- Spiller bedre edru

Kristin Svorte

  • Det er mye lettere å spille gitar når du er edru, slår Kjartan Kristiansen fast etter at trondheimsbandet har gitt ut sin mest gitarorienterte album noen sinne.
Ole Jacob Hoel

Låtskriving var i starten kanskje det sterkeste kortet til DumDum Boys.

Men i de siste årene før bandet tok en lang pause, var låtskrivingen problemet. De kom til studio med bare noen løse skisser som ble sydd sammen i prosessen — til flere bandmedlemmers frustrasjon.

Nå er forholdene annerledes. For første gang i sin 21 år lange platekarriere har DumDum Boys innspilte låter til overs etter å ha vært i studio. Noen ekstraspor kommer på vinyl-versjonen av albumet, noen kanskje senere en gang.

Den nye Kjartan

Et annet trekk ved nye DumDum Boys er at Kjartans gitar er mer dominerende enn noen gang. Albumet er stort sett spilt inn live i studio., uten overdubbinger - men Kjartans gitar er nærmest overalt i lydbildet

— Det er så mye lettere å spille gitar når en edru, smiler Kjartan Kristiansen på sitt karakteristiske vis mens han sipper på teen sin.

Kjartan Kristiansen har vært totalavholdsmann i et par år, etter å ha hatt et betydelig rusproblem gjennom deler av DumDum Boys-karrieren.

Både som gitarist og låtskriver har han fått et løft. For første gang skulle han også skriver låter som edru.

— Jeg var nok litt spent på hvordan det ville bli. Men det har ikke vært veldig annerledes. Jeg har bare hatt mye bedre tid og mye mer overskudd, sier Kjartan Kristiansen.

Det er ikke bare produktiviteten som er nyvunnet - men også profilen på låten. Det er en litt annen holdning til en kjærest på nye «Slinger» enn «Slave». Men ydmykheten er ikke utvetydig.

Men Kjartan Kristiansen og Aslak Dørum har nådd alderen der de ser mer tilbake enn fremover i tekstene sine. De har levd sine liv og fått sine skrubbsår.

Fryser tiden

— «Tidsmaskin» handler om preserve øyeblikkene, fryse tiden, sier Kjartan om tittellåten på platen som utgis mandag. Kanskje det kan sies om albumet som helhet også. Og de øyeblikkene låtskriverne formidler er nesten uten unntak historier om nære menneskelige relasjoner.

— Jeg får ikke til å skrive politiske tekster. Jeg prøver, men får ikke dreisen på det. Pekefingeren kommer så raskt og da er det over, slår Aslak Dørum fast.

— På forrige album hadde vi nesten en inne, men forsøket på en politisk låt holdt ikke hel til mål, sier Kjartan.

Det er ikke lenger like lett å høre forskjell på de tos låter.

— De er nok mer ulike i utgangspunktet, men så går de gjennom den samme kvernen. En vokalist, en gitarist og en rytmeseksjon så får de DumDum-uniformen, konstaterer Aslak.

Turnestart i Trondheim

Store deler av «Tidsmaskin» ble spilt inn i fjor. Men bandet bestemte seg til å vente med å gi den ut til den hadde det lille ekstra etter en ny runde i studio og noen flere låter.

Nå var den så overmoden at de gir den ut før jul - selv om det ikke er snakk om turné før på nyåret.

— I det siste årene har det vært mye festivaljobbing. Nå ønsket vi klubbturné, sier Kjartan.

Turneen vil starte i Verkstedhallen på Svartlamoen i begynnelsen av februar - og gå i hvert fall ut mars.

Bandet øvde samme sted i forrige uke, tilbake i hjembyen for å matche en annen termin - trommis Sola skulle bli far. En meget vellykket kobling - alt skjedde som manager Vikan hadde forutsatt måneder i forveien.

Konkurransen fra Liliedugg

En annen terminmessig kobling fra manageren er at hans eget band Liliedugg gir ut album samtidig med DumDum.

Under navnet Wannskrækk var DumDum Boys rockens fremtid samtidig med Liliedugg på tidlig 80-tall. I tiden etter har de to hatt en litt forskjellig karrierekurve.

Vi røper overfor Kjartan at Lilieduggs vokalist påstår de er et rockeband mens DumDum er et popband.

— Han får holde seg utenbys en stund nå, ler Kjartan.

— Men egentlig er det sånn at vi er et rockeband mens Liliedugg er et bluesband... Et skikkelig bra bluesband - selv om Lars Vold var skumlere før...