
Kulturredaktørens utvalgte
Nyhetsbrev Jens Kihl er kulturredaktør i Bergens Tidende og gir deg hver torsdag de beste sakene fra kulturverdenen.Les videre
Mest lest akkurat nå
– Selv om han vokste opp med flere sølvskjeer i munnen, var han usnobbete
Uværet skaper trøbbel for helikoptertrafikken
Huseier mener skadene på nabobygg var der fra før. Nekter å betale millionregning.
– Vi slipper litt billigere unna
– Det er et voldsomt press i Brann. Mye verre enn folk kan forestille seg.
I det stille har 79-åringen bygget opp en av byens største bedrifter. – Beste noensinne.