Mener Bjarne Berg svartmales i TV 2-bok

Davy Wathne og Siri Lill Mannes reagerer på hvordan den avdøde pressemannen Bjarne Berg er beskrevet i ny TV 2 -bok.

REAGERER: - Forfatterne dissekerer en død mann. Det burde ikke være lov. Det er bare tarvelig og trist, sier Davy Wathne. Til høyre Bjarne Berg.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

— Forfatterne dissekerer en død mann. Det burde ikke være lov. Det er bare tarvelig og trist, sier Davy Wathne.

Siri Lill Mannes har ikke lest boken, men fått med seg hvordan hennes tidligere kollega omtales via media.

— Bjarne hadde naturligvis flere sider. Han gikk absolutt ikke stille i dørene. Han hadde temperament, og var uvanlig frisk i sine utsagn. Selv har jeg bare godt å si, sier hun.

«En bauta og en uforutsigbar galning»

Bjarne Berg var svømmetrener, journalist i Bergens Tidende, og var med å starte TV 2 tidlig på 90-tallet. Der hadde han flere ulike stillinger, blant annet som nyhetsredaktør, før han endte opp som sjef i selskapet Virzt. Berg var også kjent for sitt aktive engasjement i Brann før han døde i 2010, 59 år gammel.

Les også

- Hadde Dorthe Skappel truser på?

Men i TV 2 boken, fremstilles også Bergs mørke sider. Blant annet skal han ha ringt opp Dorthe Skappel og spurt om hun hadde på seg truse under sending. Forfatterne forteller også hvordan Berg forsøkte å sverte journalisten Torgeir Foss som søkte stillingen distriktssjef i NRK-Rogaland.

«Det var ikke rasjonelt, det var pur ondskap» står det i den nye TV 2-boken.

— Forfatterne har brukt skjulte kilder, private tekstmedlinger og grafset i gamle fyllehistorier for å dokumentere sin skittkasting. Det er grotesk og skammelig av dem å gjøre det, sier Wathne som selv har bidratt med flere historiske opplysninger i boken.

— Jeg stilte opp fordi jeg trodde forfatterne hadde ærlige hensikter. Jeg er en naiv mann, sier Wathne.

VGs bokanmelder Sindre Hovdenakk beskriver omtalen av Berg som et karakterdrap. Og han får støtte av Davy Wathne.

— Bjarne Berg revolusjonerte BT og han skapte TV 2-nyhetene. Han flyttet journalistikken. Forfatterne velger å grafse i hva han gjorde i fylla. Hva oppnår vi med det? Er engelsk tabloidpresse blitt forbildet nå? Er det til England vi skal? raser TV 2s-sportsanker.

— Jeg håper jeg lever lenge nok til å oppleve at etikken i journalistikken blir mye bedre, slik at jeg slipper å svartmales etter min død.

En kompleks mann

Siri Lill Mannes jobbet tett sammen med Bjarne Berg i TV 2.

— Bjarne var beintøff, men og snill. Han tenkte stort, kreativt, og var ekstremt resultatorientert, sier Siri Lill Mannes.

Forfatter og DN-journalist Bjørn Eckblad var forberedt på at deler av TV 2-boken ville vekke oppsikt.

— Hans uvurderlige evner og innsats i jobben med å gjøre TV 2 til en suksess er godt beskrevet i boken. Vi beskriver Berg som en bauta og en visjonær mediemann. Men vi har intervjuet mange mennesker om han, og det ville ikke vært riktig å tegne et glansbilde. Berg var en kompleks person, og det var uaktuelt å presentere han som noe annet. Han var selv en av Norges mest uredde redaktører, sier Eckblad.

— Men vi forstår at dette kan være tungt å lese for hans nærmeste venner og familie, sier han.

Publisert: