Den svenske poeten og nobelprisvinneren Tomas Tanströmer er død.
Andrei Romanenko(CC3.0)

Han gikk bort torsdag etter kortere tids sykdom.Tranströmer var poet og utdannet psykolog. I 1954 debuterte han med samlingen «17 dikter». I 1990 fikk Tranströmer Nordisk råds litteraturpris for diktsamlingen «För levende och döda». Og etter å ha vært nominert i flere år på rad ble han i 2011 tildelt Nobelprisen i litteratur.

Tranströmer fikk slag i 1990, noe som påvirket taleevnen hans. Derfor var det kona Monica som svarte at mannen hennes ble veldig rørt da han fikk prisen som regnes som den viktigste litteraturutmerkelsen i verden.

– Han mistet ikke fatningen, men reagerte ganske rolig. Han ble veldig glad og rørt, sa Monica Tranströmer til NTB den gang.

I komiteens begrunnelse het det blant annet at Tranströmer «i fortettede, gjennomlyste bilder gir oss ny tilgang til det virkelige».

Tranströmer var oversatt til mer enn 50 språk, så beskjeden om at han ble tildelt Nobelprisen i litteratur fikk en varm mottakelse over hele verden.

12. februar i år spilte den danske nett-tv-kanalen Louisiana Channel inn en kortfilm hjemme hos Tranströmer. Dette var svenskens siste offentlige opptreden, ifølge Bonniers.