Her er Bergens lengste gatekunstverk

En av byens mest trafikkerte gater har fått et 14 meter langt kunstverk.

Publisert Publisert

BARN I KRIG: - Dette er en fantastisk frihetstegning, sier Petter Nord fra gatekunstkollektivet BART om den splitter nye gatekunstverket laget av den lokale gatekunstneren AFK. Foto: Marita Aarekol

  • Mari-louise Uldbæk Stephan
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

— Vi fikk en forespørsel fra PsychAid om å bidra med gatekunst til deres innsamlingsaksjon, men vi hadde et ønske: Å få bruke den fredede veggen utenfor fakultetet i Lars Hilles gate, sier Petter Nord fra gatekunstkollektivet BART.

Etter samtaler med både Det psykologiske fakultet, rektoratet ved Universitetet i Bergen og riksantikvaren, ble det klart at den fredede veggen kunne brukes til et 14 meter langt gatekunstverk.

Like etter klokken 12 i dag ble veggen avduket av Anne Lise Fimreite, prorektor ved UiB.

Hebdo-stensil

Kunstneren bak verket har navnet AFK.

— Han har hatt en utrolig utvikling de siste månedene. Det han driver med er det mest spennende innen gatekunst i Bergen for tiden, mener Nord.

NATTARBEID: Gatekunstner AFK har laget det 14 meter lange kunstverket utenfor Det Psykologiske Fakultet. Foto: Rune Sævig

GATEKUNST-FAN: Anne Lise Fimreite, prorektor ved UiB, stod for avdukingen. Foto: Marita Aarekol

AFK har tidligere laget kunstverkene «Milk It» ved Fjøsangerveien og «Stolen Child» på veggen ved Kronstad DPS. Stensilen av en muslim og en jøde som sitter sammen og ler av satiremagasinet Charlie Hebdo utenfor LItteraturhuset er det også den lokale gatekunstneren som står bak.

Ifølge Nord har AFK drevet med gatekunst et helt liv, men det var først i 2014 at bergenserne virkelig fikk øynene opp for kunsten hans.

— Frihetstegning

— Han har et veldig allsidig uttrykk i kunsten sin og så er han en utrolig flink historieforteller. Det var gøy at vi fikk drømmeveggen til å vise kunsten hans, sier Nord.

På veggen utenfor Det psykologiske fakultet har kunstneren tatt tak i temaet «No lost generation», som er UNICEF-prosjektet som psykologistudentene samler inn penger til. Innsamlingsaksjonen skal bidra til å gi psykososial støtte til krigsrammede barn i Syria og skape trygge og barnevennlige miljøer i en kaotisk tilværelse.

— Dette er en fantastisk frihetstegning, sier Nord.

Hanna Øiestad Damskau er leder for PsychAid. Det var hun som kontaktet BART etter anbefaling fra Unicef.

— Unicef har jobbet med BART i tilknytning til en kunstauksjon. Vi spurte i utgangspunktet etter hjelp til kunstnerisk inspirasjon. Derfor ble vi veldig glade da vi fikk høre om deres forslag, sier hun.

Damskau mener kunstverket er over all forventning.

— Verket har en sterk symbolikk. Det representer den tapte generasjonen som kan komme dersom de ikke får hjelp.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Første korona­tilfelle på Voss sidan mars: – Har køyrt bil aleine heile vegen

  2. Som turist frå Austlandet forventar eg betre enn dette

  3. – Vi er bekymret. Neste uke kan bli krevende.

  4. Omkom etter frontkollisjon med lastebil på E39

  5. «Jeg vet at mange synes det er vanskelig. Når det er fullt på festen, og de kjekke guttene i klassen ringer på.»

  6. Kompisane utnyttar siste kveld før skjenke­stoppen: – Det blir brått litt seint i dag